Србија и Балкан

У Звечану понов напето, огласио се Свечља; Пуштен Србин који је први ухапшен у Звечану

Специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле су данас око 10 часова у Северној Митровици Ненада Орловића
У Звечану понов напето, огласио се Свечља; Пуштен Србин који је први ухапшен у Звечану© FOTO TANJUG/ STR

Ситуација на северу Косова и Метохије је и даље тешка а данас је још један Србин ухапшен у Северној Митровици.

Срби у Грачаници и Ранилугу протестују због хапшења Срба. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима. Приштина је дозволила улаз онима који превозе страну робу без обзира на таблице, док роба из централне Србије и даље не може у покрајину.

Специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле су данас око 10 часова у Северној Митровици Ненада Орловића.

Орловић је ухапшен на свом радном месту у перионици аутомобила, у близини аутобуске станице. Иначе, он је радник градске чистоће, а у перионици ради приватно. 

Хапшење Ненада Орловића потврдила је и тзв. Косовска полиција.

У њиховом саопштењу наводи се да је Орловић познат по надимцима "Немац" и "Рус", ухапшен због, како тврде, "напада и угрожавања особа под међународном заштитом".

Како пише у саопштењу, он је осумњичен да је, по доказима тзв. Косовске полиције, учествовао у нападу на војнике Кфора 29. маја ове године.

У Грачаници већ трећи дан се одржавају протести због хапшења Драгише Миленковића из Кишнице, кога власти у Приштини терете за наводни ратни злочин.

Све информације са Косова и Метохије могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

  • 23. јун 2023 • 21:50

    21:50

    Свечља: Косовска полиција спречила терористички напад

    Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља, рекао је да је косовска полиција спречила наводни терористички напад у Звечану. 

    "Захваљујући интензивном ангажовању специјализованих јединица Косовске полиције и добијеним обавештајним подацима, данас је идентификован аутомобил београдских таблица, удаљен око 100 метара од Општине Звечан, у којем су пронађене велике количине наоружања, експлозивних средстава и разне муниције, међу којима су зоља, оса, експлозив, аутоматско оружје, значајне количине муниције, шок бомбе, војне униформе и торбе", навео је Свечља на Фејсбуку.

  • 21:46

    "Косово онлајн": Спремају се нова хапшења

    Косовска полиција у Звечану тренутно покушава да изведе нова хапшења Срба, сазнаје "Косово онлајн" наводећи да су грађани видно узнемирени, јер се одједном појавило више возила из којих су изашли специјалци и заузели положаје око зграда.

    Возила специјалних јединица налазе на неколико раскрсница у Звечану, а два џипа су паркирана на раскрсници код бензинске пумпе. У њима се налази више припадника специјалних јединица са дугим цевима и пуном ратном опремом.

    Опширније прочитајте овде.

  • 19:34

    Борељ: Ситуација на северу КиМ узнемирујућа

    Високи изасланик ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је данас да је веома узнемирен због ситуације на северу КиМ и поручио да ЕУ неће толерисати то што се, упркос одржаним кризним састанцима, ескалације настављају и постају опасне.

    ''Веома сам узнемирен ситуацијом на северу Косова: бесправна хапшења косовских Срба и марш Косовских безбедносних снага (КБС) у јужној Митровици, праћена тешком реториком из Србије. Упркос јучерашњим кризним састанцима, ескалације се настављају и постају опасне. Нећемо то толерисати'', написао је Борељ на Твитеру.

  • 19:27

    Петковић: Победила је правда, сви Срби морају да буду ослобођени

    Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас поводом пуштања на слободу Србина Радоша Петровића који је први ухапшен у Звечану 29. маја да је победила правда и поручио да свих осморо Срба који су ухапшени морају бити ослобођени.

    "Правда је победила, Радош Петровић је пуштен на слободу! Зашто је био утамничен 26 дана, кад сви знају да није био крив о чему постоје и докази? Осморо Срба је ухапшено на правди Бога и сви морају да буду ослобођени! Борићемо се за све њих док не буду опет са својим породицама!", написао је Петковић на свом налогу на Твитеру.

    Србин са севера Косова и Метохије, Радош Петровић који је први ухапшен 29. маја у Звечану, раније данас је уз положено јемство пуштен на слободу.

