Србија и Балкан

Република Српска против колонијалног управника: Како ће Додик одбранити Србе од Шмита?

Самозвани високи представник изменио је Кривични закон запретивши хапшењем онима који се одупиру његовој диктатури. РТ Балкан анализира које су могућности Срба да се одупру наметнутом "протекторату"
Република Српска против колонијалног управника: Како ће Додик одбранити Србе од Шмита?© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Самопроглашени колонијални управник Босне и Херцеговине Кристијан Шмит поново је постао претња миру државе у којој, без легитимитета и легалитета, и даље изиграва високог представника.

Уживљен у улогу коју је иначе сам себи доделио будући да нема агриман Савета безбедности, туриста Шмит у последњој епизоди дестабилизације БиХ одлучио је да суспендује два закона које је донела Република Српска. Један је закон о необјављивању одлука Уставног суда у Службеном гласнику, а други, Закон о необјављивању Шмитових одлука у истом гласилу. 

А затим је посегнуо за још једним штапом не би ли дисциплиновао легалне институције Републике Српске- изменио Кривични закон и запретио хапшењем Срба.

"Најсвежији пример колонијалног управљања дејтонском БиХ, онај је од 1. јула ове године када је немачки држављанин Кристијан Шмит своју приватну вољу противправно наметнуо као кривични закон у БиХ, прописавши да је кривично дело ако се његова воља не поштује и не спроводи те да се због тога иде у затвор до пет година", сумирао је професор Уставног права Милан Благојевић у колумни под називом "Ропство у охаеризму", објављеној на РТРС.

Док изнервирани Шмит прети силом, председник Републике Српске Милорад Додик најављује да на насиље самозваног протектора неће седети скрштених руку.

"Спремни смо због тога на јачање територијалног интегритета Србије, да свој територијални интегритет жртвујемо и задржимо у оквиру БиХ, све дотле док нам се гарантују дејтонска права, а онда, када то више не буде, онда бисмо морали да водимо политику уједињења", поручио је Додик индиректно поново сугеришући могућност да РС прогласи независност.

Председник РС најавио је и ојачавање ентитетске линије и "борбу за статус", упозоравајући да "ако сада поклекнемо, нестаћемо за десет година". Једна од могућности о којима је Додик причао јесте и одржавање референдума о статусу РС, на коме ће грађани одлучити на који ће се начин ићи даље.

Шта то значи и на шта би диктатура високог представника могла да примора Србе са Додиком на челу?

Шмитов злочин против мира

Да Шмит нема ни овлашћења, ни легитимитет, истиче председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, подвлачећи како "неко преко њега покушава да поремети безбедносну ситуацију и изазове кризу".

"Република Српска мора да очува мир, делује трезвено и доноси квалитетне одлуке са добрим законским подлогама. Али, мора и јасно да стави до знања да нема шансе да се оствари било какав план који нам руши надлежности и смањује виталне уставне капацитете", истиче саговорник РТ Балкан.

Оружје Републике Српске у рату који јој је прогласио лажни високи представник, биће, како каже Стевандић - трећина власти у Сарајеву, односно члан председништва са могућношћу вета, представници у парламенту који имају право на ентитетско гласање без кога се ништа не може одлучити у парламентарној скупштини, али четири члана Дома народа, без којих се не може потврдити ниједна одлука.

"Република Српска има и Народну скупштину у пуном легалитету и легитимитету , тако да су наше одлуке резултат демократског начина бирања представника и парламентарних процедура, и правно су засноване, за разлику од од одлука илегалног Шмита. Он би могао бити оптужен за злочин против мира, пошто су се после његових реакција одиграли вандалски напади на табле РС, медијска хистерија, сатанизација и претње екстремистилчких група", истиче Стевандић.

Он подсећа и да је председник Додик најавио референдум, што је могућност утемељена на Уставу РС, Повељи УН, европским конвенцијама и локалним правима.

