Србија и Балкан

Ховенијер: Биће последица ако Приштина овако настави

Влада 'Косова' не одговора на захтеве својих пријатеља из свих земаља које показују и показивале су током више од једне или две деценије посвећеност да 'Косово' заузме своје место у Европи, европским и евроатлантским структурама
Ховенијер: Биће последица ако Приштина овако настави© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, изјавио је да ће бити последица по тзв. Косово, ако настави да не ради у складу са захтевима држава савезница за смањење тензија на северу.

Говорећи за "Кљан Косова", Ховенијер је рекао да су земље савезнице деценијама показивале подршку Приштини.

"Не желим да улазим у детаље, али је јасно да ће бити неких других последица ако наставимо овим путем, где влада 'Косова' не одговора на захтеве својих пријатеља из свих земаља које показују и показивале су током више од једне или две деценије нашу посвећеност да 'Косово' заузме своје место у Европи и у европским и евроатлантским структурама", рекао је Ховенијер, а пренео је Танјуг.

Он је истакао да нису само САД тражиле од владе у Приштини да предузме неке конкретне акције да помогне у ублажавању ситуације на северу КиМ.

"Ми смо, и то не само САД, тражили од владе 'Косова' да предузме неке конкретне акције да помогне у ублажавању ситуације на северу и да нам помогне да идемо напред за добро 'Косова' и регионалне стабилности. И забринути смо што влада 'Косова' није позитивно одговорила на ове захтеве", рекао је Ховенијер.

Амерички амбасадор је оценио да је јединствен случај то што власти у Приштини не реагују на савете земаља које "на уму имају најбољи интерес Косова".

"Збуњен сам, покушавам да схватим зашто", закључио је Ховенијер.

image