Србија и Балкан

Цвијановић: БиХ је заробљеништво из ког треба изаћи

Странци нам уносе раздор, поручила Жељка Цвијановић
Цвијановић: БиХ је заробљеништво из ког треба изаћи© Milos Tesic/ATAImages

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Босна и Херцеговина сада заробљеништво из којег треба изаћи и да посебне седнице Парламента Српске које су одржане представљају реакцију на стални притисак и малтретирање.

Цвијановић је поручила да се не може тражити да се испуне одређене ствари, а онда ће се за 20 година рећи да БиХ нису потребне стране судије и ОХР.

"Па, на шта личи ова земља? Је л треба да се мрцваримо 20 година на овај начин. Мислим да треба као одговорни људи за судбину земље и процесе да се договарамо овде", рекла је Цвијановић, преноси РТРС.

Упитала је какве су то више мегаломанске и националистичке агенде у којима неко некоме треба да каже да не може постојати механизам кооординације или нешто друго.

Цвијановићева је подсетила и на ратне злочине и процесуирање, наводећи да је у БиХ нормално да неки бошњачки официр или генерал добије пресуду и побегне и никоме ништа.

"Је ли нормално постало да имате евиденцију и доказе, а да нико није пресуђен?", упитала је Цвијановић.

Она сматра да се ствари морају увести у мирније воде а да се то може једино ако се зна да БиХ има своје надлежности, као што их имају и ентитети.

Цвијановић је рекла да је сведочила томе да су постигнуте споразуме покварили странци, као и да је 2012. године постигнут споразум о имовини и да је сведочила позиву да се изађе из тога.

"Дакле, раде против нас, и како ја да верујем, да је то за добробит БиХ и свих њених народа и грађана и ентитета? Није добробит док год нам праве раздор овде", поручила је она.

Она је нагласила да док год бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић сваки други дан призива санкције - неће бити мира и реда.

"Оног дана када почнем да зовем странце да санкционишу неког мог колегу Бошњака - време је да одем из политике, јер нисам у стању да ишта дам тој политици и земљи, ако ми треба Американац да уведе санкције Бећировићу или ми треба неки Бриселаш да уведе санкције некоме другом. Тог дана нисам за политику, јер нисам кадра да причам, да делегирам питања и разговарам са својим колегама", поручила је Цвијановић и навела да је то окружење у којем свакодневно сви радимо и живимо.

Говорећи о такозваном извођењу војске, она је нагласила да се то неће десити, јер о томе одлучује Председништво БиХ и да је потребно три гласа и консензус.

Према њеним речима, Народна скупштина Српске је дејтонска институција у којој су демократски изабрани представници Српске, иза њих стоје грађани Српске и нико не може рећи да раде нешто што је неуставно и због чега треба да иду да одговарају пред неким Судом и Тужилаштвом, јер имају свој политички став.

"Дошли смо до свести да нећемо ово да трпимо. Нико није рекао ниједну ружну реч, нити урадио  било коме на основу његове националне припадности, на основу тога што припада другом ентитету, вери. Ово је све цивилизовано и у духу тражења решења", истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да Српска жели са колегама из политичког Сарајева да направи договор да БиХ има закон да се регулише Уставни суд БиХ и његово понашање, ко тамо може да седи и како да одлучује и понаша се.

"Да сваки грађанин на миру оде да спава и да зна да има кредибилну институцију, да зна да тамо седе кредибилни људи и да зна да тамо нико неће политички одлучивати, него правно", навела је Жељка Цвијановић и додала да је БиХ стално у експерименту који боли и доноси проблеме.

Исто тако, проблем који се дешава на Косову и Метохији, како каже, није направила Србија нити Српска, него неко други.

Она је захвалила народним посланицима у парламенту Српске и изразила наду да ће јучерашње заседање парламента Српске бити кретање у будућности.

"Могу им обећати да ћу уложити све своје напоре, и политичке и људске, да дођемо до заједничког решења, јер знам да су нама одлуке овог типа, које су једногласне и подржане од свих присутних важне за Српску, а не за Жељку Цвијановић, а нису ни против кога уперене", закључила је она.

image