Србија и Балкан

Гашић: Знамо ко је убио Оливера Ивановића, штити га Немачка

Имамо слике са аеродрома Тирана када је слетео, када је ушао у Приштину, у стан, рекао је министар полиције
Гашић: Знамо ко је убио Оливера Ивановића, штити га Немачкаwww.globallookpress.com © mfa_russia/Twitter.com

Министар полиције Братислав Гашић изјавио је данас у Скупштини Србије да се зна ко је убица Оливера Ивановића и да је под немачком заштитом.

Гашић је на данашњој седници показао обиман извештај Радне групе за тај случај, коју су чинили Тужилаштво за организовани криминал, Безбедносно информативна агенција, МУП Србије и Војно-безбедносна агенција.

"Ми тачно знамо ко је убица и тражили смо од немачких органа, под чијом је заштитом тај човек, да нам дају податке. Имамо слике са аеродрома Тирана када је слетео, када је ушао у Приштину, у стан и наше питање је стално било нашим партнерима, пријатељима нашим, дајте нам снимке сателитских камера, али они кажу да не може, била је магла. Па у Лондону је магла 350 дана у току године, сад је један дан у Косовској Митровици, па кажу била је магла, па не могу да нам дају. Дајте нам снимке, дајте укључите нас у истрагу око свега тога", рекао је Гашић у Скупштини Србије наводећи да је то резултат заједничког рада Тужилаштва за организовани криминал, МУП-а и БИА.

То што су недоступни нашим органима не значи да неће моћи да буду процесуирани, али је случај решен, додао је Гашић.

Председник Србије Александар Вучић је јула 2019. године изјавио је да Београд мисли да има име убице Оливера Ивановића, али покушава да добије материјалне доказе.

Он је тада питао међународну заједницу због чега истражни органи Србије не могу да добију снимке камера са аеродрома у Тирани, као ни податке о,  "тајном кретању лица по имену Фљорим Ејупи, који је у Немачкој под присмотром".

"Шта је он радио на аеродрому у Тирани, затим се кретао ка Косову, па поново нестао и враћен у Немачку са истог аеродрома? Такође, шта је у Косовској Митровици радио Еџмедин Зекај, који је променио име у Лирај Зекај? Због чега не можемо да добијемо податке о његовом кретању?", упитао 2019. године Вучић.

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. у Косовској Митровици. Он је погођен са пет метака у груди и подлегао је повредама у болници.

image
VV inauguration
banner