Србија и Балкан

Још годину дана до завршетка обнове Хиландара

Oбнављајући Хиландар обнављамо Србију и нашу светосавску, српску нацију, истакао је министар Селаковић
Још годину дана до завршетка обнове Хиландара© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

Дохија је у завршној фази занатских и керамичарских радова, док се на Игуменарији раде груби грађевински радови на ојачању и изградњи конструкција објекта који је изгорео у пожару 2004, тако да се следеће године завршава обнова изгорелог дела Хиландара.

"Следеће, 2024. године, свакако ће бити завршена обнова свега што је уништено у стравичном пожару 2004. Важно је што смо у међувремену добили посебан закон посвећен сталној бризи о манастиру Хиландар", изјавила је председница Комисије за обнову Хиландара и министарка културе Маја Гојковић за "Вечерње новости".

Заменик председника Комисије Никола Селаковић, министар за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, који је предводио чланове Комисије у обиласку радова у Хиландару, рекао је да се све одвија планираном динамиком.

Истакао је да је за државу и народ изузетно важна обнова ове српске светиње, јер обнављајући Хиландар обнављамо Србију и нашу светосавску, српску нацију.

Селаковић је додао да ће се изменама и допунама Закона о култури, који је у скупштинској процедуру, омогућити примерно одржавање манастирског комплекса.

"Данас Србија зарађује више захваљујући томе што је економски обновљена и томе што се економски развија, те одваја позамашна средства за обнову Хиландара. Она није везана само за оно што је страдало у катастрофалном пожару, већ и за делове комплекса о којима није вођена примерена брига из разноразних разлога, деценијама или вековима", закључио је Селаковић за "Новости".

image
VV inauguration
banner