Србија и Балкан

Курти не стаје: Открио постојање списка са 45 особа које припадају "терористичким организацијама"

Курти тврди да су те особе учествовале у насилним нападима на војнике Кфора, полицију и новинаре, али и да су користиле оружје
Курти не стаје: Открио постојање списка са 45 особа које припадају "терористичким организацијама"© TANJUG/ DOPISNIK KiM, fotografija niske rezolucije

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је идентификовано 45 особа које, како тврди, припадају двема организацијама које је Приштина прошле недеље прогласила терористичким - "Цивилној одбрани" и "Северној бригади".

Курти тврди да су те особе учествовале у насилним нападима на војнике Кфора, полицију и новинаре, али и да су користиле оружје, преноси "Економија онлајн".

Он је рекао да је у свакодневном контакту са представницима ЕУ и да је јуче разговарао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и представником за дијалог Мирославом Лајчаком и поновио тврдњу да је заинтересован за деескалацију и нормализацију.

Влада у Приштини прогласила је прошле недеље "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" за терористичке организације, а министар унутрашњих послова привремених институција самоуправе Џељаљ Свечља изнео је тврдњу да је тај потез координиран са међународним партнерима.

САД, мисија ЕУ у Приштини, као и Немачка, Италија и Француске потом су саопштиле да та одлука није донета у координацији са њима.

Српска листа је саопштила да је одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да непостојеће организације Цивилна заштита и Северна бригада прогласи терористичким део плана Куртијевог режима да стварањем измишљеног, виртуелног непријатеља оправда наставак политичког терора који са својим специјалцима спроводи на северу Косова и Метохије кроз неоснована хапшења невиних Срба, малтретирање и застрашивање грађана.

image