    Од тренутка његовог привођења, евидентни су били докази да је Радош приведен док је мирно протестовао, без икакве кривице што су за њега и Душана Обреновића потврдили и међународни представници, међу којима и Еулекс.

    Заједно са Радошем тог дана је приведен и Душан Обреновић за идентично дело, те је и за њега поднет захтев за пуштање уз кауцију.

  • 18:57

    Пуштен Србин који је први ухапшен 29. маја на северу Косова и Метохије

    Србин са севера Косова и Метохије, Радош Петровић који је први ухапшен 29. маја у Звечану, данас је уз положено јемство пуштен на слободу, сазнаје Танјуг.

    Он се после пуних 26 дана притвора поново придружио својој породици.

    Од тренутка његовог привођења, евидентни су били докази да је Радош приведен док је мирно протестовао, без икакве кривице што су за њега и Душана Обреновића потврдили и међународни представници, међу којима и Еулекс.

    Заједно са Радошем тог дана је приведен и Душан Обреновић за идентично дело, те је и за њега поднет захтев за пуштање уз кауцију.

  • 18:06

    Адвокат Влајић: Орловићу одређено полицијско задржавање од 48 сати

    Ненаду Орловићу који је јутрос ухапшен у Косовској Митровици одређено је полицијско задржавање од 48 сати, потврдио је за Танјуг адвокат Небојша Влајић.

    Косовско тужилаштво Орловића терети за напад на Кфор на протесту 29. маја у Звечану, али и присуство на барикадама у децембру месецу прошле године.

    Према речима адвоката Небојше Влајића, Орловић се налази у полицијској станици у Приштини.
    Очекује се да Орловић сутра буде узведен пред судију.

    Орловић је од стране припадника тзв. Специјалних јединица косовске полиције ухапшен јутрос у северном делу Косовске Митровице, док је био на радном месту, у ауто-перионици.

  • 16:40

    Приштина: Подигнута оптужница против Србина М. Ђ. због наводног ратног злочина

    Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло је оптужницу против Србина М. Ђ. из села Витомирица у општини Пећ на Косову и Метохији због наводног ратног злочина против цивилног албанског становништва.

    М. Ђ. је оптужен да је наводно за време рата на КиМ од јануара 1998. до 21. јуна 1999. године, у селу Озрим у општини Пећ, као припадник српских полицијских и војних снага, 7. маја 1999. најпре учествовао у опкољавању села, а затим пуцао на цивилно становништво када је убијено 19 албанских цивила, објавила је Коха.

    Како се наводи, М. Ђ. се налази у притвору.

  • 16:35

    Мехај: Марш припадника КБС у Јужној Митровици нема везе са стањем на северу

    Арменд Мехај, тзв. косовски министар одбране саопштио је да је Трећи пук данас извео марш који је кренуо из касарне у Јужној Митровици до села Свињаре и назад, и да он нема везе са ситуацијом на северу Косова.

    "Данас је Трећи пук извео кондициони марш који је био планиран за наших 215 војника. Марш у Јужној Митровици је кренуо од касарне "Минатори" до села Свињаре у околини и вратио се у касарну. Овакви маршеви су редовни, ова вежба је такође била део годишњег плана и реализована је данас. Апелујемо све да оваквим активностима не дају друге конотације, јер марш нема везе са безбедносном ситуацијом на северу Републике", написао је Мехај на Фејсбуку.

    Додао је да одговорност за безбедност грађана на Косовској полицији.

    "Одговорност за безбедност наших грађана има Косовска полиција, која је задужена за то и врло успешно обавља свој посао. Молим вас не верујте дезинформацијама и лажним вестима", истакао је Мехај.

  • 15:33

    КБС са дугим цевима у Косовској Митровици

  • 14:47

    Посланици ЕП у уторак о тренутној кризи између Србије и "Косова"

    Посланици Одбора за спољне послове Европског парламента у уторак, 27. јуна, разговараће о тренутној кризи између "Косова" и Србије са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, наводи се у саопштењу на сајту ЕП.

    Брифингу о недавним дешавањима између Србије и "Косова" присуствоваће и директор Генералног директората Европске за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман.

image