Србија и Балкан

Док ЕУ и Борељ траже деескалацију: Север КиМ преплављен специјалцима, пунктовима, борним колима...

Шансе за деескалацију нема јер Приштина диже степен ескалације до сукоба, што јој одговара да примени силу до краја. У сукобу би испословали директан сукоб између српског народа и Кфора, каже Зоран Миливојевић
Док ЕУ и Борељ траже деескалацију: Север КиМ преплављен специјалцима, пунктовима, борним колима...© РТ Балкан

"Тешко да у свету, ако се изузму неке афричке и азијске државе, постоји комад земље на коме је више база, полицијских пунктова, специјалаца, борних кола, дугих цеви, панцира, шлемова. И из дана у дан, из недеље у недељу, месеца у месец специјалаца је све више."

Овако је један од Срба из Северне Митровице за РТ Балкан јутрос описао ситуацију на северу Косова и Метохије док ЕУ тражи деескалацију а Србија и политички представници Срба са Севера, узалудно, већ месецима упозоравају међународну заједницу на неподношљив обим полицијских сила на северу КиМ, и траже од приштинских власти повлачење специјалаца.

"Специјалци су на сваком кораку, не може се отићи до продавнице, изаћи с децом у шетњу, а камоли отићи до Звечана или Лепосавића, Зубиног Потока, а да вас не претресају, прегледају вам возило. Уз то постоји велика шанса да ће вас испрскати бибер спрејом или уперити пушку у вас ако се нађете на погрешном месту у погрешно време, а у свом граду", додаје наш саговорник.

Иако Европска унија и комесар за спољне послове Жозеп Борељ траже "деескалацију", дешава се оно што је најављивано годинама: "Стеже се гвоздени прстен око Срба на северу Косова", истиче један од наших саговорника.

Стеже се гвоздени прстен око Срба на северу Косова

"Одговорност за деескалацију или даљу ескалацију на северу Косова је на Вашингтону и Бриселу, на Квинти. Они могу да делују на Приштину. Њихова политичка воља је да ли желе деескалацију или рат", каже у разговору за РТ Балкан дипломата у пензији Зоран Миливојевић

По његовим речима, "очигледне су политика и стратегија Куртија и његове владе да остваре пун суверенитет приштинских власти и на северу Косова и то уз употребу силе".

"Будући да не могу да покоре Србе, користе тај механизам заједно с покушајем да на Северу инсталирају нелегитимне власти после избора који знамо како су прошли", каже Миливојевић.

Друго је, наставља дипломата, што Курти за све што ради има разумевања у западним центрима моћи који подржавају косовску независност.

"И једни и други теже истом циљу – да се потврди косовска независност. Зато Запад толерише Куртијеве поступке и поред очигледних кршења свих врста права, од људских до кривичних. Све се толерише с позиције да се ради о легалним и легитимним властима у држави Косово", истиче Миливојевић.

Наш саговорник каже и да је сасвим јасно да "нема говора о деескалацији у условима репресије".  

"Шансе за деескалацију нема пре свега јер Приштина диже степен ескалације до нивоа сукоба, што јој одговара да примени силу до краја. У сукобу би испословали директну конфронтацију између српског народа и Кфора, односно НАТО-а на штету Срба, а како би окупирали север Косова и успоставили пуну војнополицијску а затим и политичку контролу", сматра Миливојевић.

Међутим, српски народ неће одустати од отпора.

"Срби се неће помирити с тим, користиће све методе мирног отпора. Нема шансе да Срби прихвате било какав облик власти који је супротан њиховим националним интересима, и што доводи у питање њихов опстанак. Остаће на позицијама да се отклони сила, формира ЗСО, и створе услови за нове изборе на које би могли да изађу. Није исто кад имате и кад немате ЗСО. На ЗСО инсистирамо зато што је то механизам који Србима гарантује опстанак. Заједница искључује деловање приштинских власти на територијама српских општина и зато они то неће", каже дипломата.

Србија и Београд неће дозволити погром српског становништва на КиМ

"Србија и Београд неће дозволити погром српског становништва на Косову и Метохији и ту нема дилеме!", закључује Миливојевић.

Генерал у пензији Митар Ковач за РТ Балкан каже да је за Приштину и Запад деескалација у ствари "слепа послушност српског народа и пристанак на окупациони статус".

"Под деескалацијом они не виде никакве мере које треба да спроведе Приштина, односно лажна држава Косово у односу на захтеве Републике Србије – повлачење јединица РОСУ и градоначелника, престанак терора над српским народом, укидање пунктова. Све је то део мера које су приштинске власти уводиле у протеклих шест месеци. Хапсе се они који протестују. Сеје се страх и све је то неподношљиво за даљи живот и суживот на Косову. Без одласка њихове полиције, без повратка српске полиције на тај простор, без повратка српских власти у те општине нема нормализације стања на северу КиМ", јасан је генерал Ковач.

