Србија и Балкан

"Коха": Курти неће повући полицајце из околине општинских зграда док се за то "не створе услови"

Дописник "Кохе" је рекао да не може одговорити јесте ли Курти прихватио захтеве које је представио Борељ, јер, како наводи, "не иде све тако лако, ствари морају да иду паралелно, јер полиција не може да се повуче без повлачења екстремиста"
"Коха": Курти неће повући полицајце из околине општинских зграда док се за то "не створе услови"© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је након данашњег састанка са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом да је Приштина спремна за нове изборе на северу, као и за повлачење полиције из околине општинских објеката у четири северне општине, али тек након што се за то створе услови.

Курти је рекао да тзв. косовска полиција на северу остаје да реагује, а не да интервенише.

Како преноси "Коха", Курти је рекао новинарима у Бриселу да је спреман да размотри могућност расписивања ванредних избора, али је поновио да постоје, како се наводи, законска ограничења из којих неће изаћи. 

Он је поново устврдио да су три тзв. косовска полицајца ухапшена на територији "Косова", и затражио од међународне заједнице да реагује.

Дописник "Кохе" је рекао да не може одговорити јесте ли Курти прихватио захтеве које је представио Борељ, јер, како наводи, "не иде све тако лако, ствари морају да иду паралелно, јер полиција не може да се повуче без повлачења екстремиста."

Борељ је након билатералних састанака са Вучићем и Куртијем објавио захтеве ЕУ, у оквиру којих се од Приштине тражи да градоначелници општина на северу обављају своје дужности ван општинских објеката и да се полиција повуче из околине тих објеката.

Борељ је такође изјавио да би Приштина требало да истражи оптужбе за арбитрарно хапшење и малтретирање ухапшених Срба.

ЕУ од Београда захтева да убеди Србе да престану са протестима у близини општинских објеката и да безусловно ослободи три "косовска" полицајца који се оптужују да су прешли наоружани на територију централне Србије.

image