Србија и Балкан

Попуштање под притиском или тактички потез? Зашто је Србија пустила на слободу Куртијеве специјалце

Србија је већ навикла на притиске Запада који безрезервно подржава Приштину, али се у овај случај изненадно умешао и мађарски премијер Виктор Орбан који већ дуже време пркоси Западу
Попуштање под притиском или тактички потез? Зашто је Србија пустила на слободу Куртијеве специјалце© TANJUG/STR/ bg

Тројица полицајаца у плавим униформама са амблемима тзв. Косова ухваћени су пре 12 дана на простору централне Србије. Не само што нису смели да се нађу на том месту, него су још били наоружани аутоматским пушкама, муницијом, мапама и ГПС уређајима.

Приштина је одмах оптужила Србију да је полицајце отела на територији јужне српске покрајине, док се Београд бранио да то није тачно и да су ухапшени далеко од административне линије.

Тих дана Приштина је немилосрдно хапсила Србе, што чини и данас, па је питање ухапшених Албанаца постало нова тема за међусобне оптужбе Београда и Приштине.

Ми ухапшеним Албанцима колаче и воће, а они наше Србе везују, пребијају и муче, чуло се данима из Београда који је тражио да ухапшени Срби буду пуштени на слободу.

Са друге стране, Запад је, преко Стејт департмента и Брисела константно вршио притисак да на слободу буду пуштени ухапшени косовски специјалци. У причу су се умешали и албански премијер Еди Рама, али и мађарски премијер Виктор Орбан.

Епилог читавом случају данас је дао суд у Краљеву који је потврдио оптужницу против тројице специјалаца и пустио их да се бране са слободе. Како је наведено у одлуци суда у Краљеву, специјалцима ће се, уместо за покушај тероризма, судити за недозвољено држање оружја.

Имајући у виду да Приштина не намерава да пусти на слободу ухапшене Србе, за које не постоје докази да су извршили било какво кривично дело, поставља се питање зашто се Србија одлучила на овај корак, када постоји основана сумња да се неће одазвати на даља суђења.

Некадашњи председник Извршног већа Косова Зоран Анђелковић каже за РТ Балкан да је суд у Краљеву донео одлуку какву би донео и да је процесуиран неко из Краљева ко је носио оружје.

"Не бих да коментаришем судске одлуке. Судски органи одлучују шта је за притвор, а шта за затвор. Вероватно нема никаквог разлога да буду у затвору. Они су оптужени за ношење оружја, то и није за затвор, то је за судски процес", сматра Анђелковић.

На питање да ли очекује да тако по закону буде суђено и Србима ухапшеним на Косову и Метохији, Анђелковић каже да не очекује.

"То није никаква правна држава, тамо Курти саопшти имена, па онда хапсе, па пишу оптужнице", каже Анђелковић и додаје да је Србија показала да јој је правосуђе трећи стуб власти на који извршна власт нема утицаја.

Са друге стране, политички аналитичар Драгомир Анђелковић ову одлуку види као чисто политичку, а не судску.

"Ово је евидентно политичка одлука, Вучић ју је најавио пре него што је суд донео", каже Драгомир Анђелковић за РТ Балкан.

Тактички потез или ново попуштање Србије?

Србија је овај потез тактички мудро начинила, сматра бивши дипломата Зоран Миливојевић који каже да би се тема хапшења специјалаца користила за притисак на Београд, а не би било никаквог значаја да су полицајци остали у притвору.

"Они нису ослобођени одговорности, него су пуштени да се бране са слободе. Оптужница постоји, постоји обавеза да се појаве пред судом и то ће имати нормалан правосудни ток", каже Миливојевић за РТ Балкан.

Додаје да је одлука донета баш у дану када се одржава нови састанак министара спољних послова Европске уније, који би сигурно искористили ту прилику за нови притисак на Србију.

Драгомир Анђелковић потез Србије оцењује као ново попуштање под притиском Запада, попут одлуке Вучића да оде у Брисел, иако је рекао да нема о чему да разговара са Куртијем и да неће отићи.

"Све што смо урадили под притиском довело нас је на праг капитулације. Немамо више куд, ако наставимо да попуштамо, онда потпуно губимо КиМ, натераће нас да уведемо санкције Русији, натераће нас да уђемо у НАТО и шта смо онда урадили? Уништили смо своју државност", каже Анђелкковић.

Напомиње да би Србија требало да престане са попуштањем и пита чему онда лажно опирање, јер нас онда скупље кошта.

Која је улога Орбана

Србија је већ навикла на притиске Запада који безрезервно подржава Приштину, али се у овај случај изненадно умешао и мађарски премијер Виктор Орбан који већ дуже време пркоси Западу.

Он је недавно боравио у Србији и тада је од Вучића затражио да буду ослобођени косовски полицајци. Занимљиво је и да је Орбан данас први објавио информацију да му је Вучић јавио како ће специјалци бити ослобођени.

Поставља се питање откуд мађарски премијер у причи о ослобађању приштинских полицајаца?

Орбан ослобађање тражио из пријатељских побуда, јер је, каже бивши дипломата Зоран Миливојевић, знао да Запад на основу тог питања намерно врши притисак на Србију.

"Желео је да се тиме отклони могућност за нове притиске на Србију и изједначавање одговорности две стране за ескалацију. Орбанов став је био такав, јер на тај начин Србија отклања могућност да буде и даље под притиском и оптужена за ескалацију. Сад више нема елемената да Србија буде оптужена", каже Миливојевић.

Миливојевић напомиње да Орбан има информације изнутра, јер је Мађарска чланица НАТО-а и Европске уније.

Са друге стране, Анђелковић оцењује да је Орбан прагматичан политичар који има пријатељске односе са Србијом, али гледа своје интересе.

"Баш као што се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган заклиње у пријатељство са Србијом, а снабдева албанске паравојне снаге оружјем", наводи Анђелковић.

Како каже Анђелковић, и Орбан и сви други партнери Србије са Запада су нам "партнери само кад нису против нас, али не треба рећи да су много за нас".

"Јединог правог партнера Србија у овом тренутку има у Русији", сматра наш саговорник.

Додаје да је Орбан близак америчким круговима, посебно војним, односно Пентагону, ма колико се супротстављао оном делу америчке администрације који је везан за Џорџа Сороша.  

"Нас евидентно варају и Запад и Албанци, а очигледно у томе учествује и званични Београд. Можете да погрешите једном или двапут, али ако 100 пута грешите, онда ту нешто није у реду", закључује Анђелковић.

Да ли је Србија у овој ситуацији била онај паметнији који попушта, биће јасно до краја ове седмице. Наиме, наредних дана биће одржано више састанака у Европској унији на различитим нивоима, на којима ће се расправљати о тензијама на Косову и Метохији. Да ли ће Запад и даље говорити о одговорности обе стране или ће увести некакве санкције Приштини због ескалације тензија на северу јужне српске покрајине, остаје да се види.

image