Србија и Балкан

Јаков Милатовић: Црна Гора остаје привржена НАТО-у; Столтенберг: Захвалност Ђукановићу

Црногорски председник је, из Брисела, обећао да ће држава добити "истински проевропску и прореформску владу"
Јаков Милатовић: Црна Гора остаје привржена НАТО-у; Столтенберг: Захвалност Ђукановићу© R.R./ATAImages

Црна Гора ће добити истински проевропску и прореформску владу, поручио је председник те државе Јаков Милатовић након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Бриселу, где је, иначе, отишао као обичан путник, односно редовним летом зато што је владин авион био – заузет.

"Биће то влада која ће дати још већу снагу спољнополитичким циљевима Црне Горе, који су изузетно јасни – кредибилитет нашег чланства у НАТО-у, убрзано приступање Европској унији и добросуседски односи са другим земљама Западног Балкана", рекао је Абазовић коме је ово друга посета седишту алијансе од инаугурације 20. маја.

Столтенберг је, на питање кака су очекивања Северноатлантског савеза од нове црногорске владе одговорио да ће то "какву ће власт добити Црна Гора одлучивати Скупштина, а не НАТО".

"Оно што могу да кажем јесте да сам апсолутно уверен да ће и нова власт у Подгорици бити посвећена одржавању наших заједничких вредности и да ће наставити да буде посвећен НАТО савезник", истакаo је он, а пренео Радио Слободна Европа.

Милатовић је одлазећег генералног секретара позвао и да посети Подгорицу, истичући да би то "могла бити прилика да се заједнички одају почаст невиним жртвама" током бомбардовања 1999. године.

Столтеберг и Милатовић позвали су са састанка "Косово" и Србију да се укључе "у доброј вери" у дијалог.

"Важно је да се тензије на Косову смање, то је задатак и одговорност обе стране. Позивамо обе стране да се укључе у дијалог у доброј вери и да се уздрже од једностраних акција које би могле довести до додатне ескалације сукоба на Косову", рекао је шеф НАТО.

Без обзира што је почео да гради однос са новим црногорским председником, Столтенберг се радо сећа и старог. Тако је Милу Ђукановићу послао писмо у коме је изразио "захвалност на посвећености НАТО-у", као и дугогодишњем пријатељству и савезништву.

"Посебно желим да похвалим снажно лидерство које сте показали током преговора који су довели до чланства Црне Горе у НАТО-у", наводи се у писму које је 22. јуна објавио кабинет бившег председника.

Милатовић је, према сазнањима "Дана", у Брисел отпутовао јуче у 15 часова са подгоричког аеродрома редовном авио-компанијом за Беч, у Аустрији, а потом се пребацио на редован цивилни лет за Брисел. Тако ће се и вратити.

За Јаковљеве путничке муке крив је премијер. "Дан" пише да Милатовић није могао да "дође на ред" за авион Владе Црне Горе, који се иначе користи за државне посете, јер га је већ резервисао Дритан Абазовић, који је претходних дана боравио у Лондону.

image