Србија и Балкан

Вучић: Не подржавамо пуч у Русији, Курти ће наставити да диже тензије

Никада ни у једној земљи нећемо подржати преврат, коришћењем војске, то се подразумева, рекао је српски председник
Вучић: Не подржавамо пуч у Русији, Курти ће наставити да диже тензије© FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Република Србија никада ни у једној земљи неће подржати пуч, преврат, коришћењем војске, то се подразумева, рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући на телевизији "Пинк".

"Нисмо подржали ни у Турској, ни у Русији, не бисмо подржали ни у Америци. Власт се мења на изборима вољом грађана", истакао је Вучић.

Он сматра да ће овај догађај имати дубинске и тешке последице и на бојиште у Украјини и на унутрашња питања, како је истакао.

"Не желим да говорим ко је учествовао споља, немојте да имате било какве сумње", додао је он. 

Вучић је рекао да је према истраживањима у Русији свега 12 одсто апсолутно задовољно начином на који се води специјална војна операција, а 49 одсто релативно задовољно, наводећи да они разумеју да Русија не може сама да победи колективни Запад који не крије да у потпуности финансијски, оружано, медијски на све начине помаже украјинску борбу. 

"Мислим да је руска грешка од почетка то што говоре ми немамо рат, имамо специјалну операцију. Кад немаш рат, онда тај рат не можеш ни да добијеш. Тако смо и ми мислили да не учествујемо у рату, а онда смо себи криви када нам се догоди Крајина, највеће етничко чишћење после Другог светског рата", рекао је Вучић.

Он је истакао да је неко погледао руска истраживања дубински и лукаво пронашао нишу никада не говорећи да напада председника Путина.

"Изабрали су тему у којој су рекли, имамо корумпиране људе на тим и тим местима, што је добрим делом тачно. Је ли то разлог да забијете нож у леђа својој земљи? Наравно да није, али сте то урадили помогнути од оних који су имали велика очекивања и зато што нисте веровали да ће се Путин лично умешати. Путин је то својим личним ставом то јуче зауставио и свака част на томе", истакао је српски председник.

Грешка је била што је "Вагнеру" дата толика моћ, додао је Вучић.

Он је рекао да не жели да коментарише како би се евентуална превирања у Русији одразила на Србију, додајући да Србија мора да води одговорну политику.

"Русија је у рату, Кина је веома моћна, диван пријатељ, никада нас није условљавала. Али, мислите ли да можемо да преживимо уколико се сваког дана тучемо с колективним Западом? Неодговорно је мислити да је тако нешто могуће. Трпимо све могуће притиске, а нисмо ни дужни због ситуације на северу КиМ, Срби траже заштиту, а не можете да је пружите", рекао је Вучић.  

Он је додао да нисмо више само ми кривци и да је и кључним актерима на Западу је јасно да је главна кривица у Куртијевом режиму.

"Нисам сагласан да смо стигли до врха ескалације. Неће Курти стати. Он неће ЗСО, никакву неће, а зна да ЗСО мора да буде у складу с принципима које смо парафирали 2015. Они неће ниједан од тих принципа да прихвате. Они хоће да сваког дана дижу тензију, он жели да нас увуче у рат. Жели да буде ратни лидер", нагласио је Вучић.

Додао је да Курти хоће да Србију увуче у сукоб с НАТО-ом, као и да су Албанци задовољни сада што су Турци, као део НАТО трупа, дошли на Космет.

Српски председник говорио је и о улози Турске у опремању тзв. војних снага "Косова" и додао да су главни извор снабдевања нелегалне државе, због чега Србија више неће куповати њихове дронове "бајрактаре", куповаћемо кинеске.

"Стиже нам више стотина до хиљаду дронова камиказа наручених на Блиском истоку, све то радимо да бисмо одвратили потенцијалног агресора", додао је Вучић.

Напоменуо је да морамо да пазимо, да бринемо шта ће рећи и Запад и Исток јер нисмо сами и много смо мали.

"Морамо да водимо рачуна о побољшању своје позиције. Западњаци сада имају нешто другачији став сада, није им Србија за све крива. Американци немају исти став као деведесетих година, желели би да имају боље односе с нама, али неће променити свој став поводом 'Косова'", нагласио је Вучић.

Он је питао да ли су хапшења довољна за рат и додао да држава није играчка.

"Курти ће наставити да хапси, али шта ви желите од своје државе осим емоција? Да идемо против Америке? И на крају никада нема одговоре. Говоре ми да сам издајник, а једини сам човек који није никог испоручио Хашком трибуналу", нагласио је Вучић.  

Говорећи о хапшењу тројице припадника тзв. косовске полиције на територији Србије, Вучић је рекао да постоји признање човека који тврди да је ишао да бере печурке, а сада причају да више нису печурке него су јели сендвиче.

"Не верујем да у њиховом случају може да прође без оптужног акта. Наше јединице су њих ухапсиле на територији централне Србије, то тврдим, за то поседујем и видео и све остале материјале. Понудили смо међународној заједници да сви наши припадници из антитерористичке јединице буду испитани полиграфски, али то се користи за жестоку кампању против Србије, користе то Немци, Американци, Енглези, Курти", рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на тортуру коју су прошли и пролазе Срби ухапшени на северу КиМ и упоредио то с третманом који имају ухапшени припадници тзв. косовске полиције, који имају сва права која им законски припадају.

"Лунета Миленковића су везаног тукли кундаком док су га возили колима, он има шест копчи", рекао је Вучић.

Упитан за то што Свечљи због застарелости случаја неће бити суђено због хулиганства 2013. године када је напао службена возила и њега не гоне ни тзв. косовски ни европски тужиоци, а гоне Србе који ништа нису урадили.

"Нема правде за Србе ни у Европи ни у Америци. Немојте имати никаквих илузија. Али успевамо да се боримо, да сачувамо позицију Србије", истакао је Вучић.

Свако поправљање наше позиције на Западу је за нас велики успех, додао је српски председник.

Председник Србије осврнуо се и на протесте грађана и рекао да они који протестују никада нису хтели разговоре, а више пута су на њих позивани.

"Воде личну кампању против мене све време, ту кампању води један тајкун чији су интереси повређени јер је желео да буде власник Србије. И леви и десни су његове слуге, никакве разлике између њих нема", истакао је Вучић.

У телевизијском гостовању он је навео и да на данашњи дан имамо 100.000 прикупљених комада оружја и минско-експлозивних средстава и четири милиона комада муниције и додао да неће бити новог продужења рока за предају оружја, акцију која је покренута након две масовне пуцњаве у Београду и околини Младеновца.

Он је навео и да је БИА упутила допис највећој светској обавештајној служби у којој их је обавестила шта Курти и Свечља раде и како ће да подметну оружје Србима.

"Али, они су то ипак урадили и то као на цртаном филму. Ауди с затамњеним стаклима, БГ таблице, украден пре три године, паркиран сто метара од косовских полицајаца, накрцан оружјем. Неко им је вероватно из западних служби јавио да смо открили план, па су пожурили да то наместе. Сви у свету знају да је то намештаљка", рекао је Вучић.

image