Србија и Балкан

Адвокат из К. Митровице: Суђење за убиство Ивановића у Приштини је фарса, на Немачку се указивало

Не знам готово никога ко је убеђен да ће се у том поступку открити било каква истина, каже адвокат Небојша Влајић
Адвокат из К. Митровице: Суђење за убиство Ивановића у Приштини је фарса, на Немачку се указивало© Зоран Шапоњић

Ово није први пут да се у везу са убиством Оливера Ивановића доводи особа под заштитом Немачке, указује за РТ Балкан адвокат из Косовске Митровице Небојша Влајић поводом јучерашње изјаве министра унутрашњих послова Србије Братислава Гашића у Скупштини Србији да је МУП Србије оперативно решио случај убиства и да је Оливеров убица идентификован.

"Нешто слично рекао је и председник Александар Вучић 3. јула 2019, рекао је да они знају ко је тај човек, поменуо је и његово име. (Фљорим Ејупи), рекао да се он налази у Немачкој", подсећа Влајић.

Вучић је тада питао западну међународну заједницу "због чега истражни органи Србије не могу да добију снимке камера са аеродрома у Тирани, као ни податке о тајном кретању лица по имену Фљорим Ејупи, који је у Немачкој под присмотром. Шта је он радио на аеродрому у Тирани, затим се кретао ка Косову, па поново нестао и враћен у Немачку са истог аеродрома? Такође, шта је у Косовској Митровици радио Еџмедин Зекај, који је променио име у Лирај Зекај? Због чега не можемо да добијемо податке о његовом кретању?".

У међувремену је, изгледа, нешто од ових података на неки начин стигло до српских истражних органа, будући да је у Скупштини Србије министар Гашић рекао да "имамо слике са аеродрома Тирана када је слетео, када је ушао у Приштину, у стан".

"Ми тачно знамо ко је убица и тражили смо од немачких органа, под чијом је заштитом тај човек, да нам дају податке. Имамо слике са аеродрома Тирана када је слетео, када је ушао у Приштину, у стан и наше питање је стално било нашим партнерима, пријатељима нашим, дајте нам снимке сателитских камера, али они кажу да не може, била је магла. Па у Лондону је магла 350 дана у току године, сад је један дан у Косовској Митровици, па кажу била је магла, па не могу да нам дају. Дајте нам снимке, дајте укључите нас у истрагу око свега тога", рекао је Гашић у Скупштини Србије, наводећи да је то резултат заједничког рада Тужилаштва за организовани криминал, МУП-а и БИА.

"То што су недоступни нашим органима не значи да неће моћи да буду процесуирани, али је случај решен", додао је Гашић.

За то време, како за РТ Балкан указује адвокат Влајић, судски поступак који се у случају убиства Оливера Ивановића води у Приштини "прилично је фарсичан".

У процесу који води косовско Специјално тужилаштво пред Општим судом у Приштини, оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара. Као вође криминалне групе означени су Милан Радоичић и Звонко Веселиновић.

"Не знам готово никога ко је убеђен да ће се у том поступку открити било каква истина, а поготову не знам никога ко верује да су ти људи одговорни. Оставимо да се то заврши а ја верујем да ће се завршити брзо јер су све главне радње у том поступку већ обављене", каже Влајић.

"Косовско правосуђе је доказано неспособно и пристрасно. Ко се нада правди у таквом поступку у најмању руку је неинформисан. Оно што до сада имамо, јесте да пет година после убиства и даље не знамо ништа. Саслушано је  на десетине сведока од којих ни један није рекао ни једну конкретну ствар. Људи против којих се води поступак су били скоро три године у притвору, поступак се води четири године и нема никаквог резултата. После таквог трајања поступка, очекивати да ће се десити нешто спектакуларно или нешто убедљиво, за мене није могуће", рекао је адвокат Влајић за РТ Балкан, 16. јануара ове године, на пету годишњицу убиства Ивановића. 

По његовим речима које смо тада забележили, оптужница указује да је састављена од "неспособних људи који о догађају не знају много него нагађају". 

"Сама чињеница да је суд три пута враћао оптужницу на исправку, говори да она није ваљала, а ја сам убеђен да не ваља ни данас. Како ће се до краја суђења стићи, друго је питање, али та оптужница не оставља никакво уверење да ће тај поступак бити убедљив", речи су Влајића.

 

image
VV inauguration
banner