"Једини начин да се смири ситуација на Северу јесте да се потпуно повуку специјалци и престану хапшења Срба", поновио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Курти је направио списак од око 350 Срба које назива терористима и простор за деловање српског народа је сужен. После прошлогодишњих блокада тражено је да више не буде барикада иако Приштина то стално ради постављањем полицијских пунктова на северу КиМ", рекао је Дрецун и додао да Кфор не реагује на Куртијеве потезе под изговором успостављања владавине права.

"Истовремено добијају наоружање, пре свега од Турске, од беспилотних летелица до артиљеријског наоружања и они прерастају у војску. Ми имамо неколико ствари које нас упозоравају да је крајњи циљ Куртија да успостави пуну полицијско-војну окупацију севера КиМ", истакао је Дрецун.

У општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан, Лепосавић косовски специјалци, припадници више јединица за посебне операције су на сваком кораку.

Дуге цеви на сваком кораку севера Космета

Сталне базе косовских специјалних полицијских јединица за сада су на четири места. У Јарињу, на километар од административног прелаза, на магистрали од Јариња према Лешку, односно Лепосавићу. База је заклоњена високим бетонским зидом, а "леђа" су јој покривена бодљикавом живом, камерама за надзор. Унутра су борна кола, те више контејнера у којима су специјалци који повремено с дугим цевима излазе на магистралу, контролишу возила која пролазе ка Јарињу или с прелаза ка Лешку и Лепосавићу.

На територији Лепосавића је још једна полицијска база, у селу Шаљска Бистрица. Специјалци из те базе још у децембру прошле године, у јеку барикада на северу, поставили су контролни пункт на магистрали Лепосавић – Косовска Митровица код Бистричког моста. У међувремену пункт је проширен, преко пута су "лежећи полицајци", бетонске препреке, поред пута су оклопна возила, такође високи бетонски зид. Више од стотину метара возачи морају да возе преко и поред препрека док их специјалци често држе на нишану.

На пункту код Бистричког моста специјалци свакодневно, дању, ноћу, контролишу возила, често претресају гепеке.

По актуелним најавама, општина Лепосавић убрзо ће добити још једну сталну полицијску базу, у селу Дрен, где је у току поступак експропријације 82 хектара земље чији су власници Срби.

И општина Зубин Поток има сталну полицијску базу, у селу Горњи Јасеновик из које специјалци често излазе на магистралу Зубин Поток – Брњак – Рибариће, где контролишу саобраћај. Стални пункт, попут оног на Бистричком мосту, постављен је и на излазу из Зубиног Потока ка Брњаку, и овде су борна кола, дуге цеви, панцири.

У Зубином Потоку и Лепосавићу специјалци су већ равно месец дана и у зградама скупштина општина које су насилно заузели уз употребу великих количина сузавца и шок-бомби.

Северна Митровица је у правом гвозденом обручу. Почетком године косовски специјалци су у северни, српски део града ушли преко источног моста у Бошњачкој махали с неколико десетина борних кола, поставили патроле и у Бошњачкој махали, али и у насељима Три солитера, на Малом Звечану, у Микронасељу.

"Оно што је до пре коју недељу изгледало немогуће, десило се. Косовски специјалци су стигли до центра Северне Митровице, најпре су у фризерском салону недалеко од споменика кнезу Лазару ухапсили Милуна Миленковића, а после неколико ноћи оклопним возилима били су на кружном току код самог споменика. Ових дана су редовно на излазу из Митровице према Звечану, код НИС-ове пумпе, где у панцирима и дугим цевима контролишу саобраћај", каже саговорник РТ Балкан из Северне Митровице.

Дакле, из Северне Митровице не може се ни изаћи ни ући а да се не прође поред патроле или пункта косовских специјалаца. На излазу ка селу Чабра специјалци су на путу код Три солитера, на излазима ка Звечану су код НИС-ове пумпе и на Малом Звечану, затим на излазу преко новог моста код аутобуске станице, те код Дудиног Крша и у Рудару, на излазу ка јужном делу Косовске Митровице су на раскрсници код источног моста у Бошњачкој махали.

"Исти ти специјалци само за последњих месец дана ухапсили су осморицу наших суграђана без иједног доказа њихове кривице. То је, у ствари, порука нама Србима – овде више нико није сигуран, овде нема човека који се не плаши да није на неком списку за хапшење. Не знам како људи у ЕУ замишљају деескалацију с оволико специјалаца на Северу", закључује наш саговорник из Северне Митровице.

image
VV inauguration
banner