Завршен састанак у Бриселу, у понедељак о санкцијама

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ разговарао је са српским председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу и позвао на наставак дијалога

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ и специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак одржали су данас у Бриселу засебне састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ је након састанака изјавио да се од Приштине очекује да повуче припаднике тзв. косовске полиције из околине зграда општина на северу КиМ, као и да градоначелници изабрани на изборима без учешћа Срба треба своје функције да обављају другде. Он је такође рекао да се од Србије такође очекује да убеди Србе да престану са демонстрацијама, након чега би требало да се одрже нови избори, додавши да се о потреби одржавања избора слажу све стране.

Шеф ЕУ дипломатије је позвао Београд да безусловно пусти тројицу ухапшених полицајаца тзв. Косова, а Приштину да истражи оптужбе о арбитрарном хапшењу и малтретирању Срба у притвору. Како је истакао, ЕУЛЕКС ће заузети већу улогу у надгледању ситуације на северу КиМ.

Уколико се не постигне договор о деескалацији ситуације на северу КиМ, очекује се да ће Европска унија наредног понедељка донети одлуку о увођењу санкција странама у дијалогу, сазнаје "Газета експрес".

Драгиши Миленковићу из околине Грачанице, још једном Србину ухапшеном на северу Косова и Метохије, одређено је задржавање до 48 сати. 

Више стотина Срба у Грачаници окупило се на протесту због хапшења Драгише Миленковића и хапшења Срба на северу КиМ.

22. јун 2023 • 22:13

"Коха": Курти ће склонити полицију тек када се за то створе услови

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је након данашњег састанка са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом да је Приштина спремна за нове изборе на северу, као и за повлачење полиције из околине општинских објеката у четири северне општине, али тек након што се за то створе услови.

Курти је рекао да тзв. косовска полиција на северу остаје да реагује, а не да интервенише.

Прочитајте опширније овде.

Рама: Без ослобађања тројице "косовских" полицајаца нема напретка

Коментаришући саопштења шефа ЕУ дипломатије Жозепа Бореља након данашњих састанака са Вучићем и Куртијем, премијер Албаније Еди Рама је оценио да без ослобађања тројице припадника полиције тзв. Косова нема простора за напредак.

"Док та три момка не напусте Србију здрави и прави, нема простора за прави напредак! Када се врате кући, потребна је нова чврста акција Француске и Немачке да се заустави ова спирала апсурда! АЛИ ПРВО ПРВО: ОСЛОБОДИТИ ТРОЈИЦУ ПОЛИЦАЈАЦА!", написао је Рама на твитеру.

Борељ: Арбитрарна хапшења неприхватљива, Београд да ослободи тројицу полијцајаца

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да се са Вучићем и Куртијем сложио да је потребно одржати нове изборе у општинама на северу КиМ.

Он је додао да су "арбитрарна хапшења и малтретирање ухапшених неприхватљиви", те да ће ЕУЛЕКС играти већу улогу у надгледању ситуације на КиМ.

Борељ је такође рекао да Београд треба да пусти тројицу полицајаца тзв. Косова моментално и безусловно.

Зећири: Не размишљам о подношењу оставке

Измир Зећири, који је на изборима без учешћа Срба изабран за градоначелника општине Зубин Поток,  изјавио је да не планира да поднесе оставку, јер, како је рекао, нема разлога за доношење такве одлуке, преноси "Репортери".

"Не размишљам ни о каквој оставци јер желим да видим разлог зашто подносим оставку. Мора се пронаћи легалан начин за смену власти", рекао је Зећири.

Понавља да без ваљаног разлога неће поднети оставку.

"Можемо ли бити успешни на неким новим изборима или само расипамо републички буџет из неоправданих разлога? У овим околностима, не, без икаквог разлога, без икаквих премиса побољшања", рекао је он.

"Газета експрес": Ако не буде договора, ЕУ уводи санкције обема странама у понедељак

Уколико се не постигне договор о деескалацији ситуације на северу КиМ, очекује се да ће Европска унија наредног понедељка донети одлуку о увођењу санкција странама у дијалогу.

Очекује се да ће одлука о санкцијама бити донета на састанку Савета за спољну политику Европске уније, који ће бити одржан 26. јуна, сазнаје "Газета експрес".

