Србија и Балкан

Вучић после састанка у Бриселу: Све што важи за Украјину, не важи за Србију

Председник Србије је рекао, после састанка са Борељом и Лајчаком, да је обавестио ЕУ званичнике о томе како се "прогони један народ који само желе да буде свој на своме"
Вучић после састанка у Бриселу: Све што важи за Украјину, не важи за Србију© FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је информисао комесара ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака о насиљу које Срби на северу КиМ трпе од полиције тзв. Косова, да би, како је рекао, видели "како се прогони један народ који само желе да буде свој на своме."

Каже да је данас посебно представио извештај о повредама људи који су ухапшени, а који ни за шта нису криви и "гоне се за хулиганизам, тероризам. За неке од њих је чак сам ЕУЛЕКС и НАТО рекли да не постоје ни један разлог зашто су ухапшени."

Он је напоменуо да је Бореља и Лајчака детаљно известио ко је и како те људе "брутално претукао, дотле да чак један албански хирург није желео да потпише, рекавши да су то само звери могле да ураде."

"Ми ћемо наставити да разговарамо на дневном нивоу јер сматрамо да су мир и стабилност од кључног значаја, али сам такође упозорио да су Срби у веома тешкој позицији и да не желе да трпе Куртијев терор", рекао је Вучић током обраћања медијима после састанка са ЕУ званичницима.

Вучић је рекао да је послушао све што су Лајчак и Борељ имали да кажу и да је разумео њихову жељу да се деескалира ситуација.

"Рекао сам да ћемо као и увек учинити све да у том процесу учествујемо. За нас је највећи проблем не једна ситуација, две или три, већ чињеница да другу или трећу годину за редом, режим Куртија покушава да или протера или похапси Србе и да их склони са њихових огњишта - кроз свакодневно хапшење, пребијање људи, измишљање избора, забрану уласка српским камионима и остале бесмислице"

Председник Србије је истакао да је увек за дијалог, али да не види разлог да у овом тренутку разговара са Куртијем.

"Ја сам рекао да је дијалог благородан и лековит, да је важно да се разговара. Али у овом тренутку не само да не видим ни један разлог да разговарам са човеком који свакодневно врши провокације и жели да изазове сукоб, јер то је његова фанатична идеологија, већ мислим да би то само донело додатну штету", рекао је Вучић, додавши да је увек спреман да разговара са ЕУ представницима, а "оно што нема смисла, наставиће да нема смисла."

Све што важи за Украјину, не важи за Србију

Вучић је напоменуо да Срби морају разумети да се на самопроглашеној независности "Косова" ради дуго.

"Што се тиче разумевања, ми Срби морамо да схватимо једну ствар. Није 'Косово' пало с неба. Стварано је дуго времена, и оно је за велики број ЕУ држава независно. Оно је њихово чедо, они су га створили. Сад је то тинејџер који је мало несташан, како они мисле, а не нешто опасније, али они и даље своје чедо чувају. Дакле, ми морамо да схватимо да је наша позиција веома тешка", напоменуо је Вучић.

Како је истакао, "све што важи за Украјину, за Србију не важи", додавши да је то "право јачег на које морамо да се навикнемо."

Он је додао да нема ту врсту примедби на представнике ЕУ са којима је разговарао, додавши да они "раде свој посао у немогућим условима."

"Постоје државе чланице које желе да окриве Србију, а ови људи немају за шта да окриве Србију. Наше је да урадимо наш посао и да покушамо да будемо коректни и чувамо стабилност. Ако можемо, можемо, а ако не можемо - шта да радите."

Свакодневни "лов на Србе"

Председник Србије је истакао да га највише брине ситуација на терену, додавши да "сваког дана имате лов на Србе."

Додао је да нико не зна зашто је ухапшен младић рођен у мешовито албанско-бошњачком браку Душан Обреновић или Радош Петровић.

"Не зна ни Еулекс. Шта их брига, ти људи су 25-26 дана у притвору. На страну што су пребијени, један од њих брутално испребијан. Ваљда им је сметало што је православне вере, а није увек био православне вере па су га додатно тукли", навео је Вучић.

Истакао да је да Србија поседује снимке као и НАТО и Еулекс полиција на којима се виде околности под којима су спроведени у притвор. "Ти људи седе, само их извлаче напоље и одводе их у полицијску станицу при чему их пребијају и ништа више од свега тога", рекао је Вучић.

"Шта ће се збивати даље много мање зависи и од господина Бореља и нас, а много више од оних који су свакодневно покушавали да изазову нереде. Никакву штету од састанка не видим, ако буде нешто добро буде, супер, ако не буде, шта да радимо", рекао је Вучић, додавши да је "наше да урадимо све што је у нашој моћи. 

Вучић: Бранити Србе на КиМ по сваку цену

Председник Србије је исказао бојазан да је ситуација на северу КиМ отишла "предалеко", те да његова упозорења нису наишла на разумевање.

"Плашим се да је све отишло предалеко. Људи нису разумели оно што сам говорио пре две године, годину. Многи то виде али се и даље плаше главних чувара колевке и непослушних тинејџера. То је политички проблем. Нешто можете да разумете, нешто не. Морате да се суочите са последицама нечега, и што вам се не свиђа увек", рекао је Вучић.

Како напомиње, Србија мора бити уз свој народ на КиМ, уз поштовање међународног јавног права, повеље УН и резолуције 1244, на коју, како додаје, "се они позивају када им одговара. А када им не одговара онда кога брига за резолуцију УН."

"Много ми је тешко да се обратим Србима на КиМ. Шта да кажем човеку у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића којег су ухапсили? За ког су све измислили, за којег сви кажу да је један од најбољих људи", истакао је председник.

Како наводи, велики број људи који протестује у Ранилугу, Грачаници и другде показатељ је да се Срби "плаше за свој живот, за своју децу."

"Могу само да им кажем да смо заједно са њима, да знам колико им је теже него нама у Београду, Нишу, Крагујевцу, у сваком другом месту у Србији. Да ћемо урадити све да се сачува мир и да те људе вратимо кући. Да се држе храбро, онако како су се људи на Косову и Метохији увек држали", истакао је Вучић.

image