Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Зашто клевећу СПЦ да шверцује оружје на КиМ

Ако је неко сасвим јасан и изричит у позивима да се поштују права свих људи без обзира на веру и нацију, наравно, без угрожавања права и слобода других народа, онда је то СПЦ, каже Јован Јањић за РТ Балкан
РТ Балкан анализа: Зашто клевећу СПЦ да шверцује оружје на КиМ© FOTO TANJUG/ SCREENSHOT

Нема доказа за тврдње британске посланице Алише Кернс да се колима хитне помоћи оружје шверцује из централне Србије на Косово и Метохију и довози у тамошње православне цркве. То је данас саопштио Кфор, а претходно се огласила и Епархија рашко-призренска истичући да немају сазнања о оваквим наводима и тражећи да се спроведе истрага о тешким оптужбама изнесеним у британском парламенту. И да се ствар истера до краја.

Кфор је потврдио да им је пријављено илегално присуство оружја, да су спровели истрагу и да се нису прибавили доказе.

Саме оптужбе, за које се већ сада може рећи да нису наводне, већ недоказане, да не кажемо лажне, какав год био њихов исход већ сада су постигле бар један циљ: да поново жигошу Српску православну цркву, означе је као непријатељски елемент, нацртају јој мету на челу.

Реч је о смишљеном подстицању сукоба на Косову и Метохији, каже културолог др Јован Јањић.

"Криминализује се Српска православна црква, а самим тим и српски народ који се бори за своја основна људска права и за слободу на свом огњишту. Српска црква никада није радила нешто слично – нема таквог случаја  у историји - нити је то у духу њене службе. Зато, ако би неки свештеник тако нешто евентуално учинио на своју руку, сигурно би био позван на одговорност пред надлежним црквеним органима", истиче Јањић за РТ Балкан.

Он додаје да смо сведоци да из Велике Британије континуирано долазе изјаве, па и конкретне акције, које иду у прилог оних који би не само да заузму српски етнички простор на КиМ, већ и да присвоје српску културну баштину.

"Посланица која је изрекла ове тако опасне оптужбе већ је позната као албански и бошњачки лобиста. Она је лобирала и за увођење санкција Милораду Додику зато што он настоји да сачува ингеренције Републике Српске које јој припадају по Дејтонском мировном споразуму", каже Јањић.

Алишу Кернс, која је на челу Одбора за спољну политику британског парламента, поменути Милорад Додик описао је у свом твиту као "муслиманску лобисткињу којој захвалнице уручује лично реис Кавазовић", поглавар Исламске заједнице у БиХ.

Кернсова је, иначе, прошлог јула заплакала у британском парламенту на седници посвећеној "27. годишњици геноцида у Сребреници" причајући о дечаку Амиру којег је, како је рекла, убио српски војник у Сарајеву "јер, како Срби сматрају, он није људско биће". То је била илустрација њене тезе, такође тада изговорене, да је Сребреница била "намерни геноцид како би  се уништила бошњачка популација и заменила српском која себе, из неког разлога, види као супериорнију".  

Као што ни Кернсовој није први пут да у британском парламенту изговара најтеже оптужбе на рачун Срба, за фашизам или шверц оружја у организацији цркве, ни Епархији рашко-призренској, нажалост, није први пут да је на мети оваквих клевета и отворених лажи.

Неколико година уназад и у више наврата из албанских редова изношене су оптужбе да је манастир Високи Дечани био војна база, да су ту биле распоређене паравојне формације, а да је игуман српске светиње архимандрит Сава (Јањић) држао Албанце као таоце. Извесни Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине у априлу 2021. године чак је затражио да се против оца Саве покрене истрага због наводних ратних злочина.

Није случајност да је исте те године и истог месеца када су Албанци дечанског игумана "разобличили" као ратног злочинца, паневропска организација за очување културног наслеђа "Европа ностра" сврстала Дечане на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи. Као угрожено културно наслеђе препознаје га и Унеско, који га је ставио на листу светске културне баштине у опасности. Српска светиња једноставно много штрчи и квари причу о албанском "ослободилачком рату" на КиМ.   

"Ако је неко сасвим јасан и изричит у позивима да се поштују права свих људи без обзира на веру и нацију, наравно, без угрожавања права и слобода других народа, онда је то СПЦ. За време сукоба на КиМ, српски монаси склањали су и помагали и припаднике албанског народа. А онда се та истина преобрати у лаж, да су тобоже српски монаси Албанце држали као таоце. А они их штитили. Ето, толико о моралу албанских политичара и њихових газда са Запада", каже Јањић.

Он истиче да се континуирано и смишљено, лажима напада СПЦ да би се евентуално припремио терен за присвајање или бар лажно приказивање туђег власништва над њеном имовином, над, како напомиње, богатим хришћанским наслеђем које припада корпусу светске културне баштине.

image