Србија и Балкан

Милатовић: У Београд тек после Брисела

Тиме ћу послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за време мог мандата, поручио је новоизабрани председник Црне Горе
Милатовић: У Београд тек после Брисела© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић потврдио је да ће се 30. маја састати са високим званичницима у Бриселу, у својој првој званичној посети од ступања на дужност, као и да ће веома брзо након тога посетити Београд.

Он је нагласио да је Србија највећи економски партнер Црне Горе и да је добио усмени позив када је председник Србије Александар Вучић био на његовој инаугурацији.

"Добио сам бројне позиве, рекао сам да мислим да је важно и демократски смислено посетити Београд врло брзо, након Брисела. Србија је наш највећи економски партнер, и добио сам усмени позив када је председник Србије Александар Вучић био на инаугурацији", рекао је Милатовић у Интервјуу РТЦГ.

Нови црногорски председник је изјавио да је у контексту спољне политике важно да Црна Гора задржи и додатно унапреди чланство у НАТО-у, стави фокус на Европску унију и снажно унапреди сарадњу са земљама Западног Балкана.

"Присуство лидера свих земаља Западног Балкана на инаугурацији, подршка је променама чији сам носилац", саопштио је Милатовић.

Када је реч о Отвореном Балкану, он је мишљења да је приоритет Црне Горе регионална економска сарадња која се одвија у оквиру Берлинског процеса, који веже економије Западног Балкана, и који веже регион за ЕУ.

"Али на крају, као економиста и политичар подржавам све остале иницијативе. Отворени Балкан има своје предности и Црна Гора може као активни учесник тог процеса да да вредност том процесу, под условом да је он стављен у фокус наших европских интеграција", рекао је Милатовић.

Он је најавио састанак 30. маја са министром спољних послова ЕУ Жозефом Борељом и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, који има циљ да пошаље снажну поруку да Црна Гора има политичку вољу да постане део Европске уније.

"Ја ћу прво посетити Брисел и послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за време мог мандата. Разговараћу 30. маја са Борељом и Вархељијем, након чега идем у Молдавију на Самит европске политичке заједнице, где ћу разговарати са председницом Европске комисије Урсулом Фон дер Лајен, али одржаћу састанке и са европским лидерима укључујући и француског председника Емануела Макрона", саопштио је Милатовић.

Он је рекао и да ће веома брзо посетити Вашингтон, да се кроз честитку америчког председника Џозефа Бајдена може јасно видети посвећеност САД реформама у Црној Гори.

Милатовић је саопштио и да ће са своје позиције радити на помирењу друштва у Црној Гори које је, како је нагласио, било жртва вештачки формираних подела.

Говорећи о информацији да део општина у Црној Гори није прославио Дан независности, Милатовић је рекао да о тим стварима треба да суде грађани, и да свако треба да покаже одговоран став према држави и државним симболима.

Коментаришући предлог посланице Нове српске демократије Јелене Божовић, која је казала да на путу ка помирењу Црне Горе треба преиспитати државне симболе, химну и заставу, Милатовић је казао да сматра да су њени ставови резултат "начина на који су можда садашњи симболи доношени", и да је говорила у контексту недовољне инклузивности у Црној Гори при доношењу важних одлука.

image