Србија и Балкан

Брже до мора: Jединствена електронска наплата путарине у земљама "Отвореног Балкана"

Грађани Србије ће са ТАГ уређајем моћи да бесконтактно плаћају путарину у Северној Македонији и Албанији, а можда и у другим земљама региона
Брже до мора: Jединствена електронска наплата путарине у земљама "Отвореног Балкана"© Antonio Ahel/ATAImages

Грађани Србије од овог лета ће моћи да избегну велике гужве на путаринама у земљама региона уз помоћ јединствених ТАГ уређаја за простор "Отвореног Балкана".

Како је "Новостима" речено у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, систем јединствене електронске наплате путарине у Србији и Северној Македонији требало би да почне са радом од почетка јула.

Према најавама из ресорног министарства, грађани Србије који поседују ТАГ уређаје могли би да их пребаце на постпејд, повежу са платним картицама и користе у Северној Македонији већ од јула, док ће Македонци на исти начин моћи да путују у Србији.

"Путеви Србије" су у техничком делу спремни за повезивање са земљама у региону и успостављање јединственог система електронске наплате путарине, рекли су у том предузећу за РТ Балкан.

"Оног тренутка када и Република Северна Македонија у техничком делу буде спремна за повезивање на јединствени веб сервис за електронску наплату путарине, корисници ће са истим ТАГ уређајем моћи да пролазе кроз Републику Србију и Републику Северну Македонију, тако што ће се наплата путарине вршити онлајн са регистроване платне картице", нагласили су они.

У први мах то је најављивано за почетак јуна, затим за средину текућег месеца, али се сада говори о почетку јула, пошто на македонској страни још увек нису испуњени сви технички услови за увођење тог система наплате. На српској страни, посао је завршен још крајем прошле године. 

"Јавно предузеће 'Путеви Србије' је развило јединствену веб платформу за електронску наплату путарине, која је 30. децембра прошле године пуштена у рад на територији Србије и тренутно је намењена искључиво за путничка возила грађана. Регистровањем ТАГ уређаја на веб сервис за електронску наплату путарине и уз повезивање платне картице, корисник не мора да га допуњује. Износ путарине аутоматски се наплаћује са регистроване платне картице. Србија је у техничком делу спремна за повезивање са земљама у региону и успостављање јединственог система електронске наплате путарине", објавили су раније "Путеви Србије" у саопштењу.

Дакле, грађани који буду користили ТАГ уређаје неће морати да их допуњују, већ ће им се износ путарине аутоматски скидати са њихових рачуна. Њима ће такође бити доступан листинг остварених пролаза и плаћања.

Влада Србије је недавно решила да и повољнијим ценама промовише коришћење електронске наплате путарине. После последњег поскупљења накнаде за коришћење ауто-пута, први пут цене нису исте за оне који путарину плаћају код инкасаната на наплатним рампама и оних који користе ТАГ уређај.

Електронско плаћање путарине путем ЕНП је јефтиније шест одсто у односу на плаћање на шалтеру. Да ли ће се попусти важити и у другим државама зависи од њихове одлуке, кажу у "Путевима Србије".

"Путеви Србије" су раније ове године објавили детаљно упутство за регистрацију и коришћење погодности новог система наплате путарине у оквиру "Отвореног Балкана".

Систем би требало да функционише на исти начин у свим државама "Отвореног Балкана", односно и у Северној Македонији и Албанији.

Увођење електронског система наплате повећаће безбедност у саобраћају

Увођење интегрисаног система електронске наплате путарине на простору "Отвореног Балкана" утицаће на повећање безбедности у саобраћају, зато што ће возачи мање чекати на наплатним рампама и мање ће се умарати, каже за РТ Балкан Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

"Значајан је утицај на безбедност саобраћаја зато што ће возачи мање чекати на рампама, а самим тим да ће и се мање замарати", наглашава он.

"Возачи који чекају дуго су уморнији и нервознији, они возе брже, претичу и то доводи до пада безбедности у саобраћају."

То се пре свега односи на грађане Србије који планирају да летују у Грчкој, пошто ће њихов пут кроз Северну Македонију током летњих гужви трајати краће уколико буду користили електронски ТАГ за наплату путарине.

Могуће ширење система електронске наплате путарине и на државе у региону

Систем заједничке електронске наплате путарине могао би да се прошири и на друге државе у региону, пренели су домаћи медији. Преговори о укључивању у систем већ се воде са Републиком Српском и Федерацијом БиХ, а интересовање су показале и Хрватска и Словенија, пренела је "Политика".

Из "Путева Србије" наводе су свим заинтересованим земљама у региону већ доставили услове под којима могу да приступе овом сервису, додаје тај лист и подсећа да сваке године границе три земље чланице иницијативе "Отворен Балкан" пређе око 300.000 камиона.

За возаче који до сада нису имали искуства са електронском наплатом путарине, ТАГ је мали електронски уређај који корисницима омогућава да путарину плате бесконтактно и без заустављања. 

Један ТАГ користи се за једно возило одговарајуће категорије, осим када је реч о првој категорији у којој један уређај може да се користи за више возила. Он нема временско ограничење и на њему се налазе подаци о регистарском броју возила, категорији пута и износу плаћене путарине.

Цена уређаја је 2.000 динара.

image