Како је потврђено у званичном дневном реду овог састанка, очекује се да ће питање дијалога између Косова и Србије бити тема разговора.

Британија: Акутно смо свесни тензија, хитно основати ЗСО

Амбасадор Велике Британије при ОЕБС-у Нил Холанд истакао је данас да је потребна деескалација ситуације на северу Косова и Метохије.

Велика Британија је, каже, акутно свесна недавног повећања тензија између Београда и Приштине.

"Уједињено Краљевство позива на хитно пуштање на слободу тројице припадника косовске полиције ухапшених 14. јуна. Владе Србије и Косова морају бити максимално уздржане, избегавати једностране акције и одмах предузети кораке ка деескалацији. Поновили смо наше позиве Влади Косова да обезбеди да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација и да се јединице специјалне полиције повуку из близине општинских зграда. Нове, инклузивне изборе треба расписати што је пре могуће – на којима очекујемо и охрабрујемо косовске Србе да учествују. Очекујемо да се Косово и Србија поново конструктивно ангажују у дијалогу који води ЕУ, а посебно да без даљег одлагања почну рад на успостављању Заједнице општина са српском већином", закључио је Холанд у свом излагању на седници Сталног савета ОЕБС на којој је представљен извештај мисије ОЕБС у Србији.

Ђурић: У САД све више људи схвата да треба санкционисати појединце у Приштини

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић рекао је да у САД расте број званичника који разумеју да Срби не могу на Аљбина Куртија и на приштинске власти да гледају као на партнера за решавање проблема јер су, како каже, управо они извор проблем који су Србе на Косову и Метохији у претходних годину и по дана довели у позицију која је неиздржива.

"Ми свакодневно упознајемо званичке САД на различитим нивоима са проблемима са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, а ради се о масовном кршењу људских права. Положај Срба је положај грађана другог реда. Срби не могу да гледају на Куртија и остале у власти у Приштини као партнера јер су извор проблема који су пре годину и по дана довели Србе у позицију која је неиздржива", казао је Ђурић за РТС.

Према његовим речима, расте број људи у САД који то разумеју.

 

Завршен састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

Председник Србије рекао је након састанак са европским званичницима "да ће наставити да разговара на дневном нивоу, јер сматра да су мир и стабилност од кључног значаја".

"Али сам још једном упозорио да су Срби у веома тешкој позицији и да не желе више да трпе терор", поручио је Вучић.

Више о томе прочитајте у одвојеној вести

Борељ: Обе стране да испуне обавезе и смире тензије без предуслова

Потребне су конструктивне идеје и спремност на компромис за решавање текуће кризе на северу КиМ, написао је шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ пред састанак са председником Србије Александром Вучићем.

"Од страна се очекује да смире тензије и испуне своје обавезе без предуслова", додао је он.

САД о КиМ: Статус кво је неодржив

Сједињене Америчке Државе поново су позвале на хитну ескалацију ситуације на северу Косова, наводећи да статус кво није одржив и спречава пуну интеграцију Косова и Србије у европске институције.

У одговору америчког амбасадора у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Мајкла Карпентера на извештај ОЕБС-а о Србији, упућен је позив да се приступи примени европског плана у три тачке за деескалацију на северу КиМ, преноси "Коха".

"Сједињене Америчке Државе снажно подржавају тежње Србије за интеграцијом у Европску унију и за демократску, просперитетну и мирну будућност за цео регион Западног Балкана. Статус кво је неодржив и подрива стабилност и економски просперитет Западног Балкана и онемогућава Косово и Србију у пуној интеграцији у европске институције", наводи се у прилогу о питању КиМ.

Османи: Заједнички циљ САД и Приштине је независно "Косово" и чланство у НАТО и ЕУ

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи састала се дана са амбасадором САД у Приштини Џефријем Ховенијерм, са којим је разговарала о актуелним дешавањима на Косову, са посебним фокусом на север КиМ.

У саопштењу кабинета Османијеве се истиче да је она поновила важност моменталног и безусловног ослобађања косовских полицајаца које је Србија, како тврди, "киднаповала".

Такође се истиче да институције Косова и САД деле исти циљ а то је интегрисано Косово у евроатлантске структуре, са неприкосновеним суверенитетом и територијалним интегритетом.

