Србија и Балкан

Завршен састанак у Бриселу, у понедељак о санкцијама

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ разговарао је са српским председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу и позвао на наставак дијалога
Завршен састанак у Бриселу, у понедељак о санкцијамаGetty © Dean Mouhtaropoulos

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ и специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак одржали су данас у Бриселу засебне састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ је након састанака изјавио да се од Приштине очекује да повуче припаднике тзв. косовске полиције из околине зграда општина на северу КиМ, као и да градоначелници изабрани на изборима без учешћа Срба треба своје функције да обављају другде. Он је такође рекао да се од Србије такође очекује да убеди Србе да престану са демонстрацијама, након чега би требало да се одрже нови избори, додавши да се о потреби одржавања избора слажу све стране.

Шеф ЕУ дипломатије је позвао Београд да безусловно пусти тројицу ухапшених полицајаца тзв. Косова, а Приштину да истражи оптужбе о арбитрарном хапшењу и малтретирању Срба у притвору. Како је истакао, ЕУЛЕКС ће заузети већу улогу у надгледању ситуације на северу КиМ.

Уколико се не постигне договор о деескалацији ситуације на северу КиМ, очекује се да ће Европска унија наредног понедељка донети одлуку о увођењу санкција странама у дијалогу, сазнаје "Газета експрес".

Драгиши Миленковићу из околине Грачанице, још једном Србину ухапшеном на северу Косова и Метохије, одређено је задржавање до 48 сати. 

Више стотина Срба у Грачаници окупило се на протесту због хапшења Драгише Миленковића и хапшења Срба на северу КиМ.

  • 22. јун 2023 • 22:13

    22:13

    "Коха": Курти ће склонити полицију тек када се за то створе услови

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је након данашњег састанка са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом да је Приштина спремна за нове изборе на северу, као и за повлачење полиције из околине општинских објеката у четири северне општине, али тек након што се за то створе услови.

    Курти је рекао да тзв. косовска полиција на северу остаје да реагује, а не да интервенише.

    Прочитајте опширније овде.

  • 21:15

    Рама: Без ослобађања тројице "косовских" полицајаца нема напретка

    Коментаришући саопштења шефа ЕУ дипломатије Жозепа Бореља након данашњих састанака са Вучићем и Куртијем, премијер Албаније Еди Рама је оценио да без ослобађања тројице припадника полиције тзв. Косова нема простора за напредак.

    "Док та три момка не напусте Србију здрави и прави, нема простора за прави напредак! Када се врате кући, потребна је нова чврста акција Француске и Немачке да се заустави ова спирала апсурда! АЛИ ПРВО ПРВО: ОСЛОБОДИТИ ТРОЈИЦУ ПОЛИЦАЈАЦА!", написао је Рама на твитеру.

  • 21:11

    Борељ: Арбитрарна хапшења неприхватљива, Београд да ослободи тројицу полијцајаца

    Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да се са Вучићем и Куртијем сложио да је потребно одржати нове изборе у општинама на северу КиМ.

    Он је додао да су "арбитрарна хапшења и малтретирање ухапшених неприхватљиви", те да ће ЕУЛЕКС играти већу улогу у надгледању ситуације на КиМ.

    Борељ је такође рекао да Београд треба да пусти тројицу полицајаца тзв. Косова моментално и безусловно.

  • 20:44

    Зећири: Не размишљам о подношењу оставке

    Измир Зећири, који је на изборима без учешћа Срба изабран за градоначелника општине Зубин Поток,  изјавио је да не планира да поднесе оставку, јер, како је рекао, нема разлога за доношење такве одлуке, преноси "Репортери".

    "Не размишљам ни о каквој оставци јер желим да видим разлог зашто подносим оставку. Мора се пронаћи легалан начин за смену власти", рекао је Зећири.

    Понавља да без ваљаног разлога неће поднети оставку.

    "Можемо ли бити успешни на неким новим изборима или само расипамо републички буџет из неоправданих разлога? У овим околностима, не, без икаквог разлога, без икаквих премиса побољшања", рекао је он.

