Свет

Историјско обраћање холандског краља: Робови, извините

"Тражим опроштај за овај злочин против човечности", изјавио је краљ Вилем-Александар поводом 160. годишњице од званичног укидања ропства у Холандији
Историјско обраћање холандског краља: Робови, извинитеwww.globallookpress.com © Albert Nieboer/Royal Press Europe

Холандски краљ Вилем-Александар обележио је 160. годишњицу званичног укидања ропства у његовој земљи издавањем историјског извињења због улоге Холандије у трговину робовима.

"На данашњи дан сећамо се холандске историје ропства", рекао је Вилем-Александар окупљенима у суботу, 1. јула, код националног споменика ропству у Амстердаму.

"Тражим опроштај за овај злочин против човечности", изјавио је он.

Холандски краљ је напоменуо да се премијер Марк Руте извинио за 250-годишњу улогу земље у ропству прошлог децембра. 

"Данас стојим пред вама. Данас, као ваш краљ и као члан владе, извињавам се и осећам тежину речи у свом срцу и својој души", рекао је.

Студија коју је наручила влада, а која је објављена прошлог месеца, показала је да би профит који је холандска краљевска лоза Орање остварила израбљујући робове у периоду од 1675. до 1770. данас износио око 600 милиона долара.

Монархија је већи део тог богатства остварила преко Холандске источноиндијске компаније.

Крајем прошле године краљевска кућа је наручила опсежну студију улоге краљевске породице у холандској колонијалној историји.

Вилем-Александар је рекао да расизам остаје проблем у Холандији. Међутим, додао је да су се "времена променила" и да су "ланци заиста прекинути".

Две групе активиста одржале су протестну шетњу пре краљевог говора, проглашавајући да "неће бити излечења без репарација".

Премијер Руте је у децембру рекао да холандска влада не планира да исплати новац потомцима робова. Уместо тога, Амстердам је успоставио фонд од 200 милиона евра за решавање последица ропства, као што су иницијативе за финансирање за подизање свести о том питању.

Холандско колонијално царство је у различито време обухватало делове Индонезије, Суринама, Бразила, Девичанских острва, Маурицијуса и Шри Ланке. Већим делом азијске територије царства управљала је Холандска источноиндијска компанија након што је она преузета од Португалије. 

image