Србија и Балкан

Амбасадори Француске и Немачке: Курти ће остати сам ако не послуша савете пријатеља

Потребан нам је државник, а не неко ко све време прича о рату, каже амбасадор Јорн Роде
Амбасадори Француске и Немачке: Курти ће остати сам ако не послуша савете пријатеља© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Амбасадори Немачке и Француске у Приштини, Јорн Роде и Оливије Геро у заједничком интервјуу за РТК потврдили су да постоји захлађење односа између владе такозваног Косова и Европске уније.

Они су пренели да су премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију рекли да ће, ако не слуша савете својих пријатеља, сам ићи путем који је одабрао.

Амбасадор Роде је навео да су немачки канцелар Олаф Шолц, председник Француске Емануел Макрон и премијерка Италије Ђорђа Мелони писали Куртију са молбом да послуша њихов савет, што он није урадио.

"Није добро ићи сам. Од 1999. године смо уз Косово, а Немачка је, такође, дала подстицај Приштини у Савету Европе. Како Косово да иде напред ако имамо захлађење односа, који морају да се поново ускладе", додао је Роде.

Према његовим речима, јасно је да долази до захлађења односа са владом Косова.

"Ми постављамо захтеве, а они их не чују, стога нам је потребан државник, а не онај који све време прича о рату", нагласио је Роде.

Амбасадор Француске Геро каже да Косово треба да буде "практичније и конструктивније".

"Верујем да би Влада Косова могла више да нас саслуша и да буде мање усамљена. Били смо најбољи пријатељи и верујем да ћемо и даље бити", напоменуо је Геро.

image