Србија и Балкан

Курти најавио да сутра путује у Брисел, Ескобар: Не очекујем састанак ове недеље

Ноћ на северу протекла мирно, али су се оклопна возила "косовских" специјалаца, као и патроле и ноћас на кратко појављивала у насељима око Северне Митровице
Курти најавио да сутра путује у Брисел, Ескобар: Не очекујем састанак ове недеље© РТ Балкан

Полиција такозваног Косова ухапсила је Драгишу Миленковића из околине Грачанице под оптужбом за ратне злочине, потврдила је за РТС породица ухапшеног. Њему је одређен притвор од 48 дана. Урошу Вукашиновићу, који је прекјуче ухапшен у Лепосавићу, суд у Јужној Митровици одредио је притвор од 30 дана, потврдио је адвокат Небојша Влајић.

Ноћ је на северу протекла мирно, али су се оклопна возила косовских специјалаца, као и патроле на кратко појављивали у насељима око Северне Митровице. Грађани су се током дана окупљали испред општина на северу и тражили ослобађање Срба и повлачење специјалаца.

Контрола је било и на пункту на Бистричком мосту на путу од Митровице према Лепосавићу који је успостављен средином децембра прошле године и где возачи морају проћи цик – цак путањом између бетонских препрека. На овом пункту од децембра десиле су се и две пуцњаве у којима су косовски специјалци ранили двојицу Срба.

Како јавља дописник РТ, нешто пре 18 сати возачи шлепера који су већ седам дана блокирани обавештени су да је усмена одлука тзв. власти Косова промењена и да од 18 сати преко административног прелаза Јариње могу да пређу и камиони са српским таблицама који возе страну робу.

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена, напета и нестабилна.

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у разговору за албанску редакцију "Гласа Америке" да се нада да ће се председник Србије Александар Вучић и приштински премијер Аљбин Курти састати у Бриселу, али да не очекује да ће то бити ове недеље.

Лидери држава чланица Европске уније ће на предстојећем Самиту позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова, сазнаје Радио Слободна Европа.

  • 21. јун 2023 • 21:45

    21:45

    Ескобар о стварима које су тражили од Вучића: Пристао је на оба захтева

    Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у разговору за албанску редакцију "Гласа Америке" да се нада да ће се председник Србије Александар Вучић и приштински премијер Аљбин Курти састати у Бриселу, али да не очекује да ће то бити ове недеље.

    "И даље је прерано одлучити да ли ће састанак бити одржан ове недеље, не очекујем да хоће, али и даље треба да се надамо састанку на високом нивоу што је пре могуће", рекао је Ескобар, преноси Н1.

    Говорећи о Куртијевој изјави да је спреман да предложи нацрт Заједнице општина са српском већином, али да су две стране веома удаљене, Ескобар је истакао да је специјални изасланик Европске уније Мирослав Лајчак предложио 16 различитих европских модела који би могли да функционишу.

    Упитан о промени политике Вашингтона и већем притиску према "Косову", Ескобар је рекао да су то дезинформације и да је све што је рађено у претходних 90 дана ишло у прилог Косову.

    Он је навео да су САД подржале тзв. Косово у Савету Европе, да су признале резултате избора, иако је одзив био само три одсто, да су признале и градоначелнике четири општине на северу, а само су тражили да не покушавају на силу да уђу у зграде општина, већ да раде са неке друге локације. Ескобар је одбацио и тврдње да САД нису превише притискале Вучића.

    "То није тачно. Тражили смо да једнострано и безусловно уклони трупе са границе и да подстакне Србе да се врате без постављања услова и он је пристао на оба. И није јасно шта још треба да урадимо, осим да постигнемо напредак у дијалогу", рекао је Ескобар.

  • 21:42

    Драгиши Миленковићу из Кишнице одређено полицијско задржавање до 48 сати

    Драгиши Миленковићу из Кишнице код Грачанице, кога је данас ухапсила косовска полиција, одређено је полицијско задржавање до 48 сати, рекао је за Танјуг његов адвокат Дејан Васић.

    "Током саслушања све је урађено коректно и професионално, осим што му је било ускраћено право да има браниоца током претреса. Мислим да се у овом предмету ради о грешци, када је идентитет мог клијента у питању и да је дело које му се ставља на терет починио неко други са истим именом које он има. Очекујем да ће сутра овај неспоразум бити отклоњен и да ће он бити ослобођен", рекао је Васић за Танјуг.

    Драгишу Миленковића су припадници специјалних јединица такозване косовске полиције ухапсили данас око поднова, а како су рекли његовој породици, терете га за наводни ратни злочин.

