Србија и Балкан

Из Републике Српске поручују: Босна и Херцеговина ће бити дејтонска или је неће бити

Министар одбране у Савету министара Зукан Хелез запретио је Републици Српској и њеним грађанима раније због одлуке Народне скупштине о необјављивању у "Службеном гласнику" одлука и закључака Уставног суда БиХ
Из Републике Српске поручују: Босна и Херцеговина ће бити дејтонска или је неће бити© Damir Sagolj/Getty Images

Имајући у виду од кога долази, претња Зукана Хелеза планом 'Б' уколико туриста у БиХ Кристијан Шмит не реши новонасталу ситуацију у Републици Српској, је очекивана, наводи за РТ Балкан Сања Вулић, председница посланичке групе СНСД-а у Парламентарној скупштини.

"Познато је да је Хелез србомрзац и ово је директна најава и отворен позив за напад на српски народ у Републици Српској", указује Вулићева и додаје:

"Став нас из Републике Српске треба да му буде потпуно јасан: Босна и Херцеговина ће бити дејтонска или је неће бити. Дејтон је јасно рекао да у БиХ живе три конститутивна народа у два ентитета и да сви имају једнака права. Никакве претње нас неће обесхрабрити, нити ћемо дозволити да он или било ко сличан њему спроводи тортуру над Србима или било ким у Републици Српској", поручује Вулићева.

На могућност да Кријстијан Шмит, којег Република Српска не признаје за Високог представника, изврши притисак, наша саговорница каже да о томе тек нема говора. 

"Република Српска поштује апсолутно све законе, а једна од одлука која није потврђена у Савету безбедности је именовање Кристијана Шмита. Не можемо да кажемо да је он Високи представник, када нема потврде Савета безбедности за такву одлуку. Самим тим, за нас у РС је он само туриста у Босни и Херцеговини и не постоји ниједна његова одлука која би могла бити примењена на подручју Републике Српске", поручује она истичући да "апсолутно неће дозволити било коме да над њима врши експерименте, а посебно не једном фрустрираном човеку попут Шмита".

На другој страни, политички аналитичар Анђелко Козомара Хелезове претње, иако непријатне, не сматра озбиљно. 

"Зукан Хелез је предмет подсмеха и бошњачким круговима. Како већ поседује читав арсенал претњи, у њега сада може да се сврста и наводи план 'Б'. Бошњаци немају ни план 'А', ни план 'Б' за садашњу одлуку коју је донела Република Српска". истиче Козомара.

Аналитичар указује да су "сви њихови планови везани су за планове америчке амбасаде".

"Сви њихови планови везани су за планове амбасаде САД и њихове реакције. На то су навикли свих ових година. Тако се и сада надају да ће агресивни амерички амбасадор предузети неке мере против Срба. Занемарили су само чињеницу да су се односи у свету драстично променили", истиче Козомара за РТ Балкан. 

Да политичко Сарајево ослања на западне амбасаде указује и Сања Вулић, која је за РТ Балкан открила да у амбасади САД у БиХ постоји читаво "одељење" где су запослени само Бошњаци који се баве искључиво објављивањем и слањем својим претпостављеним лажних информација о Србима. Након тога се на Србе и Републику Српску, као и њене лидере врше страшни притисци, уводе им се санкције и слично.

Амбасада Русије у БиХ: Постоји само један план "три плус један"

Главни разлог изјаве министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза у вези са последњим одлукама Народне скупштине Републике Српске, осим личне фрустрације, је и наратив који намеће колективни Запад, дословно засићен претњама, ултиматумима и самовољним санкцијама, наводе из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

"Нажалост, поједини политичари у Сарајеву постали су зависни од такве реторике, позивајући 'Великог брата' да обави све 'прљаве послове' и казни непослушне, који се, као и у неким временима, проглашавају непријатељима народа", истакли су из руске Амбасаде на питање Срне да прокоментаришу Хелезову изјаву да има разрађен план "А" и план "Б" уколико Тужилаштво БиХ или Кристијан Шмит не реагују.

Из Амбасаде Руске Федерације наводе да за БиХ постоји само један план "три плус један" - дијалог, компромис, договор.

"Обавезан предуслов је одсуство спољног утицаја", истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

image