Адвокат ухапшеног Драгише Миленковића: Уложићемо жалбу

Адвокат Дејан Васић потврдио је за "Косово онлајн" да је Драгиши Миленковићу из Кишнице код Грачанице одређен притвор од месец дана и најавио да ће уложити жалбу на ту одлуку.

Васић објашњава да нису упућени у то ко су сведоци, као и да не знају садржај њихових изјава, на основу којих је Миленковић оптужен.

Он истиче да је његовом клијенту учињена велика неправда.

"Ја ћу се уз помоћ мог тима, адвоката, потрудити да што је могуће пре, покажемо специјалном тужилаштву, суду и јавности, да он нема никакве везе са догађајима у којима се доводи у везу", рекао је Васић.

Миленковић се налази у притворском центру у Подујеву.

Почео састанак Вучића, Бореља и Лајчака

У Бриселу је око 16.40 почео састанак председника Србије Александра Вучића са комесаром ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

На састанку би требало да се разговара о најновијим дешавањима на северу КиМ.

Вучић је раније данас рекао да ће у Бриселу разговарати са Борељом, али не и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем јер то, како је рекао, нема смисла.

Такође, рекао је и да ће на састанак понети извештај о здравственом стању ухапшених Срба које је обишао официр за везу на КиМ, рекавши да су они у тешкој ситуацији.

Претходно, са Борељом и Лајчаком састао се Курти.

Билчик: Срби морају сами да одлуче хоће ли ићи европским путем

Одлука Србије да се приближи ЕУ није у нашим рукама, ми им помажемо, али Срби морају сами да одлуче да желе да иду европским путем и да престану да се деле на исток и запад изјавио је данас известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

"Тектонски помак се појавио са ратом Русије у Украјини. Верујем да ће Срби на крају изабрати европски пут, али им неће бити лако", рекао је Билчик у интервјуу за ТАСР.

Како је рекао земље Западног Балкана, као што су Србија и Црна Гора, морају да произведу позитивну причу о европским интеграцијама, казао је он.

Што се тиче Београда, он има неколико нерешених проблема из прошлости - има напете односе са Приштином и једини у региону не стоји уз ЕУ против руске агресије у Украјини и није прихватио санкције, истакао је он.

Гренел на КиМ: Разговара са Србима са Севера

Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел посетио је данас Северну Митровицу, где се састао са представницима српског народа са Косова и Метохије.

Састанак је почео око 16 часова.

Опширније прочитајте ОВДЕ

Борељ пред састанак са Куртијем: Ситуација напета

"Ситуација на северу Косова и даље је веома напета", написао је Борељ на твитеру пред састанак са Куртијем, додавши да је "данас циљ да пронађемо решења за тренутну деескалацију и идемо напред."

Једномесечни притвор за Србина ухапшеног у Грачаници

Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор Србину иницијала ДМ због основане сумње да је починио кривично дело "Ратни злочин против цивилног становништва".

Суд саопштава да је "окривљени Драгиша Миленковић, бивши чувар затвора у Приштини и Липљану, у току ратног периода на Косову, тачније од 24.05.1999. до 10.06.1999. године, у Затвору Приштина и Липљан, у својству службеног лица и у дослуху са другим службеницима наведених затвора, злоупотребили су службена овлашћења, на начин да су затворенике Албанце након што су пребацили из затвора Дубрава у затвор у Приштини и Липљану".

Према суду, Драгиша Миленковић и други су "систематски малтретирали албанске затворенике, мучећи их на нељудски начин".

Почео Састанак Бореља и Куртија у Бриселу

У Бриселу је мало после 15 сати почео састанак високог комесара ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Борељ је у Брисел на разговор позвао Куртија и председника Србије Александра Вучића због последњих дешавања на КиМ, преноси Танјуг.

Састанак Вучића и Бореља требало би да почне око 16.30 сати.

Ховенијер: Очекујем да ће Курти у Бриселу прихватити план ЕУ у три тачке за деескалацију

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да очекује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас у Бриселу прихвати план ЕУ у три тачке за деескалацију ситуације на северу, јер је то, према речима америчког дипломате, прави начин да се зауставе тензије, преноси РТВ21.

