Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Да се вером и молитвом, а не сукобима и поделама обратимо Господу

Патријарх позвао на мир, ненасиље, слогу и толеранцију
Патријарх Порфирије: Да се вером и молитвом, а не сукобима и поделама обратимо Господу© Танјуг/Сава Радовановић

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Светог Василија Острошког, свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси.

У својој беседи патријарх Порфирије је позвао на мир, ненасиље, слогу и толеранцију.

"Ја вас молим, и мислим да је то важно за све нас, да на Спасовдан дођемо на литију и да се вером и молитвом, а не сукобима и свађама међусобним, прозивањем и оптуживањем и поделама, обратимо Господу да буде уз нас. А нарочито у тој литији се молимо за нашу децу, за мир, за разумевање међу њима, за спознају да смо једни другима потребни, да су они нама потребни", рекао је патријарх позивајући грађане на Спасовданску литију.

Сазван сабор Српске православне цркве

На предлог патријарха, Свети архијерејски синод Српске православне цркве донео је одлуку да, на основу члана 59. Устава СПЦ, сазове Свети архијерејски сабор СПЦ у његово редовно заседање.

Свети архијерејски сабор започеће 14. маја 2023. године светом архијерејском литургијом и чином призива Светог духа у Храму Светог Саве на Врачару. Радни део заседања највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела Српске православне цркве, под председништвом патријарха Порфирија и уз учешће епархијских архијереја, започеће у понедељак, 15. маја 2023. године у крипти Светог великомученика кнеза Лазара Храма Светог Саве на Врачару.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда, који чине приспели предмети достављени од стране Светог архијерејског синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода, саопштено је из СПЦ.

image