Србија и Балкан

Курти: Две бомбе бачене на зграду општине у Северној Митровици

Позивам Србију да одмах престане да подстиче насиље пре него што неко страда, изјавио је премијер привремених приштинских институција
Курти: Две бомбе бачене на зграду општине у Северној Митровици© FOTO TANJUG/ STR

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да је зграда општине у Северној Митровици синоћ нападнута са две ручне бомбе, али да није било повређених.

Он је у објави на Твитеру позвао Србију да "одмах престане са подстицањем на насиље".

"Зграда општине у Северној Митровици синоћ је нападнута са две ручне бомбе, при чему су оштећени оближњи аутомобили. На срећу, нико није повређен, али је то лако могло да се деси. Позивам Србију да одмах престане да подстиче насиље пре него што неко страда", написао је Курти.

Министарство унутрашњих послова тзв. Косова је оценило да су у питању "терористички напади".

"Синоћ у касним сатима експлозивном направом је нападнута зграда Општине Северна Митровица за коју се, према процени стручњака, сумња да је ручна бомба типа М75. Услед овог кривичног дела оштећена су и два службена аутомобила у близини зграде. Косовска полиција је предузела хитне мере да истражи случај и идентификује починиоце", наводи се у саопштењу на сајту министарства. 

Додаје се да "континуирани терористички напади на институције 'Републике Косово' морају наићи на оштру реакцију свих", те да је реч о сталним покушајима Србије да ескалира ситуацију на северу. 

И Ерден Атић, новоименовани градоначелник Северне Митровице, изабран на нелегалним изборима које су Срби бојкотовали, изјавио је да је синоћни напад ручном бомбом М75 на општински објекат дефинитивно организовани терористички напад.

"Ова криминална и терористичка дела која покушавају да унесу страх неће успети. Институције ће функционисати упркос оваквим нападима и претњама. С друге стране, позивам органе за спровођење закона и правосуђе да се хитно позабаве случајем и што пре приведу починиоце овог напада правди", написао је  написао је на Фејсбуку.

image