Србија и Балкан

Лето почиње данас: Климатолог о сезони пред нама, на почетку 10 паклених дана

Ђурђевић истиче да ће ово лето бити топлије од оних од пре 30 или 40 година, али да неће бити топлије од прошлогодишњег
Лето почиње данас: Климатолог о сезони пред нама, на почетку 10 паклених данаGetty © Oli Scarff

Лето на северној Земљиној хемисфери почиње данас у 16 сати и 57 минута, а завршиће се у петак, 23. септембра, у 8 сати и 50 минута. 

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима. 

На дан почетка лета ноћ је најкраћа, а обданица најдужа.

Како Сунце у Београду излази у 04.51, а залази у 20.27, то значи да ће обданица трајати 15 часова и 36 минута, а ноћ свега осам часова и 24 минута.

Kлиматолог и проф. на Физичком факултету Владимир Ђурђевић најавио је да нас наредних десетак дана очекују знатно више температуре него што су биле претходних дана.

Истиче да ће ово лето бити топлије од оних од пре 30 или 40 година, али да неће бити топлије од прошлогодишњег.

"Имаћемо један прекид лепог времена у току овог викенда, биће и мало кише у неким крајевима, али генерално ће температуре да буду знатно више него што су биле претходних дана", рекао је Ђурђевић.

Већ сутра и прекосутра, каже, температуре ће бити више од 35 степени, а крајем следећег недеље биће чак и топлије.

Дугорочно гледано, наводи Ђурђевић, за ово лето и даље стоје прогнозе које су биле пре месец дана, а то је да ће лето у просеку бити топлије од неких лета од пре 30 или 40 година.

Међутим,  у односу на прошлу годину, ово лето вероватно неће бити топлије, указао је Ђурђевић.

"Прошле године смо имали једно изузетно топло лето и то је било, чини ми се, треће најтоплије лето у Србији, можда је у неким градовима било и друго најтоплије. Сада не очекујемо тако екстремно топло лето, а вероватно ће бити са температурама изнад просека", рекао је климатолог.

Када су падавине у питању, каже да их је знатно теже предвидети, посебно у току летњих месеци, јер су често локалног карактера.  

"Јули месец је генерално доста сувљи од јуна, па и август месец, тако да би у том смислу требало очекивати релативно просечно стање", рекао је Ђурђевић.

Каже да је на глобалном нивоу први пут просечна глобална температура прешла границу од 1,5 степени коју научници сматрају сигурном.

"Требали бисмо некако да обезбедимо да се планета никад не загреје више од 1,5 степени", поручио је Ђурђевић.

image