Србија и Балкан

Специјалци ноћас преплавили Бошњачку махалу, српска роба и даље не може преко Јариња и Брњака

Срби безуспешно траже повлачење специјалаца са севера КиМ месецима уназад
Специјалци ноћас преплавили Бошњачку махалу, српска роба и даље не може преко Јариња и Брњака© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bs

Само неколико сати после најновијег позива из Европске уније да "две стране учине нове напоре на деескалацији стања на северу КиМ" и одлуке Србије да ослободи тројицу косовских специјалаца ухапшених на територији централне Србије пре две недеље, Бошњачка махала, етнички мешовито насеље у Северној Митровици, на само пар стотина метара од центра града, била је ноћас препуна припадника косовских специјалних јединица. 

Очевици су јавили да је главна улица кроз Бошњачку махалу, од раскрснице код источног моста па до главног моста била око поноћи пуна специјалаца који су заустављали и претресали возаче и возила. 

Косовских специјалаца било је ноћас и на другим тачкама око Северне Митровице и на путевима на северу Косова и Метохије на којима се редовно појављују и обављају контроле месецима уназад.

Стање на административним прелазима ноћас и јутрос је непромењено.

Иако је Србија јуче ослободила косовске специјалце после чијег су хапшења привремене институције у Приштини усменом наредбом забраниле пролаз камионима са српским таблицама преко административних прелаза, та одлука је и даље на снази.

Камиони и шлепери са српским регистарским ознакама натоварени робом произведеном у Србији и даље не могу преко Јариња, Брњака, Мердара, Кончуља. На паркинзима од Краљева према Рашки, Јарињу и Брњаку, испред прелаза на Мердару и даље стоје стотине шлепера, а превозници трпе огромну штету. 

Једина реакција Аљбина Куртија на одлуку Србије да ухапшеним специјалцима укине притвор и дозволи им да се врате на "Косово" јуче је била славодобитна констатација како се радује што су полицајци враћени својим породицама, али, да Србија мора да трпи консеквенце због њиховог "киднаповања".

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку и данас ће бити настављени протести Срба због насилног упада специјалаца у зграде СО у ова три града на северу КиМ, 26. маја ове године. Срби данима протестују и због хапшења осморице њихових сународника. 

Због, како је речено, кризе  на северу Космета и ризика по безбедност, ове године неће бити традиционалног окупљања Срба за Видовдан на Газиместану. Скуп ће уместо на Газиместану бити одржан у порти манастира Грачаница. 

image