Србија и Балкан

Мандић: Стабилне владе у Црној Гори нема без нас, очекујем брз договор

Званични разговори о новој влади тек треба да уследе, рекао је председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе"
Мандић: Стабилне владе у Црној Гори нема без нас, очекујем брз договор© Amir Hamzagic/ATAImages

Председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) Андрија Мандић рекао је да очекује брз договор о формирању нове владе и да ће та коалиција бити део ње.

Мандић је рекао да је имајући у виду кампању, ситуацију на политичкој сцени и стање пред изборе, јасно да не могу бити незадовљни резултатом. Како је нагласио, мало је недостајало за 14. мандат, сада их имају 13.

"Све што можемо са 14 можемо и са 13 мандата. Сада долази на дневни ред реализација изборног програма. Пре свега, да са партнерима из августа 2020. године формирамо нову владу", рекао је Мандић.

Он је рекао да стабилне владе нема без ЗБЦГ, те да је та коалиција суштински темељ који треба да обезбеди стабилност владе.

"Ако не будемо у влади, бићемо опозиција. У разговорима са Европом сад, покушаћемо да дођемо до договора, а ако га не буде, бићемо опозиција и радићемо оно што ради опозиција, трудићемо се да оборимо владу и идемо на превремене изборе", казао је Мандић.

Како је рекао, кампања коју је водио као кандидат за председника државе на изборима у марту настављена је и пред јунске парламентарне изборе.

"Имали смо највише опозиционе кондиције па данас имамо и морално право да будемо у позицији одлучивања и да помогнемо да се отклоне све оне лоше ствари које су биле карактеристичне за владавину ДПС-а", каже Мандић.

Он је рекао да очекује договор и верује у њега, а ако не буде тог договора, не верује да ће парламентарна већина бити стабилна на дуже стазе.

Мандић каже да са представницима других странака, па и Европе сад, има грађанску нормалну комуникацију. Званични разговори, сматра, тек треба да уследе.

"Влада треба да укључи и аутентичне представнике мањинских народа", казао је Мандић.

Он наводи да је боље да имамо честе смене влада, али да земља иде напред, него да имамо наводно стабилну владу, али да земља назадује.

Навео да Срби у Црној Гори, чији је политички представник, желе најбоље везе са САД-ом. Није му, рекао је, јасно зашто је амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке казала да "не доживљавају ЗБЦГ као партнера". Казао је да су већ дали обавештење да амбасадорка не треба тако да поступа, те да у Црној Гори грађани бирају власт.

Казао је и да није случајно да у Црној Гори постоји широка подршка, око 80 одсто, чланству у ЕУ.

"Не знам ниједну партију која не жели да земља буде део ЕУ, јер сви желе да се живи као у ЕУ, и да поштујемо европске стандарде. Да постижемо добре резултате. Погледајте ЕПЦГ, за шест месеци профит је био 100 милиона, више него за 15 година током управљања неспособних људи", рекао је Мандић.

Он је рекао да Срби желе добро Црној Гори, али то не значи "да треба да на нама искаљују бес јер овде живи народ који није тако савитљиве кичме".

"Ако се направи влада без ЗБЦГ, онда је јасно да ће брзо бити опет ванредних избора и да ће ЗБЦГ сама имати 41 посланика да формира власт", поручује Мандић.

Он је рекао да је природно да српски политичари имају добре везе са представницима званичне Србије.

"Познајем људе и из власти и из опозиције Србије, али ја уважавам чињеницу да у Србији одлуке доноси онај кога је изабрао народ Србије", рекао је Мандић, наводећи да му је природно да политичари из албанског, бошњачког и хрватског корпуса имају добре везе са сународницима из Тиране, Сарајева, Анкаре и Загреба.

image