Србија и Балкан

Додик: Док је Српске, биће и сведока о рату

Председник Републике Српске поручио је Сједињеним Америчким државама да им је најбоље да из БиХ повуку садашњег амбасадора Марфија, а пошаљу професионалца
Додик: Док је Српске, биће и сведока о рату© Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATAImages.

Сједињене Америчке Државе стале су на једну страну у Босни и Херцеговини, оценио је председник Републике Српске Милорад Додик, додајући да је потпуно неприхватљиво понашање актуелног амбасадора САД Мајкла Марфија који, како каже, своју владу извештава нетачним информацијама.

"За рехабилитацију односа САД и БиХ најбоље би било да Америка повуче актуелног амбасадора и пошаље професионалца који би избалансираним приступом утицао да се смири ситуација коју констатно подгрева амбасадор Марфи", навео је Додик у изјави за Срну.

На питање да прокоментарише изјаву, да порицањем "опсаде Сарајева", председник Српске "искривљује историју и доприноси нестабилности у БиХ", Додик је указао да сваки пут када се из Републике Српске чује истина о грађанском рату у БиХ, прво реагују муслимани, а потом америчка амбасада, а од скора и амерички Стејт департмент.

"У последње време амерички амбасадор реагује и пре муслиманских учесника рата из деведесетих година, и по правилу заступа ставове које заступају муслимани у БиХ. На тај начин амерички амбасадор брани спољну политику своје земље у БиХ од 1992. до данас, и бранећи искривљену историју, правда америчке операције у БиХ, укључујући и бомбардовање Републике Српске без одлуке Савета безбедности ", навео је  Додик, а пренео Танјуг.

Додик истиче да, ако САД стоје уз, како сада наводе, жртве опсаде Сарајева, онда они вероватно мисле на онај део Сарајева који је у грађанском рату био под муслиманском контролом и који је имао више од 100 логора за Србе, односно на Сарајево из којег више хиљада Срба није извукло живу главу само зато што су били Срби.

"Ни милион пута поновљена лаж неће постати истина, све док буде оних који су спремни да сведоче истину. Република Српска има таквих, и док је буде, биће и сведока", поручио је Додик.

image