Србија и Балкан

Сулуде оптужбе британске посланице: СПЦ и Хитна помоћ шверцују оружје из Србије на север Косова

Она је позвала владу да стави ручну кочницу на сву извозну трговину муниције ка Србији
Сулуде оптужбе британске посланице: СПЦ и Хитна помоћ шверцују оружје из Србије на север КосоваGetty © Handout / Handout

Српска православна црква учествује у шверцовању оружја из Србије на тзв. Косово, оптужбе су које су на рачун цркве данас стигле са адресе посланице Велике Британије и председнице Одбора за спољну политику парламента те земље Алише Кернс.

Она је у најновијем говору на седници британске скупштине, навела да се оружје из Србије шверцује колима Хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве.

"Зато је безбедносна слика тако сурова. Предуго нисмо успевали да опозовемо наоружане српске милиције које делују на северу Косова. У Влади су свесни, преко војника који су се тек вратили са служења у Кфору, да се оружје шверцује преко границе у православне цркве колима Хитне помоћи. Када наше трупе покушају да добију дозволу да оду по њих, дозволе трају предуго. До тренутка када се набави дозвола, гле изненађења, хитна помоћ се појави у цркви и поново извади оружје", рекла је британска политичарка.

Она је додала и да је "веома забринута због чињенице да Британија продаје муницију Србији".

"С обзиром да је тамошња антитерористичка полиција извршила нападе и киднаповала тројицу косовских полицајаца, како да знамо да се ништа што смо продали Србији не користи у том контексту", запитала је она и позвала владу да стави ручну кочницу на сву извозну трговину ка Србији.

Кернс је позвала Владу да јасно стави до знања да Уједињено Краљевство стоји уз територијални суверенитет и демократију "Косова".

"Да бисмо то урадили, морамо да проширимо мандат КФОР-а како бисмо обезбедили проактивнији приступ у борби против кријумчарења оружја и муниције северно од Косова", рекла је она.

Кернсова се, иначе, недавно у Лондону срела са Аљбином Куртијем.

image