Србија и Балкан

Кривокапић: Није ми жао што нисам потписао Темељни уговор

Бивши премијер Црне Горе Здравко Кривокапић није потписао Темељни уговор са Српском православном црквом, иако је на власт дошао на таласу литија
Кривокапић: Није ми жао што нисам потписао Темељни уговорwww.globallookpress.com © Takis Sagias via www.imago-image

Бивши црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да му није жао што није потписао Темељни уговор са Српском православном црквом и тврди да је тиме наводно штитио Цркву.

Кривокапић је за подгорички "Дан" рекао да му је уговор који је нуђен у Београдској патријаршији био незаконит и неуставан.

"Трајао бих не знам колико. Темељни уговор је једна прича која се водила од Београда, одређених епископа, Демократског фронта. Четири епископа који су надлежни за Црну Гору уговор су 21. јула послали Патријаршији. Нећу дозволити да се ишта лоше нанесе Цркви мојих предака, зато сам лоше и профилисан, да ћу жртвовати државнички чин да бих потписао незаконит и неуставан Темељни уговор који ми је нуђен у Патријаршији. Ја сам тада штитио и Цркву. Није ми жао", тврди Кривокапић.

Подсетимо, Кривокапић је у Патријаршију дошао 27. маја 2021. године у вечерњим часовима и на састанку са патријархом није потписао Темељни уговор. Уместо тога, он је тражио одлагање, односно да документ буде потписан на Цетињу 30. октобра, међутим уговор није ни тада потписан.

Темељни уговор Црне Горе са СПЦ потписали су 3. августа 2022. године у Подгорици премијер Дритан Абазовић и патријарх Порфирије.

Кривокапић је након што је уговор доспео у јавност изјавио да је текст готово потпуно исти као онај који је био договорен између СПЦ и његове владе, али није објаснио зашто га онда није потписао.

Према наводима Кривокапића, дакле, текст уговора који му је нуђен у Патријаршији је био неуставан, да би онда исти тај текст потписао Абазовић. Чудно је да је готово идентични текст, како и сам Кривокапић тврди, за њега био неуставан, а Абазовић га је без проблема потписао.

Кривокапић је на премијерску позицију дошао са изборне листе За будућност Црне Горе, чија је окосница био Демократски фронт и то тако што му је позицију носиоца, првог на листи, уступио један од лидера тог савеза Андрија Мандић.

Када је формирао владу рекао је да ће она бити експертска и да у њој нема места за људе из Демократског фронта.

image