Србија и Балкан

Усвојен закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, Стевандић: Више него двотрећинска већина

Закон је усвојен по хитном поступку, са 56 гласова за, на осмој посебној седници Парламента Српске
Усвојен закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, Стевандић: Више него двотрећинска већина© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић указао је да је велика већина посланика у скупштини гласала "За", те је донета одлука Народне скупштине Републике Српске да усвоји Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

"Осма посебна седница Народне скупштине Републике Српске. Са више него двотрећинском већином усвојен је закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ", саопштио је председник парламента Стевандић.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да овај закон предвиђа да се одлуке овог суда неће примењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Закон је усвојен по хитном поступку, са 56 гласова за, на осмој посебној седници Парламента Српске.

Прихваћен је амандман Клуба посланика СДС-а.

Посланици су усвојили и закључке владајуће већине.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Уставни суд БиХ не може да мења уставни поредак.

"Ја ћу бити тај који ће опет предложити да се забрани деловање СИПА Тужилаштва и Суда БиХ у Републици Српској, док се те институције не врате у уставне оквире - рекао је Додик на посебној седници где се расправља о Предлогу закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

Истакао је да се Српска у континуитету бори да очува своју уставну позицију.

Додик је истакао да народ нема поверења у Уставни суд БиХ јер тамо седи двоје истакнутих чланова СДА и троје странаца који немају добре намере према Србима и Републици Српској.

Подсетимо, Народна скупштина Републике Српске данас одржава две посебне седнице. 

На првој седници се расправљало о Предлогу закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској, а на другој ће се, како наводи РТРС, одлучивати о вету српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић на одређене споразуме потписане у оквиру Берлинског процеса.

Седницама присуствују председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Цвијановићева је недавно два закључка Председништва БиХ прогласила веома штетним по виталне интересе РС.

Ради се о проглашењу закључка за усвајање Акционог плана за испуњавање 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ, као и о проглашењу закључка за хитно усвајање неколико споразума.

Два велика фактора нестабилности у БиХ су Уставни суд и ОХР, рекла је на посебној седници Народне Скупштине Републике Српске српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Како Цвијановићева додаје, усвајање овог закона није коначно решење проблема, али јесте почетак решавања проблема.

image