Србија и Балкан

Песимизам око уласка Северне Македоније у ЕУ: Сваки други грађанин сматра да се то неће ни десити

Од оних који верују да ће Македонија постати чланица, отприлике две трећине или 60,3 одсто верује да ће се то догодити у наредној деценији
Песимизам око уласка Северне Македоније у ЕУ: Сваки други грађанин сматра да се то неће ни деситиGetty © Chris McGrath

Нешто мање од трећине анкетираних грађана Северне Македоније 30,2 одсто рекло је да ће Македонија постати чланица Европске уније, а половина или 49,9 одсто одговорило је да Македонија неће постати чланица ЕУ, преноси Танјуг.

Од оних који верују да ће Македонија постати чланица, отприлике две трећине или 60,3 одсто верује да ће се то догодити у наредној деценији.

Када би добили чврсте гаранције ЕУ за очување македонског језика и идентитета, 45,1 одсто грађана Македоније подржало би уставне промене, показују резултати истраживања јавног мњења које је спровела агенција "Маркет висион", преноси скопски портал МКД. Истраживање је спроведено од 5. до 16. јуна.

Позитиван став према увођењу Бугара у Устав РСМ има 16,4 одсто испитаника. Више од 54 одсто анкетираних је против промене Устава. Испитаници македонске националности, у поређењу са испитаницима албанске националности, имају негативнији став према уставним амандманима и мање их подржавају чак и у случају гаранција ЕУ.

Македонија би требало ускоро да донесе уставне промене и, између осталог, уведе Бугаре, што је услов званичне Софије да Скопље настави преговоре о уласку РСМ у Европску унију.

image