Србија и Балкан

Петковић: Док ухапшене Србе мучки пребијају, притворени косовски полицајци добијају колаче и воће

За разлику од третмана косовске полиције према Србима који су у свакоме убили бога, наша полиција је приликом хапшења до зуба наоружаних приштинских полицајаца који су ушли дубоко на територију Србије поступила у складу са прописима и законима, поручио је Петковић
Петковић: Док ухапшене Србе мучки пребијају, притворени косовски полицајци добијају колаче и воће© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је официр за везу Дејан Павићевић посетио ухапшене Србе на КиМ и посведочио да су сви били малтретирани и пребијани.

Павићевић је посетио Радишу Петровића, Душана Обреновића, Милуна Миленковића Лунета, Немању Влашковића, Далибора Спасића и Милована Божовића. Код свих је заједничко да су малтретирани и тучени, неки од њих су претрпели озбиљне повреде које су и даље видљиве, нарочито Обреновић и Луне, рекао је Петковић.

Говорећи о Миленковићу, Петковић је рекао да им је Павићевић пренео да има шавове по глави, модрице испод очију, да се виде трагови насиља и превијања.

И он сам Луне је посведочио да су га тукли док су га испитивали и док је био везан за столицу. Чак су у једном тренутку лекари затражили да оде на снимање главе, што вам показује да је тачно оно што смо ми више пута предочили - да су га кундаком више пута ударили у главу, да су га зато прекрили приликом одвођења да се то не би видело, рекао је Петковић.

За разлику од третмана косовске полиције према Србима који су у свакоме убили бога, наша полиција је приликом хапшења до зуба наоружаних приштинских полицајаца који су ушли дубоко на територију Србије поступила у складу са прописима и законима, што је потврдио и приштински официр за везу који их је посетио.

Они су у одличним условима у притвору. Имају свако своју собу, имају да једу, пију, добијају кока колу, воће, колаче, све што пожеле, рекао је Петковић. То је третман према до зуба наоружаним приштинским полицајцима, а овако се Приштина односи према невино ухапшеним Србима који чаме у казамату само зато што су Срби и што су се политички успротивили насиљу које Приштина и Аљбин Курти спроводе.

Петковић је рекао да је апсолутна лаж све што се чуло од Куртија и министарке спољних послова Донике Гервале о киднаповању косовских полицајаца.

Kиднаповања није било. Они су на територији централне Србије ухваћени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у општини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља, ГПС-ом, рекао је Петковић. Нико није малтретиран и није био тучен. То је данас потврдио и приштински официр за везу који је имао прилику да посети ухапшене косовске полицајце.

Он је такође нагласио да ниједан Албанац није повређен све ово време, а да нико не говори о 52 повређених Срба 29. маја.

Нико не спомиње шта се дешава са Драгишом Гаљком који је овде на Бањици. Њему је смрскана карлица и питање је дал ће тај човек моћи уопште више да хода. Са два метка од стране РОСУ погођен је с леђа. До дана данас немамо никог ко је кажњен озбиљно и правно, рекао је Петковић.

Ниједан Албанац није повређен а голоруке, невине Србе који вране своје право на опстанак, хапсе, мучки ударају, пребијају, малтретирају и преко њих се свете свим Србима, додао је Петковић.

Нико, ниједан косовски полицајац није суспендован а камоли процесуиран због рањавања и пуцања на невине Србе који само желе да живе у миру и желе слободу, рекао је Петковић.

Петковић је такође оптужио Еулекс да ништа не чини да стане у одбрану Срба на КиМ али да им је МУП Србије свеједно одговорио на све тачке упита везано за хапшење приштинских полицајаца, понудио полиграфско тестирање српских полицајаца, учествовање у истрази... Такође је подсетио и да је и КФОР демантовао Куртија и Гервалу.

Они се служе пропагандом само како би оцрнили Београд, Србију и српски народ на КиМ. Да их прогласе криминалним народом. Чему све то? Онај који баштини фашистичку идеологију јесте Аљбин Курти. Онај који бије народ је Курти и његова полиција и његови специјалци, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је поручио да ће извештај нашег официра за везу бити достављен свим релевантним међународним организацијама и представницима које нису тражиле ослобађање неосновано ухапшених Срба.

Када говоримо о киднаповању, пошто Курти воли да говори о томе, онај ко је заиста киднапован је Урош Вукашиновић, момак из Лепосавића, радник Телекома. Њега су косовски полицајци у цивилу увукли у цивилни аутомобил и одвели у непознатом правцу, где је од куће ишао на посао. Није ништа лоше урадио. Желе да ухапсе све Србе на КиМ јер је реч о људима који пружају отпор терору Аљбина Куртија.

Ухапшени Срби се буквално налазе у казамату. Тражимо хитно њихово ослобађање, да се повуку РОСУ и лажни градоначелници. Све ово што ради Курти је апсолутно супротно дијалогу. Овакво понашање Куртија јасно показује да иде у правцу нове ескалације, да не жели да стане, рекао је Петковић који је подсетио да су приштински полицајци тукли и српску децу на КиМ.

image