Србија и Балкан

Вучић са премијерима Холандије и Луксембурга: Имамо различите погледе о КиМ, знамо шта је наш посао

Председник Србије је домаћин премијерима Холандије и Луксембурга који бораве у посети Србији
Вучић са премијерима Холандије и Луксембурга: Имамо различите погледе о КиМ, знамо шта је наш посао© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са премијерима Холандије и Луксембурга, Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом, да је разговор био сасвим искрен о не лаким темама и да им је пренео да је помало уплашен због ситуације на КиМ и степена неодговорности који види код Приштине.

Од три мере деескалације једна мора заједнички да се спроведе, једну је Србија већ спровела, ми смо наш посао урадили", рекао је Вучић.

Вучић је казао да земље Бенелукса јесу неке од најзначајнијих инвеститора у Србији, те да му је драго што су Руте и Бетел били искрени.

"Важно ми је да људи у Србији знају да за нас не постоји лака тема, разговарали смо о КиМ и о другим темама", казао је председник Србије.

Како каже, њему не промичу детаљи, не само што су они признали независност "Косова", да се говори о нападу на новинаре, а да нико не говори о упуцавању Срба, којих је било више од почетка године.

Вучић је навео да не види чак ни наду да буде формирана Заједница српских општина, иако је Бриселски споразум потписан још пре 10 година.

Он је подсетио да је Србија била брутално нападнута од стране НАТО-а, од 19 земаља и то ван одлуке Уједињених нација, те да је Србија навикла на санкције.

"Говорили смо о проблемима у оквиру визног режима, наше визне политике коју водимо, ми смо ту нешто урадили у претходном периоду", рекао је Вучић и додао да још по питању тога може да се уради.

Вучић је навео и да је тема била и права ЛГБТ особа, те да је именовање Ане Брнабић само оправдање за то што права нису већа.

"Представници НВО са којима су се Руте и Бетел састали били су критички настројени према мени поготово, да не поштујемо права ЛГБТ особа и да она морају да буду већа, да 300 дана годишње се обраћам јавности, ваљда би требало само да твитујем и ништа не радим. Ја сам захвалио на инвестицијама, на ЕУ подршци интеграцијама Србије, надам се да ће у наредном периоду бити лепих вести за грађане Србије", каже Вучић.

Како је рекао, обећао је да ће Србија дати све од себе да се сачувају мир и стабилност, али да је помало уплашен.

"Јер тај степен неодговорности код неких нисам видео. Размотрићемо ствари и обавестити наше партнере о томе", поручио је председник Србије.

Бетел упознао Вучића са Зеленским

Вучић је рекао да га је Бетел упознао са председником Украјине Владимиром Зеленским, те да се он труди да спаја људе.

Премијер Холандије изјавио је да је важно да се мапа пута спроведе, те да ће о томе разговарати и са Куртијем и Вјосом Османи.

"Треба да се држи до мапе пута, да дође до пуне имплементације. О томе смо могли да разговарамо са председником Србије. Наставићемо са тим разговора. Покушавамо да будемо од помоћи а не да судимо, да се одржи равнотежа око тога што ко чини", каже Руте.

Руте је навео да је молба да се мапа пута спроведе, јер сматра да је то најбољи начин да дође до деескалације. 

"Имали смо први разговор и наставићемо током вечери да разговарамо", рекао је Руте и додао да су кључни основи за разговор стабилност и сарадња.

Он је казао да не може довољно да нагласи колико је важно да и "Косово" и Србија деескалирају ситуацију.

"Стабилни односи су од суштинског односа за изгледе обеју земаља за европске интеграције", упозорио је Руте.

Према његовим речима, важно је да се настави путем смиривања ситуације по питању миграција. 

"Од суштинског значаја је да се заустави руска агресија и њен утицај на нашем континенту", рекао је премијер Холандије.

"Ово је и даље буре барута"

Бетел је казао да су одржани отворени разговори, те да је важно да могу да имају размену о свим темама и да саслушамо наше партнере.

"Разговарали смо о тензијама. Сви знамо, из уџбеника из историје да је овај регион био тај где је почео Први светски рат, на нашем континенту, рат пре Украјине је такође био у овом региону. Оно што ми кажемо, не треба доста ватре да би овде нешто експлодирало", рекао је Бетел.

Он је најавио да ће Руте и он сутра посетити и Приштину, уз нагласак да су речи добре, али су дела још боља.

"Ово је и даље буре барута. Важно је да се напетости смире и да се мапа пута поштује. Треба избећи ескалације. Подстакли смо разговоре Београда и Приштине, потребне су директне акције", каже Бетел.

Вучић је након састанака организовао обилазак главног града бродом.

"После састанака, премијерима Марку Рутеу и Гзавијеу Бетелу показао сам из воде наш главни град. Разговарали смо о предстојећем ЕКСПО2027, који ће Србији донети многе пројекте и додатни развој", написао је председник на свом Инстаграм налогу.

Председница Владе Србије Ана Брнабић сачекала је раније данас Рутеа и Бетела на аеродрому "Никола Тесла".

image