Србија и Балкан

Мали преузима и Бастин ресор: Водиће и привреду до избора новог министра

Ана Брнабић саопштила је јуче члановима Владе да је, на предлог коалиционих партнера Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије, Народној скупштини упућен предлог за разрешење Радета Басте
Мали преузима и Бастин ресор: Водиће и привреду до избора новог министраNone © Танјуг/Милош Миливојевић

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали преузеће овлашћења министра привреде до избора новог министра, објављено је у Службеном гласнику.

Председница Владе Србије Ана Брнабић саопштила је јуче члановима Владе да је, на предлог коалиционих партнера Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије, Народној скупштини упућен предлог за разрешење министра привреде Радета Басте.

Посланици Скупштине Србије гласали су јуче да се по хитном поступку уврсти на дневни ред седнице Предлог разрешења министра привреде Радета Басте, који је поднела председница Владе Ана Брнабић.

Председник Драган Марковић Палма је у уторак изјавио да је министар привреде и досадашњи члан Јединствене Србије Раде Баста искључен из ове странке, док је Баста у међувремену објавио да је формирао сопствени покрет "Европски пут".

У саопштењу Јединствене Србије наводи се да су разлози за смену у странци и захтев за смену у Влади Србије изјаве Радета Басте да Србија треба да уведе санкције Русији и да сви министри у Влади Србије треба да се придруже протестима у Београду, што је, како су навели, дијаметрално супротно програму Јединствене Србије и државној и националној политици коју спроводи Влада Србије.

Додаје се и да у свакој држави на свету, ако се неки министар не слаже са државном политиком коју спроводи Влада чији је члан - тај подноси оставку.

"За Јединствену Србију Раде Баста више није члан странке и за Јединствену Србију Раде Баста више није министар у Влади Србије", саопштио је лидер Јединствене Србије и истакао да је захтев за смену Радета Басте поднет и Влади Републике Србије.

Још крајем марта најављена је могућност да министар Баста формира покрет, а након што је јавно почео да говори да Србија мора да уведе санкцији Русији.

image