Србија и Балкан

У Бриселу узбуна због ситуације на Косову: Целе седмице састанци о тој теми

ЕУ је очекивала да ће доћи до смањења тензија након последњих састанака које је Борељ имао са Вучићем и Куртијем прошле седмице
У Бриселу узбуна због ситуације на Косову: Целе седмице састанци о тој темиwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Тензије на Косову и Метохији, као и дијалог који води Европска унија о нормализацији односа биће тема разговора на неколико састанака на високом нивоу у Бриселу, али и на осталим местима састанка европских званичника ове недеље, а започињу сусретом министара спољних послова у понедељак у Луксембургу.

Очекује се да ће шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ известити министре о догађајима, а потом ће се наставити разговори на ову тему.

Не очекују се никакви формални закључци или одлуке, осим расправе о мерама које европски блок може да предузме како би уверио стране да одмах предузму кораке за смањење тензија, пише Радио Слободна Европа.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и генерални директор Европске комисије у Дирекцији за проширење Јан Копман учествоваће у уторак, 27. јуна, у Европском парламенту у расправи о најновијим дешавањима у односима између Београда и Приштине.

Ова расправа ће се одржати у Одбору за спољну политику.

Тамо се очекује разговор о недавним састанцима са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем, али и о мерама које је Европска комисија већ почела да предузима према Приштини, као казненој мери због ситуације на северу.

До сада је отказано неколико заједничких састанака Европске комисије и Приштине.

Очекује се да ће ситуација на Косову и процес нормализације односа Београда и Приштине бити тема о разговора и на састанку Европског савета, односно на самиту лидера земаља чланица.

Овако нешто, према речима дипломата ЕУ, показује посвећеност, али и бригу коју Унија има за ситуацију на Косову и за односе Београда и Приштине.

Са ових састанака се очекује да ће стране бити позване да одмах смање тензије и врате се дијалогу.

Међутим, очекује се и обе стране буду упозорене на последице које могу имати, уколико не покажу вољу за опрезним и конструктивним понашањем, пише РСЕ.

ЕУ је очекивала да ће доћи до смањења тензија након последњих састанака које је Борељ имао са Вучићем и Куртијем прошле седмице. Курти и Вучић се нису састајали један с другим, већ само са Борељом, одвојено.

Тензије на северу Косова су порасле од 26. маја, када су нови албански председници општина на северу - насељених већином Србима - ушли у зграде општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.

Српско становништво, које је бојкотовало изборе, томе се успротивило и уследили су континуирани протести испред општина. Потом је избио сукоб испред општине Звечан, када је ухапшено више Срба, док је са околних зграда пуцано на људе који су мирно протестовали.

Тензије су још више порасле када су на територији централне Србије ухапшена тројица припадника такозване косовске полиције. 

Приштинске власти последњих дана ухапсиле су неколико Срба, који су наводно учествовали у насиљу над припадницима НАТО мисије на Косову, Кфора, тзв. косовске полиције и новинарима који извештавају са севера.

Међународна заједница је затражила од страна да хитно смање тензије и да Приштина организује нове изборе.

image