Србија и Балкан

Блинкен позвао Куртија и Вучића на хитну деескалацију

Шеф дипломатије САД са Куртијем и Вучићем о смиривању тензија
Блинкен позвао Куртија и Вучића на хитну деескалацију© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је, у телефонском разговору са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, позвао на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије, саопштио је Стејт департмент.

Како се наводи, то укључује премештање албанских градоначелника да раде са других локација, а не у зградама општине, преноси Танјуг.

Блинкен је у разговору са Куртијем поновио подршку Вашингтона плану Европске уније од три тачке и захвалио Куртију на његовом учешћу на састанку 22. јуна у Бриселу, наводи се у саопштењу.

Блинкен је разговарао и са председником Србије Александром Вучићем и инсистирао на смиривању ситуације.

Како наводе из Стејт департмента, приликом разговора са српским председником, Блинкен је поздравио вест о ослобађању тројице припадника тзв. косовске полиције.

Блинкен је, такође, поновио да одговорни за недавне нападе на припаднике Кфора на северу Косова и Метохије треба да одговарају и нагласио сталну подршку Вашингтона плану Европске уније од три тачке.

Амерички државни секретар је позвао Београд да одмах предузме кораке за спровођење својих обавеза из споразума о нормализацији односа са Приштином, наводи се у саопштењу.

image