    Током Миленковићевог хапшења и преметачине породичне куће у Кишници његовој супрузи је позлило, а мештани Грачанице су организовали протест током којег су накратко блокирали магистрални пут Приштина-Гњилане.

    За сутра у подне је најављено поновно окупљање Срба у Грачаници и у Ранилугу, у Косовском Поморављу.

  • 20:58

    Лидери ЕУ ће са јунског самита затражити хитну деескалацију на "Косову"

    Лидери држава чланица Европске уније ће на предстојећем Самиту позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова, сазнаје Радио Слободна Европа.

    Лидери ће расправљати о тензијама на релацији Србија – Косово и очекује се да у оквиру дискусије усвоје и закључке.

    Према нацрту закључака, у који РСЕ имао увид, 27 шефова држава и влада ЕУ би требало да осуде насилне инциденте на северу Косова и позову на хитну деескалацију ситуације, на основу кључних елемената које је већ истакла ЕУ.

    "Као наредни корак неопходни су: наставак дијалога уз посредовање ЕУ који води високи представник Жозеп Борељ и брза имплементација Споразума о путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Неуспех деескалације тензија имаће негативне последице", наводи се у нацрту закључака које треба да усвоје шефови држава и влада ЕУ на крају Самита, 29. и 30 јуна.

    Пре овог Самита, односно 26. јуна, у Луксембургу ће бити одржан и састанак министара иностраних послова земаља ЕУ, на којем ће се, такође, расправљати о тензијама на Косову.

    Европска унија је 3. јуна затражила од косовских власти да поступе тако да деескалирају ситуацију и да одмах обуставе полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова, као и да новоизабрани градоначелници у четири општине на северу привремено обављају дужности у другим просторијама мимо општинских зграда, те да се што пре могуће распишу превремени избори.

  • 20:34

    Први камион са српским таблицама прешао Брњак

    Први камион, новопазарских таблица, прешао је прелаз Брњак данас касно после подне, након одлуке Приштине да дозволи улазак камионима са српским регистарским ознакама који превозе искључиво робу из иностранства.

    Реч је о камиону фирме “Интернорма” из Новог Пазара, које се бави велепродајом градјевинског материјала - цемента, блокова и црепова свих врста, преноси "Косово онлајн".

    Иначе, Приштина је променила одлуку о забрани уласка камиона са српским таблицама на Косово.

    Приштинска страна дозвољава сада улазак на Косово камионима са српским регистарским ознакама који превозе робу из иностранства, али не и робу произведену у централној Србији.

    Још увек се не дозвољава улазак камионима са српским таблицама без робе.

    Претходно, на Косово нису могли камиони са српским таблицама, без обзира на порекло производа које су превозили, што је мера коју је Приштина увела након што је српска полиција ухапсила тројицу припадника тзв. Косовске полиције.

  • 19:17

    Курти: Сутра идем у Брисел

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је да ће после посете Риму, учествовати на састанку на који је позвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ и да ће на њему инсистирати на хитном ослобађању тројице ухапшених припадника тзв. Косовске полиције, као и деедкалацији и нормализацији односа.

    "Одредио сам своју маршуту и сутра из Рима идем у Брисел, потврђујући своје учешће на састанку на високом нивоу за дијалог који је сазвао високи представник Борељ. Инсистираћу на хитном и безусловном ослобађању тројице полицајца које Србија држи као таоце, деескалацији и нормализацији односа", написао је Курти на Твитеру.

  • 18:52

    Амбасадорка Грчке у Београду: Наш став о непризнавању "Косова" остаје непромењен

    Амбасадорка Грчке у Београду, Мариа Леванти изјавила је да став њене земље "по питању признања Косова остаје непромењен, као и да Грчка снажно подржава Србију по питању евроинтеграција", преноси "Косово онлајн".

    Она је у интервјуу за портал балкантравел.рс говорила и о новим пројектима које се тичу енергетске повезаности земаља Западног Балкана.

    На констатацију да је Грчка једна од пет земаља ЕУ које нису признале Косово, али се прошле године у медијима спекулисало о промени тог статуса, амбасадорка Леванти је одговорила да став Грчке о непризнавању Косова остаје непромењен.

    "Наш став о непризнавању Косова остаје непромењен. То је потврђено и на највишем нивоу током недавне посете председнице Грчке Катерине Сакеларопулу Србији", навела је грчка амбасадорка.

    Говорећи о европским интеграцијама Србије Леванти је изразила снажну подршку Београду на том путу.

    "Грчка сматра да је Србија фактор стратешке важности за стабилност и сигурност у ширем региону. У том светлу, Грчка је увек била чврсти и гласни подржавалац интеграције Србије у ЕУ, чврсто верујући да је то природно место Србије. Осим тога, Грчка је спремна да пружи било какву техничку и практичну помоћ напорима Србије у приступању ЕУ, ако је то потребно", рекла је амбасадорка.