"Тешко је рећи шта очекујемо, надамо се да ћемо пронаћи пут напред. ЕУ је била јасна и САД су подржале гледиште о плану у три тачке да се постигне деескалација на северу, да се изађе на превремене изборе уз учешће Срба и да се настави са пуном применом договора који су постигнути. Надамо се да ћемо се извући из ове ситуације", рекао је Ховенијер, након састанка са Вјосом Османи, са којом је разговарао о низу проблема, укључујући и актуелну ситуацију на северу Косова.

Ховенијер је рекао да постоји краткорочно решење за деескалацију ситуације, што је план ЕУ у три тачке. Он је истакао да су сви западни савезници подржали тај план и да очекују да ће Курти то прихватити и поступити у складу са тим.

"Он је демократски изабран премијер земље и он има одговорност у том правцу. САД, ЕУ, Велика Британија и наши савезници у НАТО-у и многи други пренели су Куртију наша очекивања о томе како ће он управљати ситуацијом на северу. Као што сам поменуо, сви подржавамо план ЕУ у три тачке и надамо се да ће он то прихватити и поступити у складу са тим", изјавио је Ховенијер.

Курти: Запад мисли да ће уступцима да приволи Вучића и одвоји га од Путина

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је послушао "међународне пријатеље и западне партнере" у вези са одлагањем избора на северу Косова и Метохије, измештању полагања заклетви нових градоначелника ван општина, али да они морају да одлазе на своја радна места.

Курти је то рекао у интервјуу за "Зидојче цајтунг", а на питање новинара како коментарише што га западне дипломате сматрају тешким партнером и да га оптужују да је тежак партнер и да је тврдоглав одговара: "Не мислим да сам тврдоглав, ја сам принципијелан".

Како каже, кад сретне председника Србије Александра Вучића, чини му се да жели да се врати у прошлост, понекад у 1999, понекад пре 2008. а некад и пре фебруара ове године.

Портпаролка ЕУ: Фокус састанака у Бриселу деескалацијаи примена договора из дијалога

Портпаролка ЕУ Набила Масрали изјавила је да би састанак на који је председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија позвао шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ у Бриселу требало да почне око 14 часова, а да ће фокус бити на проналажењу начина за што скорију деескалацију ситуације на северу Косова и имплементацији договореног у дијалогу, преноси "Косово онлајн".

"Састанак би требало да почне око 14 часова. Фокус је на проналажењу начина за што скорију деескалацију ситуације и фокусирање на имплементацију договора постигнутих у дијалогу, посебно Споразума о путу ка нормализацији...", рекла је Масрали.

Како је рекла, не може да коментарише и предвиди како ће се ствари одвијати.

И Европске службе за спољне послове најављено је да ће високи представник Жозеп Борељ данас у Бриселу одржати серију састанака са Куртијем и Вучићем.

Шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да је упутио хитне позиве Куртију и Вучићу да се састану у Бриселу.

Председник Вучић је изјавио да неће да разговара са Куртијем, већ само са Борељом, коме ће представити извештај о здравственом стању ухапшених Срба на Косову.

ЕУ је истакла да ће се са Куртијем и Вучићем фокусирати на проналажење начина за деескалацију ситуације на северу како би се стране вратиле примени споразума.

Протест и у Ранилугу

И у српској енклави у Ранилугу на централном делу Косова и Метохије Срби данас протестују због хапшења сународника протеклих дана.

Како јављају очевици, косовска полиција покушала је да блокира прилазе том месту па су људи који су пошли на протест морали да иду или пешице или заобилазним путевима. На скупу је више хиљада људи, интонирана је химна "Боже правде", вијоре се српске тробојке.

Окупљени носе транспаренте са порукама: "Стоп прогону Срба", "Зашто Еулекс не реагује - слобода за Златана, Радоша, Душана, Лунета, Немању, Милована, Драгишу, Слађана, Далибора, Уроша", "Зашто ћути Квинта", "Стоп терору над Србима"...

Грађани кренули у мирну протестну шетњу кроз центар Грачанице

На протестном скупу у Грачаници окупљеним Србима обратила се др Наташа Прентић Мирић, директорка Дома здравља Приштина.

