Србија и Балкан

Грађанин опасних намера: Ко је у УН довео Кристијана Шмита?

Обраћање функционера спорног легитимитета бојкотовали су уз Жељку Цвијановић и руски и кинески представник. РТ Балкан истражује како је дошло до тога да високи представник, први на тој функцији без агримана Савета безбедности, уопште и подноси извештај на седници тог тела
Грађанин опасних намера: Ко је у УН довео Кристијана Шмита?© Milos Tesic/ATAImages

Туриста, "лажни странац", колонијални управник, и претња за безбедност - то је за јавност у Републици Српској високи представник у БиХ Кристијан Шмит који се, упркос негодовању председавајуће Председништва те државе Жељке Цвијановић, али и руског и кинеског амбасадора у Уједињеним нацијама, обратио и поднео свој извештај на седници Савета безбедности УН.

У знак протеста и бојкота високог представника ни Цвијановић, али ни представници Русије и Кине нису присуствовали седници током његовог обраћања.

"Шмит није верификован у Савету безбедности УН, јер наставља са прављењем експеримента од БиХ, стављајући се изнад демократски изабраних институција, за шта му Дејтонски споразум није дао мандат. И пре неки дан је изјавио: 'Ја сам тај који одлучује', а ја му поручујем ми смо ти који одлучујемо, јер нас је народ изабрао", објавила је Цвијановићева на Инстаграму образлажући своју одлуку да игнорише Шмитов наступ на седници.

Васил Небензја је био истог става. Шмит, како он каже, нема право да говори у име међународне заједнице, нити да представља било какве документе.

Али, ако је високи представник заиста "лажни високи представник" како то тврде власти у РС, и ако нема легитимитет Савета безбедности, како је уопште дошло до тога да се он пред тим телом Уједињених нација обрати, ко га је ту довео?

Како се Шмит "увукао" у УН

"Довели су га Американци који су га наметнули без одлуке Савета безбедности, и сагласности свих чланица. Они су га насилно угурали у салу, а неће се амбасадори сад тамо тући што неко хоће да се обраћа", једноставно, али сликовито објашњава професор геополитике Срђан Перишић.

Саговорник РТ Балкан подсећа да су и Русија и Кина још пре две године, када је високи представник и дошао, упутиле дипломатску ноту свим земљама у којој су упозориле да Шмита не сматрају високим представником.

"Занимљиво је да се западној геополитици, први пут отворено, дипломатском нотом, тада супротставила и Кина, која се до тад држала неутралног става", објашњава наш саговорник који додаје, да су руски и кинески амбасадори на седници Савета безбедности, истакли да Шмит може да се обрати само као грађанин, а не као високи представник.

Немца "на привременом раду" у БиХ подржавају САД, Велика Британија и Француска и он се на њих ослања, а наш саговорник истиче да баш то говори о стању у Уједињеним нацијама и Савету безбедности.

"То дакле осликава једну ширу слику међународних односа, која показује да су односи између великих сила потпуно поремећени. Глобални сукоб западних сила и Русије и Кине створио је пукотине у УН у које се увукао и један Кристијан Шмит", истакао је Перишић.

По његовом мишљењу, Савет безбедности постао је ништа више од једног дебатног клуба, па ће тако и теоретски могуће доношење неке резолуције после Шмитовог извештаја, остати немогуће због "блокаде" која због глобалног сукоба постоји у том телу.

"Обрате се, сви кажу шта хоће, и онда сви иду кући", илуструје саговорник РТ Балкана, који наводи да је то што је Цвијановић напустила седницу показало да РС има чврсте позиције, а да је реакција Русије и Кине потврдила да Српска има "иза леђа" две велике силе.

Лицемерје већине Савета безбедности

За политичког аналитичара Анђелка Козомару, чињеница да Шмит говори у Савету безбедности потврда је лицемерја којим већина чланова тог тела комуницира са остатком света.

"Том човеку није дат легитимитет да буде високи представник онако како је то изричито предвиђено Дејтонским мировним споразумом, али га ипак пуштају да подноси неки извештај о стању у БиХ. Тај начин деловања СБ показује да и његово време полако истиче и да се у тој светској организацији нешто озбиљно мора мењати", оцењује Козомара.

Шмит је, како додаје Козомара, на овај начин показао да је заправо он сам највећа претња безбедности БиХ.

