Србија и Балкан

У само четири града више рођених него умрлих: Србија годишње изгуби Кикинду или Пирот

Републички статистички завод објавио је нове податке последњег пописа, а
У само четири града више рођених него умрлих: Србија годишње изгуби Кикинду или Пиротwww.globallookpress.com © Sheldon Cooper

Резултати пописа који је одржан крајем прошле године, а чији резултати се сада објављују, показали су да је природни прираштај у Србији негативан и износи -46.503 становника.

То значи да Србија годишње изгуби град величине Кикинде, Вршца или Пирота. У прошлој години било је 62.700 живорођене деце, а број умрлих је 109.203.

Према подацима Републичког завода за статистику, од 2013. до 2022. број становника Србије смањен је за 433.323.

Гледано статистички, стопа природног прираштаја износи -7 промила. Најнижа негативна вредност забележена је у Београду, -3,7 промила, а највећа разлика у броју рођених и умрлих је у јужној и источној Србији.

Једина места у којима је више рођених него умрлих су у Тутину 10,8 промила, Новом Пазару 8,2 промила, Прешеву 3 промила и Сјеници 1,2.

Статистика је показала да жене у Србији децу рађају најчешће у периоду од 30. до 34. године, па је просечна старост породиља 30,3 године.

Жене у Србији први пут постају мајке најчешће са 28 година, што је просечна вредност, јер жене у граду постају мајке први пут у 31. години, а у другим срединама са 28 година.

Добра вест је што се повећао број живорођене деце по једној жени, тј. фертилитет који износи 1,63.

Протекле године, порастао је број прворођене деце за 660. Највише прворођених беба било је у Београду, а највише трећерођених и четврте деце било је у Шумадији и западној Србији, а петорођених беба у Војводини.

Срби најчешће умиру од срчаног удара

Тужнија страна статистике показује да је просечна старост умрлих 75,6 година, те да становници Србије најчешће умиру у периоду од 75 до 84 године.

Становници Србије најчешће умиру од болести система крвотока, од чега су преминуле 51.624 особе и то више жена него мушкараца.

На другом месту узрока смрти су тумори и од њих чешће умиру мушкарци.

У статистици се први пут нашао ковид-19, а од компликација изазваних овим вирусом званично су умрле 8.282 особе, такође више мушкарци него жене.

Гледано статистички, корона вирус је проузроковао 7,6 одсто укупних смрти у Србији у претходној години.

Прошле године забележен је мањи број самоубистава него 2021. године.

image