Окупљени су носили пароле "Ослободите наше недужне људе", "Стоп криминализацији Срба", "Сви смо ми Драгиша Миленковић", "Ко је следећи". Међу грађанима су и Срђан Поповић, начелник КМ округа, градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић, јавља наш дописник.

Живојин Ракочевић, новинар и књижевник, директор Дома културе у Грачаници прочитао је имена свих Срба похапшених од Куртијевог режима. Ракочевић је рекао да је у Грачаници погажено међеународно право.

"Ни један закон ни тековина европског друштва овде се не поштују", рекао је Ракочевић.

Нешто пре 13 сати грађани су кренули у мирну протестну шетњу кроз центар Грачанице.

Протест у Грачаници

Више стотина људи окупило се у Грачаници на протесту организованом поводом хапшења Драгише Миленковића и осталих Срба на северу Косова и Метохије.

На протесту су и супруга и свастика ухапшеног Миленковића.

Немачка министарка за Европу: Притисак на деескалацију важи и за Приштину

Немачка министарка за Европу Ана Лирман "уперила је прст" у тзв. Косово, рекавши да притисак на деескалацију важи и за Приштину, преноси Еурактив.

"Обе стране морају да смање тензије. Они заиста угрожавају своју будућност у ЕУ", рекла је Лирман у интервјуу за Еурактив.

Иако је нагласила да "обе стране треба да се уздрже од било каквих корака који би могли да ескалирају ситуацију", она је посебно "уперила прст" на Приштину.

"Косовска влада треба да призна да се то не односи само на Београд већ и на Приштину. И једни и други морају да се конструктивно ангажују и негују одрживо дипломатско решење", истакла је она.

Након што су се тензије између Приштине и Београда поново распламсале, "подигавши обрве у Бриселу", Немачка и Француска позвале су обе стране на деескалацију јер тренутно "стварно угрожавају" свој пут у ЕУ, наводи портал.

Покушај уласка градоначелника у институције на северу КиМ са већинским српским становништвом довео је до протеста и насиља у којима су, како наводи портал, повређене трупе НАТО-а, новинари и полиција.

Влада у Приштини је посебно у центру пажње и чак јој је запрећено санкцијама ЕУ због оклевања да смањи тензије.

У Рудару стоје камиони и са робом из иностранства и из централне Србије

У месту Рударе у општини Куршумлија стоји двадесетак камиона са робом из иностранства који желе да је испоруче на Косово. Међутим, на почетку колоне стоји неколико возача камиона који не допуштају другим колегама са робом из иностранства да прођу ка Мердару.

Један од возача који превози робу из иностранства, чека од јутрос да га пропусте, док возач који је седео са њим каже да је ту од синоћ.

Поред возача који су блокирали пут за камионе стоји и један припадник МУП-а Србије.

Развучена је и српска застава.

Ким подсећа, косовска влада је променила одлуку о забрани улазака камиона са српским таблицама на Косово, па је сада забрањен улазак на Косово само камионима који возе робу из централне Србије, док је онима који возе робу из региона и иностранства увоз робе омогућен.

Саобраћај за аутомобиле је омогућен и одвија се нормално. На Мердару такође има паркираних камиона, преноси "Коссев".

Данас састанци Бореља и Лајчака са Вучићем и Куртијем

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ, заједно са специјалним представником Мирославом Лајчаком, данас ће у Бриселу одржати серију састанака за управљање кризама са председником Србије Александром Вучићем, као и с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, саопштено је из Европске службе за спољне послове.

Разговори ће се, како је саопштено, фокусирати на проналажење начина за деескалацију тренутних тензија како би се стране вратиле на имплементацију споразума о дијалогу, посебно Споразума о путу ка нормализацији.

Борељ ће се, после састанака, обратити медијима.

Љубљанско "Дело": Стрпљење Запада за Куртија на измаку

Стрпљење Запада за премијера провремених приштинских институција Аљбина Куртија је на измаку и у овој рунди је победио председник Србије Александар Вучић, пише љубљанско "Дело" у тексту под називом "Ера мажења Косова се завршава", преноси РТВ.

"Приштина је у последње време добила више шамара, него миловања од Вашингтона", наводи лист, преноси агенција СТА.

У тексту се наводи да су односи Београда и Приштине као авион на писти који звецка, цвили и тресе се, али се не помера, те да остаје да се види да ли дијалог може да оживи у Бриселу где ће данас допутовати Вучић и Курти.

