Србија и Балкан

Шмит најавио мере против Додика: Мислим да ће међународна заједница стати иза мене

Кријстијан Шмит, којег Република Српска не признаје за Високог представника, јер одлука о његовом именовању није потврђена у Савету безбедности, поново је запретио "мерама" против председника РС
Шмит најавио мере против Додика: Мислим да ће међународна заједница стати иза мене© Milos Tesic/ATAImages

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит најавио је данас да ће донети нову одлуку која се тиче Милорада Додика и доношења Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској и додао да за то има снажну подршку међународне заједнице.

Он је у интервјуу за сарајевску телевизију Фејс истакао да је "прошло време изјава и сада је време да се предузму активности", пренео је портал "Кликс".

"Када говоримо о незаконито донесеним законима у РС-у који имају утицаја на неку од највиших институција у земљи, када имамо такве законе, морамо се вратити на оне капацитете које има Уставни суд", рекао је Шмит и оценио да план Милорада Додика неће бити успешан.

Нагласио је да је "бесмислено то што се Додик с једне стране жали да Уставни суд није мултинационални, а с друге стране не жели да пошаље судије из Републике Српске у ту институцију".

"Све сам добро схватио и моја позиција постоји да бих могао да заштитим и земљу и њене грађане", најавио је високи представник.

Према његовим речима, након грозних времена, потребно је осигурати изградњу мирног друштва.

"А ово што сад имамо покушај је уништавања тог друштва, јер ово је озбиљан напад, али могу рећи, будите спремни, биће и озбиљна реакција", најавио је Шмит.

Напоменуо је да је са међународном заједницом разговарао о кориштењу Бонских овлашћења због Милорада Додика.

"Ми у међународној заједници смо разговарали у претходних неколико дана о овоме и мислим да постоји јединствен став и мислим да ће они стати иза мене и потпуно подржати намеру да се осигура рад Уставног суда БиХ", казао је Шмит.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да је Скупштина РС донела "одговоран закон" везан за заштиту својих права и прекинула праксу којом спекулацијама покушава да се успостави антиуставни систем у БиХ.

Додик је рекао да ће Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској бити дефинитиван све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Коментаришући изјаву Кристијана Шмита да је овај закон нелегалан, Додик је поручио да је "једино Шмит овде нелегалан".

image