Србија и Балкан

Додик: Марфи да се не меша

Мајкл Марфи написао је на свом блогу да српски члан Председништва БиХ све дрскије подрива уставни поредак земље, док га је Додик подсетио да је у БиХ гост, а не домаћин
Додик: Марфи да се не мешаNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Неприхватљиво је да један амбасадор, па био он и амерички, држи слово члану Председништва Босне и Херцеговине, али и осталим лидерима у БиХ, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик реагујући на "постизборно" писање америчког амбасадора у Босни Мајкла Марфија.

Додик је истакао да опаске изнете у блогу америчког дипломате прелазе границу не самог доброг дипломатског понашања, већ и личне пристојности.

У изјави за Срну, коју преноси РТРС, српски члан Председништва коментарисао је запажање америчког амбасадора да је "председник Додик уместо да се фокусира на стварна питања која брину грађане - корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију - одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције".

Додик је прокоментарисао да амбасадор Марфи својим иступима показује да је страна у сукобу, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума.

"Популизам који показује амерички амбасадор причом о борби против криминала и корупције је покушај да се прикрије да је управо међународна заједница креирала решења противно Дејтонском споразуму, која не да нису  решила корупцију и криминал, него су постала извор и корупције и криминала. Рачуне за међународне експерименте би да пошаље легално изабраним политичарима у БиХ, који нису учествовали ни на који начин у креирању лоших решења", поручио је Додик.

Амерички амбасадор написао је у блогу да "представа коју је прошле недеље приредио председник Додик, нападајући Централну изборну космију због спровођења поновног бројања, није понашање политичара којем је стало до транспарентности". Назвао је то "неодговорним активностима" које уз "неуспех лидера на државном и ентитетском нивоу" имају стварне последице по живот грађана.

С друге стране, српски члан Председништва каже да је задивљен што амерички амбасадор примећује оно што је он рекао на скупу грађана Републике Српске, а не примећује шта "од САД фаворизована опозиција у лику СДС и ПДП" говори и ради протеклих дана. Подсетио је да су неки опозиционари упали у просторије ЦИК-а и узнемиравали чланове комисије.

"Не желим да верујем да амерички амбасадор само прати оно што говори Милорад Додик. Али, ако баш прати шта говори Милорад Додик поручио бих му на крају да поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да пре свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овде није домаћин него гост. И то нашом вољом", поручио је Додик.

Честитајући грађанима на изборима одржаним 2. октобра, амбасадор Марфи критиковао је политичке лидере земље за неуспехе у вођењу државе, наводећи да у Дејтонском споразуму не постоји "ниједна реч која политичке лидере тера да лажу, краду, користе запаљив говор или нападају уставни темељ ове земље".

Бринући се за просперитет грађана БиХ и рад њених институција, једини политичар којег је Марфи поименце поменуо у свом блогу је Милорад Додик за којег је навео да све дрскије напада стабилност БиХ. Осврнуо се и на потез Кристијана Шмита у изборној ноћи 2. октобра.

"Наметање пакета реформи 02.10. од стране високог представника створило је претпоставке за функционалну Федерацију.  По први пут у шест година сведочили смо именовањима судија у Уставни суд Федерације.  Међутим, само политички представници у Федерацији могу гарантовати нову, функционалну власт. Политички лидери морају ову обавезу схватити озбиљно, а међународна заједница мора инсистирати на њиховој одговорности уколико они то одбију да ураде", упозорава амерички амбасадор.

 

image
VV inauguration
banner