Њих двојица ће имати одвојене састанке са високим представником Европске уније Жозепом Борељом.

Према писању "Дела", ионако затегнути односи само су се погоршали када је Курти покушао да именује албанске градоначелнике у четири општине на северу Косова са српском већином. И поред тога што народ није признао њихов легитимитет и упркос упозорењима Запада, наводи лист, Курти је албанске градоначелнике упутио ка зградама општина да преузму дужност.

Додаје се да, када се води борба на Балкану, "нико баш не мари за позиве западних лидера на миран дијалог", али да се нешто променило јер се Курти у среду косовским Србима обратио на српском, "језику који не воли да користи у јавности, и обећао да ће одржати нове изборе".

"У овој рунди бескрајне свађе, Вучић је победио Куртија", закључује лист.

Одаловић: За наставак дијалога непоходно испуњење захтева Србије

Председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је данас за Танјуг да је испуњење захтева Србије да се пусте ухапшени Срби, да се повуку тзв. косовски специјалци са севера Косова и Метохије и да се формира Заједница спрских општина неопходно и да је добра основа за враћање дијалогу Београда и Приштине.

"Не знам чему ови састанци више воде и колико имају смисла, јер очигледно да ауторитет оних који позивају председника Вучића и Аљбина Куртија је такав, да не можемо очекивати ништа. Опет ће то бити још један, дубоко верујем, промашен и празан састанак" закључио је он.

Каже да председник Србије Александар Вучић мора да се понаша одговорно и да је његова одлука да разговара са високим представником ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком нешто што ће бити још један покушај да их позове да уразуме Аљбина Куртија, како би све што се очекује могло да да неке резултате и да се имплементира све што је договорено.

Напомиње да је неопходно да се испуне захтеви Србије да се пусте ухапшени Срби, да се повуку тзв. косовски специјали са севера КиМ и да се формира ЗСО, јер су то предуслови који би могли да врате стање пре ескалације овог сукоба, и имплементација преузетих обавеза, које Курти очигледно није спреман да имплементира.

Одаловић додаје да би испуњење свих захтева било добро решење, санирање постојеће ситуације на КиМ и добра основа за враћање дијалогу Београда и Приштине.

Сматра да има много оних којима одговара да Србија не учествује у поступку и истрази за убиство Оливера Ивановића, јер Србија може да има много интереса и може много да учини када је истрага у питању.

Прикупљено је и доста доказа, рекао је он, али истиче да је очигледно да Приштини, а и неким међународним центрима, не одговара да се ова прича затвори, јер би то евентуално откривање убице довело до налогодавца, а налагодавац је, сматра он, сасвим сигурно неко ко има дубоко политичку позадину.

На Мердару слаб интензитет саобраћаја

На Мердару је и јутрос слаб интензитет саобраћаја, пошто приштинске власти не дозвољавају улазак домаће робе на територију Косова и Метохије, а грађани и превозници из централне Србије су блокирали тај административни прелаз за све теретна возила.

Током дана очекује се одлука учесника блокаде о томе да ли ће пропуштати камионе који превозе робу пореклом из других држава.

Привремене приштинске институције су у среду промениле своју ранију одлуку о забрани уласка за све камионе са српским таблицама, и сада дозвољавају улазак оних који превозе робу страног порекла.

Таквих камиона, међутим, у колони која још од 14. јуна стоји на улазу на КиМ било је мало и они су прошли ноћас, потврђено је за Танјуг од полицајаца и цариника тзв. Косова.

На првобитну одлуку приштинске владе да забрани улаз камионима који преносе робу из централне Србије, као и возилима са регистарским таблицама које издаје Србија, реаговали су грађани и возачи камиона, који су блокирали административне прелазе.

На петнаестак километара од Мердара према Куршумлији блокада и даље траје.

Како је за Танјуг рекао један од организатора блокаде, Дејан Милошевић, данас ће бити одлучено да ли ће се пропуштати камиони са страном робом.

За сада, у оба правца, учесници блокаде пропуштају само путничке аутомобиле.