  • 20:02

    "Газета експрес": Ако не буде договора, ЕУ уводи санкције обема странама у понедељак

    Уколико се не постигне договор о деескалацији ситуације на северу КиМ, очекује се да ће Европска унија наредног понедељка донети одлуку о увођењу санкција странама у дијалогу.

    Очекује се да ће одлука о санкцијама бити донета на састанку Савета за спољну политику Европске уније, који ће бити одржан 26. јуна, сазнаје "Газета експрес".

    Како је потврђено у званичном дневном реду овог састанка, очекује се да ће питање дијалога између Косова и Србије бити тема разговора.

  • 19:45

    Британија: Акутно смо свесни тензија, хитно основати ЗСО

    Амбасадор Велике Британије при ОЕБС-у Нил Холанд истакао је данас да је потребна деескалација ситуације на северу Косова и Метохије.

    Велика Британија је, каже, акутно свесна недавног повећања тензија између Београда и Приштине.

    "Уједињено Краљевство позива на хитно пуштање на слободу тројице припадника косовске полиције ухапшених 14. јуна. Владе Србије и Косова морају бити максимално уздржане, избегавати једностране акције и одмах предузети кораке ка деескалацији. Поновили смо наше позиве Влади Косова да обезбеди да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација и да се јединице специјалне полиције повуку из близине општинских зграда. Нове, инклузивне изборе треба расписати што је пре могуће – на којима очекујемо и охрабрујемо косовске Србе да учествују. Очекујемо да се Косово и Србија поново конструктивно ангажују у дијалогу који води ЕУ, а посебно да без даљег одлагања почну рад на успостављању Заједнице општина са српском већином", закључио је Холанд у свом излагању на седници Сталног савета ОЕБС на којој је представљен извештај мисије ОЕБС у Србији.

  • 19:19

    Ђурић: У САД све више људи схвата да треба санкционисати појединце у Приштини

    Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић рекао је да у САД расте број званичника који разумеју да Срби не могу на Аљбина Куртија и на приштинске власти да гледају као на партнера за решавање проблема јер су, како каже, управо они извор проблем који су Србе на Косову и Метохији у претходних годину и по дана довели у позицију која је неиздржива.

    "Ми свакодневно упознајемо званичке САД на различитим нивоима са проблемима са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, а ради се о масовном кршењу људских права. Положај Срба је положај грађана другог реда. Срби не могу да гледају на Куртија и остале у власти у Приштини као партнера јер су извор проблема који су пре годину и по дана довели Србе у позицију која је неиздржива", казао је Ђурић за РТС.

    Према његовим речима, расте број људи у САД који то разумеју.

     

  • 19:03

    Завршен састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

    Председник Србије рекао је након састанак са европским званичницима "да ће наставити да разговара на дневном нивоу, јер сматра да су мир и стабилност од кључног значаја".

    "Али сам још једном упозорио да су Срби у веома тешкој позицији и да не желе више да трпе терор", поручио је Вучић.

    Више о томе прочитајте у одвојеној вести

  • 17:42

    Борељ: Обе стране да испуне обавезе и смире тензије без предуслова

    Потребне су конструктивне идеје и спремност на компромис за решавање текуће кризе на северу КиМ, написао је шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ пред састанак са председником Србије Александром Вучићем.

    "Од страна се очекује да смире тензије и испуне своје обавезе без предуслова", додао је он.

  • 17:10

    САД о КиМ: Статус кво је неодржив

    Сједињене Америчке Државе поново су позвале на хитну ескалацију ситуације на северу Косова, наводећи да статус кво није одржив и спречава пуну интеграцију Косова и Србије у европске институције.

    У одговору америчког амбасадора у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Мајкла Карпентера на извештај ОЕБС-а о Србији, упућен је позив да се приступи примени европског плана у три тачке за деескалацију на северу КиМ, преноси "Коха".

    "Сједињене Америчке Државе снажно подржавају тежње Србије за интеграцијом у Европску унију и за демократску, просперитетну и мирну будућност за цео регион Западног Балкана. Статус кво је неодржив и подрива стабилност и економски просперитет Западног Балкана и онемогућава Косово и Србију у пуној интеграцији у европске институције", наводи се у прилогу о питању КиМ.

image