Србија и Балкан

"Новости": Уз ТАГ и у Грчку

Неопходно је да се ТАГ преконфигурише, односно веже за платну картицу
"Новости": Уз ТАГ и у Грчку© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Заједнички ТАГ за наплату путарине у Србији и Северној Македонији већ је у функцији, а очекује се да се систему прикључе и Хрватска, Грчка и Босна и Херцеговина, пишу "Вечерње новости".

Сви корисници ТАГ за електронску наплату путарине у Србији, уколико путују у Северну Македонију или пролазе кроз ту земљу, могу да га користе на свих девет наплатних рампи.

Пре тога је неопходно  да ураде преконфигурацију ТАГ јер потребно је да он буде везан за платну картицу. Регистровањем ТАГ уређаја на веб сервис за електронску наплату путарине и уз повезивање платне картице, корисник не мора да га допуњује. Износ путарине аутоматски се наплаћује са регистроване платне картице

"Преконфигурација ТАГ траје до пет минута и након тога се било која наплата путарине наплаћује са ваше платне картице", објашњава министар саобраћаја Горан Весић.

То значи да више нема потребе да имате новац на свом ТАГ, чак ни у Србији, пошто ћете на исти начин плаћати и у нашој земљи. Уколико је неко имао ТАГ који није стигао да потроши, тај новац ће бити враћен на платну картицу. На овај начин брже и једноставније може да се прође кроз Северну Македонију кроз коју иначе током лета, на дневном нивоу, прође 7.000 возила са српским таблицама.

Постоји могућност и за коришћење припејд ТАГ, односно без везивања за картицу - али само кроз Србију.  Уколико желите да га користите у другим земљама, за почетак у Северној Македонији, та опција не постоји.

"Ми смо припремили једно мобилно место које се налази на последњој наплатној станици у Србији, Прешеву, на граници са Северном Македонијом, где свако ко није стигао и није знао да то треба да уради ТАГ може да преконфигурише за пет до 10 минута", објашњава Весић.

Таг постаје оперативан пола сата након тога.

image