Србија и Балкан

Борељ: Нови избори уз учешће Срба или предузимамо мере против Београда и Приштине

Шеф ЕУ дипломатије је истакао да обе стране морају показати спремност да спроведу обавезе из дијалога, те да су државе блока спремне су да предузму даље мере ако се не види напредак
Борељ: Нови избори уз учешће Срба или предузимамо мере против Београда и Приштине© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да нови избори морају да буду организовани у све четири општине на северу Косова и Метохије, уз безусловно учешће Срба, као и да су земље блока спремне да предузму мере ако не буде напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

"Не могу НАТО снаге заувек да чувају градоначелнике који имају подршку два, три одсто грађана", рекао је Борељ на конференцији за медије након састанка министара спољних послова Европске уније.

Истакао је да две стране морају да организују нове изборе, те да би неучешће Срба "довело до ситуације у којој смо данас".

Борељ је навео да је узрок проблема у томе што градоначелници немају легитимитет и тиме провоцирају демонстранте, додавши да то није одрживо.

"То је јасно и стране се слажу око тога", рекао је високи представник ЕУ и позвао Београд и Приштину да имплементирају оно што је договорено.

Поручио је и да се од будућих чланица Европске уније "очекује европско понашање" и додао да ће ЕУ наставити контакте са обе стране.

Високи представник ЕУ је нагласио да су земље чланице предузети мере, уколико то буде било потребно, како би подржале дијалог о нормализацији односа.

Одговарајући на питање новинара о каквим мерама је реч, Борељ је рекао да оне могу бити политичке и финансијске.

"Земље чланице и Комисија могу да размотре предузимање политичких мера и да ограниче политичке контакте", навео је он и нагласио да те мере морају да буду пропорционалне.

image