Србија и Балкан

Директор КБЦ у Косовској Митровици: Не можемо да допремимо лекове, а камоли оружје

Возилима Хитне помоћи са КМ таблицама забрањено је кретање, што додатно отежава пружање лекарске помоћи пацијентима
Директор КБЦ у Косовској Митровици: Не можемо да допремимо лекове, а камоли оружје© Танјуг/стр

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици доктор Златан Елек изјавио је да, и поред ригорозних контрола полиције такозваног Косова, никада, ни у једном санитетском возилу није пронађена ниједна врста оружја.

Елек је, реагујући на изјаву британске посланице Алише Кернс која је Српску православну цркву оптужила за наводни шверц оружја, казао да је та установа опредељена да лечи људе без обзира на верску и националну припадност.

"У нашим установама сваког радног дана осим Срба лечимо и муслимане, Албанце, Роме. И поред напора да обављамо свој посао на корист свих пацијената, то нам је онемогућено од стране власти у Приштини јер имамо проблема са забраном допремања лекова, санитетског материјала, донедавно и кисеоника и физиолошког раствора", истиче др Елек за "Новости".

Он наглашава да је возилима Хитне помоћи са КМ таблицама забрањено кретање, што додатно отежава пружање лекарске помоћи пацијентима.

Први човек КБЦ у Косовској Митровици упозорава да овој установи која, осим са севера Косова и Метохије, лечи пацијенте и са остатка КиМ, прети хуманитарна катастрофа уколико се настави са забраном допремања лекова и остале медицинске опреме.

"Ми већ неко време опомињемо међународну заједницу да нам прети несташица лекова и медицинске опреме, али за сада нико не реагује", закључио је Елек.

image