Србија и Балкан

Северна Македонија разматра слање хеликоптера Украјини

Скопље би требало да пошаље Кијеву 12 хеликоптера руске производње
Северна Македонија разматра слање хеликоптера Украјини© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Министарство одбране Северне Македоније послаће нови пакет војне помоћи Украјини, а постоји могућност да су у тај пакет укључени и хеликоптери, преноси портал "360 степени".

"Одлука о војној помоћи Украјини је поверљива информација. Обавештавамо вас да је у складу са захтевима украјинске стране у току анализа да ли се на њихов захтев за донацију хеликоптера може позитивно одговорити. Ова анализа узима у обзир планове зацртане у Дугорочном плану развоја одбрамбених способности, којим је предвиђена набавка нових вишенаменских хеликоптера за замену постојећих", наводи се у саопштењу.

Незванично се наводи да ће одговор на захтев Украјине готово сигурно бити позитиван, што значи да ће Кијеву бити послато 12 руских хеликоптера Ми-24, који могу да се користе у борбама, пружању подршке из ваздуха, али и за транспорт војника.

Северна Македонија испоручила је у августу прошле године руске тенкове Т-72 које је на поклон добила од Руске Федерације 2000. године, током побуне Ослободилачке националне армије (ОНА) Алија Ахметија.

image
VV inauguration
banner