Економија

Званичник ОПЕК-а: Климатска политика мора да буде уравнотежена и фер

Нафтна индустрија сноси тешке последице хроничног неулагања последњих неколико година и потребно је 500 милијарди долара годишњих инвестиција до 2045, рекао је генерални секретар ОПЕК-а
Званичник ОПЕК-а: Климатска политика мора да буде уравнотежена и ферwww.globallookpress.com © © IMAGO/Olaf Döring

Државе би требали више да инвестирају у нафту како би одговориле на будуће глобалне потребе за енергијом, док би климатске политике требало да буду избалансиране и праведне, рекао је генерални секретар ОПЕК-а Хајтам Ал Гајс.

На енергетској конференцији у Каиру високи званичник Организације земаља извозница нафте напоменуо је да је веома важно да све стране укључене у тренутне климатске преговоре застану за тренутак и погледају ширу слику.

"Треба радити на енергетској транзицији која је исправна, инклузивна и помаже да се обезбеди енергетска сигурност за све", истакао је високи званичник ОПЕК-а.

Преносећи његово излагање, "Блумберг" подсећа да поједине западне владе и компаније наговештавају промену политике када је реч о употреби фосилних горива. После почетка оружаног сукоба у Украјини и увођења бројних санкција на руске енергенте од стране Европске уније, цене нафте, гаса и угља нагло су скочиле, а енергетска сигурност постала је приоритет у политичким програмима бројних влада.

Амерички председник Џозеф Бајден приликом свог годишњег обраћања о стању нације рекао је: "Нафта ће нам требати још најмање једну деценију", док је европска компанија "Шел ПЛЦ" наговестила да ће мање инвестирати у обновљиве изворе енергије,  док је "БП ПЛЦ" успорио планирано смањење употребе нафте и гаса.

Ал Гајс је рекао да нафтна индустрија сноси тешке последице хроничног неулагања последњих неколико година и да је потребно 500 милијарди долара годишњих инвестиција до 2045.

Истакао је да су ОПЕК и његови партнери, ОПЕК+ организација која окупља 23 државе, а коју воде Саудијска Арабија и Русија, посвећени томе да одрже тржиште нафте стабилним.

Званичник ОПЕК-а, који долази из Кувајта, сматра да ће климатски самит КОП28, чији ће домаћин крајем године бити Уједињени Арапски Емирати, бити добра прилика да се истраже одржива и широко прихватљива решења када су у питању климатске промене.  

Емирати су, иначе, за председавајућег климатском самиту поставили султана Ал Џабера, који је начелу државне компаније за нафту и гас "Аднок". Иако је то изазвало неке контроверзе, како се наводи у тексту, Ал Џабер је рекао да произвођачи угљоводоника морају бити на челу климатских преговора ако свет жели да пређе на чистију енергију, обезбеђујући истовремено да цене горива остану приступачне.  

Саудијска Арабија и друге кључне чланице ОПЕК-а, како се додаје, вероватно неће следити Русију у одлуци коју је Москва објавила у петак: да ће смањити производњу нафте.

Истиче се и да су цене сирове нафте скочиле истог дана, па је амерички "брент" поскупео за осам одсто, односно на 86,90 долара по барелу.

image