Србија и Балкан

Еулекс: Мисија ЕУ прати 108 случајева који се односе на Србе на КиМ, али не може да их коментарише

Мисија Еулекс не може да коментарише стање Срба притворених на северу КиМ
Еулекс: Мисија ЕУ прати 108 случајева који се односе на Србе на КиМ, али не може да их коментарише© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Мисија Еулекс прати 108 случајева који се односе на Србе на Косову и Метохији, али не може детаљније да коментарише случајеве и стање Срба притворених од почетка ескалације ситуације на северу, навели су из Еулекса.

У одговору Еулекса приштинском порталу ''Национал'' наводи се да је у складу са мандатом те мисије да прати одабране случајеве у правосуђу.

Еулекс је подсетио на изјаву високог представника ЕУ Жозепа Бореља да ће та мисија пратити случајеве приведених у контексту ескалације ситуације на северу КиМ, као и наводе директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да су Срби које је ухапсила косовска полиција малтретирани и физички злостављани.

Еулекс је навео да су посматрачи те мисије присуствовали на 1.940 судских саслушања у 330 активних кривичних и грађанских предмета од 15. јуна 2018. до 14. јуна 2023, што је резултирало сачињавањем три јавна извештаја са налазима и препорукама надлежним органима.

Наведено је да Еулекс такође процењује функционисање правосудног система тзв. Косова у вези са поштовањем процедуралних и законских одредби и људских права.

Експерти Еулекса редовно су присутни у свим казнено-поправним установама на тзв. Косову, истиче се у одговору мисије ЕУ.

Еулекс је навео и да је од МУП-а Србије затражио и добио информације о случају тројице ухапшених косовских полицајаца.

"Што се тиче случаја тројице косовских полицајаца, Еулекс нема мандат да прати случајеве у другим јурисдикцијама. Мандат мисије за праћење случајева ограничен је на Косово. Међутим, Еулекс је затражио и добио информацију о случају тројице косовских полицајаца од српске полиције на основу Протокола о полицијској сарадњи између Еулекса и МУП-а Србије", наводи се у одговору Еулекса.

image