    Леванти је подсетила да се сарадња између две земље значајно повећала у претходних неколико година.

  • 18:21

    Пековић поручио Свечљи: Можете да лажирате али чињенице говоре другачије

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је реагујући на изјаву министра унутрашњих послава Косова Џељаља Свечље да је Србија киднаповала косовске полицајце, навео да је реч о тешкој лажи, преноси "Косово онлајн".

    Свечља је на Твитеру објави видео, и навео да су српске снаге, по директном наређењу председника Србије Александра Вучића, отеле припаднике Косовске полиције, дубоко на територији Косова.

    "Тачно један километар од границе. Србија мора одмах да заустави дезинформације и ослободи наше полицијске официре", написао је Свечља.

    Петковић је поручио Свечљи да може да исправља и лажира, али чињенице говоре против.

    "У атару села Гњилица код Рашке ухапшена су три Куртијева припадника специјалне јединице косовске полиције, са чиме је Еулекс упознат и коме смо доставили тачне географске координате места привођења", написао је Петковић.

  • 18:17

    Курти попушта: Преко Јариња могу камиони са српским таблицама који превозе страну робу

    Нешто пре 18 сати возачи шлепера који су већ 7 дана блокирани обавештени су да је усмена одлука тзв. власти Косова промењена и да од 18 сати преко административног прелаза Јариње могу да прелазе и камиони са српским регистарским таблицама, али који возе страну робу, јавља наш дописник.

    До вечерас преко Јариња нису могли камиони из централне Србије да уђу ни са страном ни са домаћом робом.

    Одлука је дошла само пар сати пошто су возачи шлепера који 7 дана стоје на Јарињу запретили радикализацијом протеста.

    Остаје да се види када ће бити дозвољен пролаз камионима са српским регистарским таблицама који превозе домаћу робу.

  • 18:01

    Српска листа: Намера Куртија да лажима и лошом глумом обмане Србе на КиМ унапред осуђена на неуспех

    Намера Аљбина Куртија да лажима и лошом глумом обмане Србе на Косову и Метохији, унапред је осуђена на неуспех, јер Срби на својој кожи добро осећају како Курти замишља живот за све њих на овим просторима, поручила је данас Српска листа.

    "Српском народу је, да подсетимо, Аљбин Курти обећао да ће половина бити у затвору, а половина протерана, као део 'хрватског сценарија', који је јавно понудио и спроводи на Косову и Метохији. Ускраћивање основних људских, политичких и економских права, пребијање и упуцавање и киднаповање Срба, то су речи које описују животе за српски народ под режимом који предводи Аљбин Курти, који је очигледно неспособан да учини ишта добро за Албанце, па им је уместо бољег живота понудио протеривање Срба и затирање свега што је српско", наведено је у саопштењу Српске листе.

    Додају да Курти очигледно мисли да је српски народ заборавио да му је његов режим забранио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију у сред пандемије и претио хапшењима лекара.

    "Да његов режим отима српску земљу не поштујући ни сопствене законе, да је изградио нелегалне параполицијске базе на српској земљи и игнорисао права српских домаћина и пријаве које су подносили наши градоначелници, да је довео на праг српских кућа до зуба наоружане специјалце који су од почетка године на југу и северу тешко ранили шесторо Срба, међу којима је било и деце, да је спровео нелегалне и нелегитимне изборе а онда насилно упао у општинске објекте, да је од зграда општина направио некакве базе, да онемогућава рад стотинама радника тих општина, да скоро сваки дан киднапује часне Србе без икаквих доказа", наводе у Српској листи.

  • 17:45

    Возачи: Ако Приштина не укине забрану пролаза за камионе, протест ћемо радикализовати

    Возачи шлепера који већ трећи дан не дозвољавају пролаз камионима са РКС таблицама из правца КиМ ка централној Србији током поподнева на 15 минута су у знак упозорења потпуно блокирали саобраћај на Јарињу.

    Возачи шлепера кажу да ако тзв. власти у Приштини убрзо не укину забрану пролаза за камионе са српским таблицама на КиМ да ће радикализивати свој протест, јавља дописник РТ.

    Возачи камиона нису рекли шта би та радикализација могла да значи.

    Возачи шлепера такође кажу да је на паркинзима од Краљева преко Рашке до Јариња више од 700 камиона и шлепера са СРБ таблицама и робом из централбе Србије који не могу да прођу на КиМ.

    Додају да је на камионима много кварљиве робе, робе којој истиче рок, те да због блокаде трпе огромну материјалну штету.

image