"Наше реакције ће бити уставне, али пре свега ми позивамо да се договоримо сами без икаквог наметања, јер је ваљда логично да Бошњаци бирају бошњачког судију, а не странца, Срби српског, Хрвати хрватског. Легално, легитимно, правно и демократски. Радићемо само тако и нећемо дозволити никакво скрнављење наших надлежности", јасан је Стевандић.

Српска је пред провалијом и пружиће отпор

Да Република Српска неће одустати од закона које је донела њена Народна скупштина, а против којих се Шмит буни, уверен је професор геополитике Срђан Перишић.

"Република Српска је дошла до краја, иза ње је зид, или провалија, и она нема куда да се повлачи. Ако прихвати све што се од ње ултимативно тражи, то значи њен нестанак и то су свесни сви у РС, па зато мислим да ће пружити снажан политички отпор", тврди наш саговорник.

Перишић објашњава и да је јачање ентитетске линије коју је Додик најавио заправо одговор на незаконите уредбе о хапшењу Кристијана Шмита. Према његовом мишљењу, то значи да Република Српска неће дозволити никоме из Федерације и Сарајева да шаље полицијске јединице које би хапсиле у Републици Српској.

"Они то и не могу да ураде, јер кад би неко послао полицију из Федерације, а тамо су исто Срби, то би већ био крај. Зато и не верујем да ће тако нешто покушати, али у случају да се то ипак деси, уследило би појачање међуентитетских линија", уверен је аналитичар.

За Перишића су и Шмит и Уставни суд БиХ у коме нема српских судија, извршили државни удар и срушили уставни поредак БиХ.

"То је био удар на Србе. Нигде на свету се није десило да Уставни суд руши поредак сопствене државе. А то се радило у синергији са Шмитом, у жељи да се Срби искључе из правне сфере. Шмит уз то припрема и закон о одузимању имовине. А све је то крај пута БиХ, на штету Срба. Ако Срби то дозволе, Република Српска би, на јако перфидан начин нестала", уверен је професор геополитике.

Он је уверен и да ће одзив на референдум о коме је Додик говорио бити много значајнији него 2016. године када се гласало о 9. јануару, односно Дану Републике Српске- јер сада је у питању опстанак.

"То ће се све десити ако Сарајево не схвати у ком се правцу све одвија. Треба дакле, донети закон о Уставном суду, јер веровали или не, тај закон сада уопште не постоји. Они су право сами по себи правили. Шмит би исто морао да схвати да није високи представник јер га велике силе не признају. Када би се све то регулисало, све би било нормално и мирно. Овако се само изазива конфликт", упозорава саговорник РТ Балкан.

Перишић додаје да Додикова изјава о јачању територијалног интегритета Србије представља, како сматра, позив председнику Вучићу и Србији да се огласе и стану у заштиту Српској.

"Када би се Србија укључила то би само појачало позиције свих нас, јер Србија је не само гарант Дејтонског споразума, већ и потписник и требало би да се укључи. Плашим се да се то неће десити", истиче наш саговорник.

Срби ће ипак бити спремни да Српску бране пружајући институционални отпор државном удару који врше два нова политичка актера, или што Перишић каже, америчка актера- Уставни суд и Кристијан Шмит.

Ако је Српска већ стигла до зида, да ли је ово можда тренутак када би заиста могао да оживи "баук" независности којим Додик већ дуже време плаши међународну заједницу, али и државу БиХ која на штету српског ентитета крши Дејтон.

"Република Српска да жели да објави независност она би сад то урадила. То не ради јер кроз дијалог са Бошљацима и Хрватима хоће да дође до решења и остане у Босни и Херцеговини. РС прави политички отпор државном удару. Сва ова питања су унутрашња питања БиХ и они о томе могу да се договоре мимо спољног политичког фактора, а да се Уставни суд попуни Србима и донесе закон који ће уважавати уставну структуру БиХ- да се одлуке доносе конститутивно", закључује Срђан Перишић.

image