Србија и Балкан

Шапић: Морамо да чувамо традиционалну породицу, термини "мама" и "тата" најлепши на свету

Термини "мама" и "тата" су два најлепша термина на свету, поручио је градоначелник Београда
Шапић: Морамо да чувамо традиционалну породицу, термини "мама" и "тата" најлепши на свету© Tanjug/BeoInfo

Градоначелник Београда Александар Шапић поручио је данас да је важно да сваки појединац ради на томе да се традиционална породица сачува, те да буде што функционалнија и здравија.

Шапић се данас сусрео са патријархом српским Порфиријем у центру престонице, током одржавања манифестације "Београдски дани породице". 

"Овде смо са својим Београђанима и свима онима који су дошли у престоницу да покажемо на један важан начин за наше друштво да породица јесте нуклеус свега, да од породице све потиче и да у временима када је изузетно тешко због начина живота сачувати традиционалну породицу морамо то да чинимо", поручио је Шапић новинарима.

Навео је да ће на манифестацији, која ће трајати два дана, бити одржани различити спортски програми, културно-уметничке, као и позоришне манифестације, а припремљени су и садржаји за децу.

"Заиста смо се потрудили да у ова два дана има пуно садржаја и за свакога по нешто. Још једном позивам све да дођу и Београђане и оне који бораве ова два дана у престоници да се заједно са нама лепо проведу, да уживају у ономе што смо за њих припремили, а сигуран сам да ће, како године буду пролазиле ова манифестација добити свој јаснији облик", рекао је Шапић.

Додао је да сваки појединац мора да чува оно што је највредније-породицу, додајући да су термини "мама и тата" два најлепша термина на свету.

Градоначелник је рекао и да су са нама и они који су прошле недеље у оквиру колективног венчања озваничили своју љубав, ожелео им срећу у браку и принове и додао да је и ова симболика важна јер су људи заједно са нама и формално постали породица. 

"Чувајмо једни друге, чувајмо своје пријатеље, своју породицу и своју децу јер живимо у времену у којем, тек кад нам се нажалост десе неке несрећне ствари, почнемо да се питамо да ли знамо уопште шта неко ко живи поред нас мисли и осећа. Нека су нам свима срећни 'Београдскио дани породице' за које верујем да ће још дуго година да се обележавају и да буде све масовнији", рекао је први човек престонице.

Градоначелник Београда је подсетио да је пре неколико месеци заједно са патријархом најавио манифестацију.

Након свечаног отварања манифестације градоначелник Шапић је обишао тематске зоне које се простиру од Теразијске чесме до Калемегдана где је заједно са грађанима и посетиоцима могао да погледа програме који су припремљени за све генерације.

Догађају су присуствовали министарка здравља Даница Грујичић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, градски менаџер Мирослав Чучковић, саветник градоначелника за чување културно-историјске баштине и неговање традиције Града Београда Ратко Дмитровић, потпредседник Народне Скупштине Радован тврдишић, градски секретари, чланови Градског већа, јавне личности и многобројни грађани.

image