"Он је без икаквих аргумената поново оптужио Републику Српску и њеног председника да дестабилизују и, како је рекао, 'трују' односе у БиХ, што је апсолутно нетачно јер, свако ко иоле прати види да је БиХ мирна, без иједног јединог међунационалног инцидента и потпуно стабилна. Али, кад би таква и остала, не би било потребно за самозваним високим представницима какав је Кристијан Шмит, па би они изгубили позицију", истиче саговорник РТ Балкан.

Козомара наводи и да је Шмит, пред седницу, запретио Жељки Цвијановић доношењем мера које јој се неће допасти - буде ли оспоравала његов легитимитет.

"Не само што је сам себе наметнуо и прогласио високим представником, него нема ни елементарног кућног васпитања па прети дами и изабраном представнику српског народа. Он је потпуно немоћан да било шта уради, а његов извештај не може да произведе никакве ефекте, сем можда једино (али мала је шанса) да неко каже да је време да се саслуша и друга страна, а не само Шмит", истиче Козомара, подвлачећи да је "смешно" што представника подржава Француска у којој се већ месецима грађани обрачунавају са полицијом.

Политички аналитичар Радомир Нешковић, такође каже да извештај Шмита неће имати последица, јер "он је то прочитао, прима се к' знању, нема никаквих даљих одлука".

Легитимитет "до пола"?

Занимљиво је, међутим, што овај наш саговорник износи другачији став о легитимитету Шмита. Немац, тврди он, има легитимитет иако не баш потпун.

"Шмит је део Дејтонског споразума и има основни легитимитет и без УН, јер Дејтон нису створиле УН, већ га закључиле велике силе које су се после организовале у ПИК, односно Савет за спровођење мира. Док постоји Дејтон, високи представник је ту, осим ако се не испуне услови '5 плус 2'. Легитимитет који даје Савет безбедности је додатни легитимитет и било би добро и пожељно да га он има", наводи Нешковић.

Програм "5 плус 2" иначе предвиђа да се пре укидања високог представника морају наћи решења за питање расподеле имовине између државе и других нивоа власти, као и за војну имовину, али и да се потпуно мора имплементирати Коначна одлука за Брчко, постићи фискална одрживост и постићи владавина права. Неопходно је да се потпише и ССП, као и да Управни одбор Савета за имплементацију мира позитивно процени ситуацију у БиХ.

Нешковић додаје и да то што се Шмиту даје да говори у Савету безбедности, значи да га тамо "прећутно признају као легитимног од стране ПИК-а, али му сами не дају легитимитет".

Празнословац који само прети

Да извештај Кристијана Шмита који је достављен Савету безбедности Уједињених нација не значи ништа, јер нема одлуке да је он високи представник, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, а истог мишљења је и председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који за РТ Балкан истиче да је "само по себи преседан" то што је Шмиту дозвољено да се обрати "као лице које нема агреман СБ".

"Живимо, међутим, у време када се свет поново љуља и када је пуно преседана, и хајде и да разумемо зашто је то учињено. Али, оно што не можемо да разумемо јесте то што се грађанин Шмит није понашао дипломатски, и што је оптерећен личним импресијама и сукобима које има са руководством РС. То се све огледа у речнику који је коришћен а који није достојан Генералне скупштине УН и Савета безбедности, и који показује личне фрустрације недостојне сваког ко себе назива дипломатом", поручује Стевандић.

Говорећи о "будућности" и опстанку спорног и наводног изасланика међународне заједнице у БиХ Козомара каже да је Русија пред седницу СБ поставила услов, истичући да ће прихватити Шмитов говор само ако се то тело обавеже да ће за годину дана бити затворена Канцеларија високог представника у БиХ (ОХР).

"Али, Американци и они којима одговара нестабилна БиХ и којима у корист иде да се у свету стиче утисак да је то земља којој је неопходан протекторат и колонијални управник, били су против тога. Много је елемената, много је доказа, много је примера на којима се може видети да је ОХР превазиђен, да уноси немире, дестабилизује БиХ на сваком пољу, а економском и политичком поготово. То је једна протекторска институција која само прети да ће некога сменити, нешто зауставити", подсећа наш саговорник.

Будућност Републике Српске, је, изгледа, далеко извеснија.

"РС је надживела и оне који су били легитимно изабрани, па су чинили разне врсте терора које Шмит покушава да понови. Неке и физички попут Педија Ешдауна, а политички бројне који су некад глумили величину сада су нико и ништа. Надживећемо и Шмита", истиче председник Народне скупштине Српске, Ненад Стевандић.

image