Србија и Балкан

Парламент Српске подржао вето Цвијановићеве: Не можемо бити имуни на терор над Србима на КиМ

Према Уставу Бих, Члан Председништва може одређену одлуку прогласити деструктивном по витални ентитетски интерес за територију са које је изабран
Парламент Српске подржао вето Цвијановићеве: Не можемо бити имуни на терор над Србима на КиМ© ATA Images

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић позвала је данас посланике, обраћајући се на посебној седници Парламента Републике Српске, да подржи њен вето на јединствену тачку о три споразума из Берлинског процеса јер у тренутним околностима бесправног насиља над српским становништвом на Косову и Метохији не постоје услови за омогућавање слободног кретања лицима са самопроглашеног Косова само на основу личне карте.

Посланици у парламету једногласно су подржали овај предлог.

"Осим малигног понашања режима Аљбина Куртија према Србима са Косова и Метохије, малигне су и његове оцене на рачун Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да као што руководство самопроглашеног Косова ради на начин да свет буде против Србије, тако раде и они овде који наводно бране државу и седе у Сарајеву.

"Њима није битна БиХ, уопште је не воле. Битно им је само да сви буду против Српске. И када то научимо, онда ћемо знати шта. Наш пут је пут мира и демократских одлука. Можда некад оне нису такве какве смо жеЛели, али их доносимо и градимо неки пут. Немојте да ширимо панику", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсетила да је прегласана на седници Председништва БиХ, на којој је усвојен Предлог Закључка за хитно усвајање Споразума о слободи кретања са личним картама на Западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на Западном Балкану.

Цвијановићева је гласала против јер сматра да је овај предлог деструктиван по виталне интересе Републике Српске из неколико разлога.

Подсетила је да је Уставом БиХ и Пословника о раду Председништва БиХ прописано да је Председништво надлежно за вођење спољне политике земље, да се одлуке настоје донети консензусом, као и да члан Председништва може одређену одлуку прогласити деструктивном по витални ентитетски интерес за територију са које је изабран.

Узимајући у обзир различите процесне претпоставке које се вежу за предметне споразуме, а водећи рачуна о регионалном значају два споразума који су прошли процедуру у оквиру Савјђета министара, Кабинет председавајуће и српског члана Председништва БиХ на седници Председништва од 21. јуна предлагао је да се три предметна споразума разматрају одвојено и да се о њима изјашњава појединачно, како би се омогућила проходност за оне споразуме о којима је постигнута сагласност и који су већ прошли одређену процедуру.

Међутим, нагласила је Цвијановићева, такав предлог је одбио предлагач – бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић који је свој предлог о три споразума доставио у виду јединствене тачке и закључка, тражећи да се о њему на тај начин и изјашњавају чланови Председништва.

Уз наведене разлоге процесног карактера, као један од кључних материјалних разлога неприхватања предложених закључака за хитно и интегрално усвајање сва три споразума Цвијановићева је навела и изразито негативне активности које у континуитету предузимају привремене институције у Приштини не само према српском становништву у северном делу српске покрајине, већ и према Србији и Републици Српској, а које у потпуности обезвређују, чак и поништавају, уверење у било какву спремност за чвршћим повезивањем и сарадњом по питањима на која се ови споразуми односе.

Она је указала на околности насилног заузимања органа управе у српским општинама на северу Косова и Метохије, бесправног насиља над српским становништвом на Косову и Метохији, политичких прогона и хапшења, изразито угрожене безбедносне ситуације за преостало српско становништво на Косову и Метохији, вишегодишњег неиспуњавања раније преузетих обавеза, попут оних садржаних у Бриселском, односно Вашингтонском споразуму, бесправног блокирања трговинске размене са Србијом, у ранијим случајевима и са БиХ, и кршења базичних правила ЦЕФТА 2006 као мреже мултилатералних регионалних споразума којима је дефинисан режим олакшане, либерализоване трговинске размјене у региону.

"Као неко ко је на функцију члана Председништва изабран са територије Републике Српске и ко је дужан штитити интересе и ставове Српске и њених грађана у свом деловању у оквиру Председништва БиХ, не могу остати имуна на неравноправност, дискриминацију и терор са којима се суочавају наши сународници на територији Косова и Метохије, на исти начин као што не могу остати имуна на малициозне иступе лидера косовских Албанаца по питању Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је указала на то да свакодневни хазардерски потези политичког руководства косовских Албанаца, који су усмерени према Србима, доводе до ескалације, раста нетрпељивости и тензија.

image