Директор болнице у Косовској Митровици: Ситуација са кисеоником алармантна

Директор клиничко-болничког центра у Косовској Митровици др Златан Елек рекао је да је кисеониик неопходан за рад у операционој сали, за рађање беба, "једном речју за нормално функционисање наше установе, тако да нам у случају забране допремања кисеоника из централне Србије једноставно прети хуманитарна катастрофа".

Елек додаје да тренутно у тој болници има лекова за неопходан рад установе, али да је ситуација са кисеоником алармантна, те подсећа на то да тзв. влада у Приштини на челу са Аљбином Куртијем оспорава све што је договорено у Бриселу, преносе "Новости".

Више о овоме прочитајте ОВДЕ

Дачић: Приштина за крајњи циљ има потпуно исељење српског народа са КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је крајњи циљ привремених органа у Приштини потпуно исељење српског народа са Косова и Метохије.

Дачић је поручио да власти тзв. Косова проводе једностране акције и уместо нормализације бирају ескалацију проблема, а све с циљем да се Срби изазову на сукобе, а Србија прикаже као реметилачки фактор.

"Свака њихова реченица је усмерена против Србије, не само лично против председника Србије Александра Вучића или мене, него против Србије и српског народа на КиМ. Говоре да смо извршили злочине, и геноциде", поручио је Дачић гостујући на Радио-телевизији Републике Српске.

Шоле разговарао са Лајчаком

Специјални саветник у америчком Стејт Департменту Дерек Шоле разговарао је са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о посвећености деескалације ситуације на северу Косова.

Шоле је на Твитеру навео да је током састанка са Лајчаком пружио подршку Западном Балкану у европским интеграцијама.

"Одличан састанак са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком о заједничкој посвецћености деескалацији ситуације на Косову и у Србији, и подршци путу Западног Балкана ка интеграцији у ЕУ, поручио је Шоле.

Вучић: Отићи ћу у Брисел да разговарам са Борељом, не и са Куртијем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће данас отићи на састанак у Бриселу који је заказао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

"Нећу разговарати са Куртијем, јер разговор са њим нема смисла. Рекао сам да са њим не може да се води разговор", казао је Вучић.

Он је додао да "ми Срби немамо никакав проблем да разговарамо са било ким", да ће отићи да разговара са Борељом, али да са Куртијем нема шта да разговара.

"Право да вам кажем, не знам што идем. Идем у Брисел да ми не би рекли: зашто ниси дошао", рекао је председник Србије.

Борељ позвао Вучића и Куртија на хитан састанак у Бриселу

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ навео је да је позвао је Вучића и Куртија на хитне састанке у Бриселу ради проналажења излаза из садашње кризе.

"Потребна нам је хитна деескалација и нови избори на северу уз учешће косовских Срба. Ово је најважније за регион и ЕУ", навео је Борељ на Твитеру.

Амбасадор Турске: Ердоган понудио да посредује у дијалогу

Амбасадор Турске Амбасадор Турске на Косову Сабри Тунц Ангили је рекао да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио спремност да преузме улогу посредника у дијалогу Косова и Србије, ако стране то желе, преноси "Албанијан пост".

Турски дипломата је навео да је председник Ердоган лично пренео своју понуду Аљбину Куртију и председнику Србије Александру Вучицћу и додао да је Турска увек спремна да пружи подршку странама у дијалогу. 

Чека се одлука Вучића о евентуалном одласку у Брисел

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да нема наставка дијалога са Куртијем док такозвани косовски специјалци не буду повучени са севера Косова и Метохије, градоначелници изабрани са свега неколико стотина гласова не напусте општине и док ухапшени Срби не буду пуштени на слободу.

Ако донесе одлуку да оде на преговоре у Брисел, Вучић је рекао да ће обавестити јавност 24 сата раније.

Курти потврдио да иде у Брисел

Аљбин Курти потврдио је да ће после посете Риму, учествовати на састанку на који је позвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ и да ће на њему инсистирати на хитном ослобађању тројице ухапшених косовских полицајаца, као и деедкалацији и нормализацији односа.

"Одредио сам своју маршуту и сутра из Рима идем у Брисел, потврђујући своје учешће на састанку на високом нивоу за дијалог који је сазвао високи представник Борељ. Инсистираћу на хитном и безусловном ослобађању тројице полицајца које Србија држи као таоце, деескалацији и нормализацији односа", написао је Курти на Твитеру.